Korunmak için kask

Sağlıklı yaşam için, uzmanlara göre sağlığa zararlı gıdalardan, eylemlerden, kötü alışkanlıklardan, ve hareketlerden, hatta düşüncelerden dahi sakınmak şarttır.



Sağlıklı yaşam için, uzmanlara göre sağlığa zararlı gıdalardan, eylemlerden, kötü alışkanlıklardan, ve hareketlerden, hatta düşüncelerden dahi sakınmak şarttır.

Sağlıklı bir toplum olmamız için, sağ olsunlar yöneticilerimiz her türlü önlemi alıyorlar. Şüphesiz bizler için. Öyle değil mi?
Ve de sağlığımızı ihmal ettiğimiz durumlarda da bizlere cezai müeyyidelerle, yasalarla yol göstermektedirler. Allah başımızdan eksik etmesin. Sağlık hizmetlerimizi de ihmal etmeseler!!
Araba kullanırken kullananlara kemer takmak, motosiklet kullananlara kask giymek, tütün içenlere içmemek (şimdilik kapalı alanlarda) zorunluluğu getirmişlerdir. Uymayanlara para cezaları kesilmektedir. Zaman içinde, halk caydırıcı yasalardan dolayı , zorunlu önlemlere büyük boyutlarda uymaya başlamıştır.

Son günlerde de motosiklet kullananların kask giymesi, geçirilen yasalarla zorunlu kılınmıştır.
Yaklaşık yarım asırdır motosiklet makinistciliği yapan, Lefkoşanın ünlü simalarından Akay Şafuri ve 35 yıldır yanında çalışan oğlu Eren Şafuriden konuyla ilgili görüş aldık. Baba oğul, bu uygulamanın yararlı olduğuna, trafik kazalarında kaskın yüzde 60-70 koruyucu olduğunun kanıtlandığına işaret ettiler.
“Yoğun trafik sıkıntıları yaşanan kasabalarda, şehirlerde en ideal ulaşım aracı motosikletler, skuterler ve bisikletlerdir. Japonyada, Çinde, Belçikada, Hollanda da insanlar bisiklet ve motosikletle işlerini görmektedir. Koruyucu önlem olarak da kask giymektedir. Bizim ülkemizde de, Güney Kıbrısta da öyle olması yerindedir” vurgulaması yaptılar.
Yasa ile zorunlu kılınan son tedbir nedeniyle halktan artan talep gelmektedir diyen Eren Şafuri, “bazı gün 8-10, bazan 10-15 kask sattığımız olur. 60 Tl den başlayarak 200 liraya kadar değişik model kasklar vardır. Yasanın öngördüğü özellikleri olmayan kaskları motosiklet sürücülerimizin kullanmaması lazımdır. Zaten polisimiz, trafik görevlileri uyarmaktadır” deyince, o anda kask seçmekte olan Fevzi Beyar , elindeki kaskı göstererek, “bu kask güneyde geçerlidir, kullanılır. Üç yıl önce aldım. Bizim burada kabul edilmedi. O nedenle ben de bizim yasalara uyan bir kask satınalmak mecburiyetinde kaldım” sözleri ile ortada bir çelişkili durum olduğuna işaret etti. Güney Kıbrıs AB kurallarına bağlı ve Beyarın elindeki kaskı yeterli buldu. Bizimkiler Avrupa Birliğinden de ABci olduğundan beğenmedi.
Herhalde bir standart olmalı. Koryucu özelliklere sahip olduktan sonra her kask kabul görmeli. Ama, işitme, görme azalmasına ve tansiyon yükselmesine sebep kasklar varsa piyasadan toplatılmalı, değil mi? İnsanları trafik kazasından koruyalım derken, lütfen, yüksek tansiyondan, görme ve işitme engellenmesinden öldürmemeye bakalım.
Bu arada, birkaç motosikletliye de sordum, uygulamayı nasıl buluyorsunuz? Vallaha iyi bir önlem, ama, kask fiayatlarını keşke düşürseler. Bazıları 100 Tl ,bazıları çok daha fazla talep ediyor. Galiba 40-50 ye satılsa daha makbule geçecek temennisinde bulundular. Her halükarda, kazalarda kaskın koruyuculuğu tartışılamaz, tıpki arabalarda kemer kullanılması zorunluluğu gibi , diye de eklediler.
** **

 

 

 

 

 

 

 

 


Fotoğrafta, Eren Şafuri ,sattığı kaskın özelliklerini müşterilerine açıklarken görünüyor.

Bu haber 84 defa okunmuştur

:

:

:

: