Çöken siyasi sistem devleti çökertiyor

Başlıktan da anlaşılacağı üzere mevcut siyasi sistemin önünün tıkandığı doğrultusun da görüş koymaktayım. Dünya her zaman gelişmekte ve yeni siyasi platformlar oluşmaktadır, her devlet de bu yeni oluşumlarda en iyi şekilde temsil edilmek için mücadele vermektedir.

Başlıktan da anlaşılacağı üzere mevcut siyasi sistemin önünün tıkandığı doğrultusun da görüş koymaktayım. Dünya her zaman gelişmekte ve yeni siyasi platformlar oluşmaktadır, her devlet de bu yeni oluşumlarda en iyi şekilde temsil edilmek için mücadele vermektedir. Öncelikle dünyada bağımsız çalışan düşünce kuruluşlarını çok iyi incelemek gerekir beklide değerli okurlar bu kuruluşlar dünya siyasetine yön vermektedir. Bu kuruluşlara üye olmak ve oralarda size devletiniz adına temsil eden üyeler sağlamak koşulu ile ve ödediğiniz bir nevi üyelik sistemi parası ile politikalarınız görüşülür gündemi belirlersiniz ve lehinize olması gereken yerlerde destek bulursunuz. Bu faaliyetler ile lobicilik gücünü eliniz de tutarsınız ne kadar çok düşünce kuruluşu ile çalışılırsa o kadar çok dünyada etkiniz olur, bu da devletinize ayrıcalık tanır ve halkınız adına daha güzel işler yapma avantajını sağlar.

KKTC bu faaliyetleri yapıyor mu doğrusu merak ediyorum ancak bu tür faaliyetlerin de dışında olduğunu düşünüyorum. Birçok konuda özellikle de Kıbrıs sorununda Rumlar bizlerden çok daha başarılı ve etkin oluyorlar. Dünyadaki düşünce kuruluşlarından tutun da en son geçen haftalarda Müslüman olan Katar Emiri ile gerçekleştirdikleri ekonomik yatırımlar anlaşmaları, Rusya ile 14 başlık altındaki tüm ve ağırlıklı ekonomik ve ticari anlaşmalar. AB ayağını kullanıp doğu ile işbirliği içerisinde ve en önemlisi Kıbrıs’ın jeostratejik önemi ile kendi durumlarını güçlendirmeye çalışıyorlar.

Bunları niye özetle yazdım bizim siyasi sistemimizle ne alakası var Rum tarafının bu tür çalışmaları. İşte esas sorun da burada biz niye yapamıyoruz bir engel mi var yapmak istiyoruz da engelleyen mi var ben kişilerde suç aramıyorum kişiler genel suçlu olamaz ya ihmalkardırlar ya da tembel.

Ben sorunu siyasi açmazda buluyorum bunca yıldır yönetildiğimiz parlamenter sistem veriler şu ki verimli çalışmıyor. 50 milletvekili çok fazla nüfus üç yüz elli bin(350 000) Rum tarafı nüfus yedi yüz elli bin (750 000) milletvekili sayısı 36. ne kadar fark demek ki işler fazla sayı ile olmuyor. Ben KKTC de sayının 35 milletvekiline inmesi gerektiğini ve 20 vekilin tüm KKTC den seçilmesini geriye kalan 15 vekilin ise beş bölgeye dağıtılmasının daha verimli olacağını düşünüyorum.

KKTC; 20 vekil
Lefkoşa ;4
Gazimağusa; 4
Girne ; 3
Güzelyurt ; 2
İskele ; 2

Bu benim düşüncem ne getirir ne götürür çok iyi hesaplanması gerekir bence çok faydalı olur mevcut uygulamadan çok verimli olacağı kesin. Milletvekilleri mecliste kaç saat çalışması gerekir şu içinde bulunduğumuz sistemde ne kadar çalışıyorlar sormak gerekir amaç halka hizmet mi o zaman daha verimli çalışmak gerekir ancak KKTC’nin önü açılabilir. Çok daha fazla çalışılmalı ve bu gün aldıkları ve gülünç olan maaşları yeniden düzenlenmeli ve hizmetleri daha verimli hale gelmeli.

Müşavirlik sistemi derhal uygulamadan kaldırılmalı ve başkanlık sistemi içerisinde atanacak olan konuların da uzman bakanlar hükümete tabi bir müsteşar ve danışman getirebilmeli ancak meslekten yetişen müsteşar ve müdürler de verimliliklerine göre de atanacakları görevleri hak etmeleri gerekir. Devlet böylece daha özerk hale gelebilir ve etkin denetim mekanizmaları daha iyi çalışabilir. Bu konuları ilerleyen yazılarımda da irdeleyip görüşlerimi yazmaya devam edeceğim.
Bu haber 769 defa okunmuştur

:

:

:

: