TİYATROYU İLK KİM BULDU?

Antik Yunan Dönemi (Tiyatronun Altın Çağı)

Antik Yunan Dönemi (Tiyatronun Altın Çağı)

Tiyatro ilk kez M Ö 6. yüzyılda Yunan toplumunda dinsel törenden özerkleşerek bir sanat türü haline geldi; dinsel ya da pratik ölçütlerle değil, estetik ölçütlerle değerlendirilen bir “oyun” a dönüştü.

DÜNYA TİYATRO GÜNÜ
nasıl ortaya çıktı?


Dünya Tiyatro Günü'nü kutlama fikri 1961 yılında o dönemki ITI başkanı olan Arvi Kivimaa tarafından önce Finlandiya sonra Avusturya'da yapılan 9. ITI Konferansında ortaya atıldı. Bu fikir İskandinav ülkelerinden gelen desteğin de etkisiyle uygulanmaya başlandı.

SANATA “EVET” DERKEN

Girne için çok net olarak şunu söyleyebiliriz; gerek bizden önceki (1974 öncesi) rum yerel yönetimlerinde ne de merkezi hükümetlerinde, gerekse 1974 den sonra 1999 yılına gelene kadarki Türk yerel yönetim ve merkezi hükümetlerinde, Girnenin ve Girne bölgesinin hiç yerleşik (ödenekli veya Amatör) bir tiyatrosu olmamış .1999 yılından dan bu güne kadar ( 2023) tam 24 yıldır aralıksız olarak (Gibetsu ,Çatalköy tiyatro su, ve Girne Tiyatro Su isimleri ile) sahnedeyiz.Girnenin aralıksız olarak, 24 yıldır kentin kendi tiyatrosu var. Her yıl en az bir yeni oyunu Girnelilerle KKTC halkı ve dünya ile buluşturuyor. Biz Girne Tiyatro Su olarak dün de bu gün de Sanatın bir felsefe olduğunu söyledik,yani yapılan işin iyi güzel doğru ya da etik estetik ve adil yapılarak kusursuza ulaşmaya çalışma sürecinin sanat olduğunu ifade ettik ve ediyoruz.

Sahnelediğimiz bütün oyunlar ,tiyatronun kendi disiplinleri ile birlikte bu sanat felsefesi doğrultusunda sahnelenmiştir.Bu nedenle 'SANATA EVET GİRNE ye EVET tir' diyoruz.yaşasın sanat,yaşasın tiyatro.
DERMAN ATİK


TİYATRO AŞKININ BİR ARAYA GETİRDİĞİ GENÇLER!
Her biri farklı eğitimler alıyor, okullarından arta kalan zamanlarını çalışarak değerlendiriyorlar…

Nasıl başarıyorlarsa
TİYATRODA BİZ DE VARIZ diyorlar…
HARİKASINIZ…

Elbette yönetmeniniz Derman Atik’le…

MUTLAKA İZLEMELİSİNİZ…


OYUNDAKİ OYUNCULARI TANIYALIM MI?

İLDE ATİK

Adım İlde, 21 yaşındayım. Kendimi bildim bileli tiyatroyla ilgileniyorum. Annem İlkşen Atik ve babam Derman Atik de bu sanatla uğraştığı için tiyatronun içine doğdum denebilir.

Şu an Üniversitede Görsel İletişim Tasarımı 3. Sınıf öğrencisiyim. Boş vakitlerimde ise dövme yapıyorum.


FETHİ ERCAN

Ben Fethi Ercan
06.06.2003 doğumluyum. Final Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okuyorum.
Ayrıca Master Roaster Coffe Shopp’ta BARİSTA olarak çalışıyorum.

5 yıldır tiyatro yapıyorum.



DİLEK SEÇKİN

Ben Dilek Seçkin 03.03.2003’te doğdum.
Yakın Doğu Ünüversitesinde Halkla İlişkiler ve Tanıtım okuyorum.

Ben de hem çalışıp hem de okuyanlardanım. 1.5 senedir bir çiçekçide çalışıyorum.
5 senedir tiyatro yapıyorum.


COŞKUN KIRALOĞLU

10.10. 2001 doğumluyum.
7 yıldır tiyatro yapıyorum. Doğu Akdeniz Üniversitesinde Dijital Tasarım Bölümünde okuyorum.
Şu anda Oliwe Three Otelde barmenlik yapıyorum.



PERİHAN HULUSİOĞLU

Ben Perihan Hulusioğlu 15.02.2003 doğumluyum.
Yakın Doğu Üniversitesinde Halkla İlişkiler ve Tanıtım okuyorum.
5 yıldır tiyatro yapıyorum.


ÇAĞIMIZIN GENÇLERİNE
( hepsine değil bir kısmına) gerçekten hayranım. Bakın sizler de gördünüz, okudunuz…

Hem okuyorlar hem de çalışıyorlar. Bu yetmiyor çok sevdikleri TİYATRO’ya da zaman ayırabiliyorlar.

ZAMAN YÖNETİMİ böyle bir şey!
Hepinizi sevgiyle kucaklıyor ve gönülden kutluyorum.
Başarılarınız sizi HAYATIN İÇİNDE çok güzel yerlere getirsin gençler!
Ayşe TURAL



DERMAN ATİK ile ŞEREFİNE İNSANOĞLU Oyunu

Ülkemiz tiyatrosunun duayenlerinden Girne ve Çatalköy Belediyeleri Genel Sanat Yönetmeni Derman Atik yine bir ilki gerçekleştirerek başarılarına bir yenisini daha ekledi.

Atik; Avrasya Tiyatrolar Birliği ortak projesi kapsamında İstanbul Maltepe Belediye Tiyatrosu’nda “Şerefine İnsanoğlu” adlı oyunun yönetmenliğini yaptı.

Toygun Orbay’ın kaleme aldığı, Ortadoğu’da yaşanan olaylarla ilgili evrensel savaş karşıtlığına ışık tutulan “Şerefine İnsanoğlu” oyunu Maltepe Belediye Tiyatrosu oyuncuları tarafından sahneye taşınırken yönetmenliğini Derman Atik üstlendi.
Çalışmalarına pandemi nedeniyle zoom üzerinden başlanan oyunun provalarına ise 29 Kasım 2021 tarihinde Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde devam edildi. 10 gün boyunca yoğun bir tempoyla gerçekleştirilen provaların ardından oyunun prömiyeri 2022 yılının Ocak ayında Türkiye’de gerçekleştirilecek.
Konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan Girne ve Çatalköy Belediyeleri Genel Sanat Yönetmeni Derman Atik “Bu çalışmada yer almak beni çok gururlandırdı. Öncelikle ülke tanıtımı adına ardından da şahsım adına yurt dışında ilk defa yönetmenlik yapan birisi olarak bu bana büyük gurur verdi. Sanat yoluyla tanıtımımıza büyük bir katkıda bulunduğumu düşünüyorum” dedi.
“Şerefine İnsanoğlu” oyunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin farklı bölgelerinde sahneleneceği gibi Avrasya Tiyatrolar Birliği’ne üye 7 ülkede de (Romanya, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye) gösterime girecek.
Bilindiği üzere 2.’si düzenlenen Uluslararası Maltepe Tiyatro Festivali’nde 7 ülke bir araya gelerek Avrasya Tiyatrolar Birliği Kuruluş Protokolü’nü imzalarken, ülkemiz adına da Girne ve Çatalköy Belediyeleri Genel Sanat Yönetmeni Derman Atik imza atmıştı. Şu anda 7 üyesi bulunan Avrasya Tiyatrolar Birliği 23 ülkede çalışmalarını sürdürmekte.
( LEVENT ÖZADAM / KIBRIS Postası )
Bu haber 2234 defa okunmuştur

:

:

:

: