Eleştiri güçlendirir, hakaret zayıflatır

Geçen haftaya KKTC Meclisinde CTP Grup Başkan Vekili Sayın Erkut Şahali’nin Maliye Bakanı Özdemir Berova’ya fırlattığı kağıtlar için şiddete eğilim diyebileceğimiz anlayış kamu oyundaki genel kanaattir. Kullandığı kelimeler ise esef vericidir.

Geçen haftaya KKTC Meclisinde CTP Grup Başkan Vekili Sayın Erkut Şahali’nin Maliye Bakanı Özdemir Berova’ya fırlattığı kağıtlar için şiddete eğilim diyebileceğimiz anlayış kamu oyundaki genel kanaattir. Kullandığı kelimeler ise esef vericidir. Olmamalıydı, oldu ve siyasette kişinin stres kontrolünü yapamadığı anlaşıldı. Halbuki hitabet konusunda güçlü bir yeteneği vardı. Bu gücünü kullanmadı ve zamanında Sayın Doğuş Derya için kürsüden bir milletvekilinin fırlattığı kağıtlar için kendi partilerinin yaptıkları eleştirilere,ters bir tutum sergilediler. Umarız farkındadırlar.
Bir milletvekilinin kürsüden bir bakanı veya başka bir milletvekiline kağıt fırlatması, genelde demokratik bir parlamento ortamında hoşgörüsüz veya saygısız bir davranış olarak kabul edilir. Parlamentolar, yasama organları olarak toplumun temsilini sağlayan kurumlardır ve bu tür yerlerde farklı görüşlerin ifade edilmesi, tartışılması ve çözülmesi doğaldır.
Ancak, bu tür aksi ve yakışıksız davranışlar istenmeyen ve yapıcı bir tartışma ortamına zarar verebilecek hususlar olarak görülür. Parlamentolar, anlayışlı bir şekilde farklı görüşlerin ifade edilmesini ve tartışılmasını teşvik eder, ancak bu tartışmaların saygılı ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesi beklenendir.
Eğer bir milletvekili bu tür bir davranış sergiliyorsa, bu durum genellikle kamuoyunda ve diğer milletvekilleri arasında olumsuz bir izlenim bırakabilir ve bu tür davranışlar kamuoyunun temsilcilerine olan güveni sarsar.Politik tartışmaların daha yapıcı ve saygılı bir şekilde sürdürülmesi, demokratik süreçlerin sağlığı ve toplumsal düzenin devamı açısından önemlidir. Bu tür davranışlar genellikle parlamento içi kurallar veya etik kurallar ile ele alınmalıdır.
Önümüzdeki haftalarda meclisin 2024 bütçesinin komitede görüşülmesi beklenen yasa tasarısı ile ilgili açıklama yapan Maliye Bakanı Özdemir Berova, KKTC'nin 2024 Mali Yılı Merkezi Devlet Bütçesinin ana bütçesi olan genel bütçesinde 78 milyar 712 milyon TL gider, 71 milyar 932 milyon TL gelir ve 6 milyar 780 milyon TL bütçe açığı öngörüldüğünü açıkladı. Bu açığın kapatılması için sıkı bütçe disiplini, gelir artırıcı önlemler, vergi ödeme süreçlerinde otomasyon, e-fatura uygulaması gibi adımlar atacaklarını belirtti. Ayrıca kredi kartı kullanımını teşvik etmeye çalışacaklarını ve yeni yasal düzenlemelerle gelir artırıcı hamleler yapacaklarını ifade etti.
Ayrıca, TC'den KKTC'ye hibeler ve krediler başlığı altında aktarılacak toplam rakamın 14 milyar TL olduğunu açıkladı. Önemli yatırımların destekleneceği ve hayat pahalılığının 4 ayda bir belirleneceği 2024 yılında daha fazla refahın hedeflendiğini dile getirdi. Bu bütçenin öncelikli alanlarının sağlık ve eğitim olduğunu belirtti.
Temennimiz toplum refahını müreffeh günlere taşıyacak bütçenin KKTC ‘de görüşülmesi sırasında eleştirilerin yapıcı ve olanakların çerçevesinin iyi anlaşılmasıdır.
Başbakan Sayın Ünal Üstel KTTO 60. Genel Kurulundaki ifadeleri unutulmamalıdır. Şöyle ki; “Türkiye Yüzyılı’nın ortak bir paydaşı olacağız. Dünün ezberlerini unutun. Biz bu olmazsa, şu olmazsa yok oluruz cümlelerini unutun. Yıllardır yok olmuyoruz. Asla da yok olmayacağız. Biz bu ada var oldukça, var olmaya devam edeceğiz. Yeni bir dönem başladı. Bu yeni dönem Kıbrıslı Türkler bunu başaramaz dedikleri her şeyi başaracaklar. Ve bu dünyada hak ettikleri onurlu yeri mutlaka alacaklar. Kendinize güvenin. Bize güvenin. Gelecek bizi bekliyor.”
Bu güne söz mü? Eleştiride dozun ne kadar önemli olduğunu ifade eden bir ünlü söz ile güne noktayı koyalım.
'Eleştiri, güçlendirir; hakaret, zayıflatır.'
Bu haber 2395 defa okunmuştur

:

:

:

: