Geçtiğimiz yıl UNESCO’nun “ Yılın Adamı” seçerek, doğumunun 400’üncü yılında “Evliya Çelebi” yılı ilan ettiği ünlü seyyahın izinden 40 gün, 40 gecelik at yolculuğunu 4 asır sonra gerçekleştirip, kitap haline getirenlerden Prof. Donna Landry, Türkiye Büyükelçiliğinde konferans verdi
Mihrişah SAFA
Londra’da kurulu Britanya Türk Kadınları Derneği, Onursal Başkanları Sefire Emel Çeviköz’ün evsahipliğinde düzenlediği bir etkinlikle , 3 İngiliz yazarın eseri “Evliya Çelebi Yolu” adlı kitabın yazarlarından Prof. Donna Landry’yi ağırlayarak, 17’inci yüzyılın en önde gelen seyyahlarından Evliya Çelebi’nin izinden at sırtında gidilen yolculuğun öyküsünü Londra’ya taşıdı. BTKD’nin büyükelçilik rezidansında düzenlediği ve evsahipliğini Derneğin Onursal Başkanı Sefire Emel Çeviköz’ün yaptığı etkinliğe Büyükelçi Ünal Çeviköz, Westminster Belediye Başkanı Leydi Susie Burbridge, Leydi Bear, Gerald Maclean, Patricia Daunt gibi önemli isimlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda hanım katıldı.
17’inci yüzyılın en tanınmış gezginlerinden ve 40 yıl Osmanlı topraklarında gezerek, gördüklerini 10 ciltlik “ Seyahatname” eserinde toplayan Evliya Çelebi’nin, İzmit-Kütahya arasındaki Hac yolundaki izlerini 40 gün, 40 gece at üzerinde süren Caroline Finkel, Kate Clow ve Prof. Donna Landry’nin “Evliya Çelebi Yolu” adlı kitabı, BTKD etkinliğinde tanıtıldı. BTKD Başkanı Maviş Fuchs’un konuklara hoşgeldiniz konuşmasıyla başlayan etkinliğe çok sayıda hanım katılırken, 1 saatlik konuşma ve sunum, ilgiyle dinlendi. Başkan Maviş Fuchs, etkinliğin gelirinin dünyanın sayılı çocuk hastanelerinden Londra’daki Great Ormond Street Hastanesi ile İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pediatri Servisine bağışlanacağını kaydetti. Hastane adına etkinliğe katılan Anika Jones, Great Ormond Street Hastanesinin yılda 192 bin çocuğu tedavi ettiğini, bu tür bağış ve yardımlarla ayakta durduğuna dikkati çekerek, desteklerin önemli olduğunu belirtti, BTKD yöneticileri ve Sefire Emel Çeviköz’e teşekkür etti. “Evliya Çelebi”nin yazarlarından, Kent Üniversitesinde İngiliz ve Amerikan Edebiyatı profesörü olan Prof. Donna Landry, kitabın 2009 yılında İzmit-Kütahya arasındaki kırsal kesimde at sırtında yaptıkları gezinin notlarından oluştuğunu belirterek, Evliya Çelebi’nin izinden giderken, nelerle karşılaştıklarını ve ünlü gezginin özellikleri hakkında bilgi verdi. UNESCO’Nun 400’üncü doğum yılı nedeniyle geçtiğimiz yılı “ Evliya Çelebi “ yılı ilan ettiğini , kitabı da bu tarihte bastıklarını hatırlatan Prof. Landry, ünlü seyyahın İstanbul’da doğup, Kahire’de öldüğünü, 40 yıl Osmanlı topraklarında gezerek, bunları “ Seyahatname” adlı 10 ciltlik dev eserde anlattığını kaydederek, “ O Türk Pepys, Müslüman Montaigne, Osmanlı Herodotu’ydu.. 17’inci yüzyılın en ünlü gezginlerindendi. Biz de bir grup İngiliz ve Türk akademisyen ile bu zaman aşımını onun izinden giderek, yolculukla belgelemek istedik..İzmit’ten at üstünde yola çıkarak, onun Hac yolunu izleyerek Kütahya’ya ulaştık. Eylül 2009’da yola çıktık.. İzmir, Bursa, Kütahya, Afyon, Uşak, Simav’a gittik.. Bu seyahatten 2 yıl sonra da UNESCO doğumunun 400’üncü yılı nedeniyle Evliya Çelebi yılı ilan etti. Gezimizin büyük bölümüne Kütahya Porselen sponsor oldu. At üzerinde seyahat size zamanı unutturucu bir olgu. Adeta alışkanlık yapıyor, Evliya Çelebi’nin neden ömrünü seyahatlerde geçirdiğini daha iyi anladık. “ dedi.
İLK UZUN MESAFA ATLI GEZİ: Osmanlı dönemindeki atçılığın önemine de değinen Prof. Landry, Arap ve Türk atlarının etkisiyle İngiliz atlarının dünya çapında bir üne kavuştuğunu da sözlerine ekledi. Yaptıkları at sırtındaki yolculuğun, Türkiye’nin ilk uzun mesafa atlı gezi ve yürüyüş yolu olduğunu belirten Prof. Landry, bunun sonunda “Evliya Çelebi Yolu” gezi kitabını yazdıklarını ve kitapta seyahat yoluna, geçtikleri yerlere ilişkin ayrıntılı bilgi verdiklerini kaydetti. Bu yolun yürüyerek de kolayca yapılabileceğini söyleyen kadın yazar, her gittikleri yerde çok sıcak ilgi gördüklerini, en iyi şekilde ağırlandıklarını belirtti. Konuşma sonunda katılan konuklara, Osmanlı döneminin Evliya Çelebi Seyahatnamesinde yer alan özel yemekler ikram edildi.