Her ne kadar biz ABD’yi bağımsız bir güç olarak görsek de elbette Washington da Londra’dan yıllardan beri yönlendirilmekte, karşılıklı bağımlılık prensibinde olduğu gibi sistemini yürütmektedir. ABD bugün ise tüm dengeleri değiştirecek adımlar atmakta, aileleri oyunun dışında tutmak için ABD derin devletinin adımlarını izlemektedir. Bunun için de Washingston’da bulunan düşünce kuruluşlarına da raporlar hazırlatmaktadır. Bu raporlar doğrultusunda Londra’nın güdümündeki Washington’u gözler önüne sermekte, yapılması gerekli adımlar anlatılmaktadır.
ABD bugüne kadar 41 ülkeye operasyon yapmıştır. Bunların 40 ında Londra merkezli istekle olmuştur. ABD içinde bu kararlar alındı. İlk karar 1983 de Grenada ya yapıldı. Marksist hükümete karşı yapılmış bir müdahaleydi. 55 ülke de seçimlere müdahale edildi. Hepsi Londra nın isteği üzerine yapıldı.
Sizce şaşırtıcı mı?
Bence evet
Neyse devam…
Mike pence göreve geldiğinde bu durumu fark etti. Başkan Trump a iletti. Lakin başkan da olayların akışından memnun olacak ki pence i oyalamaya başladı. Pence de , Şimdi ki dışişleri bakanı Pompeo yu kabine ye sokma kararını kendince aldı. Dış işleri bakanlığı görevine Tillerson dan sonra Pompeo getirildi. Babasına olanları daha önce ki yazımda yazmıştım. Pompeo nun aslında göreve gelmesi Londra ya açılan savaşın en büyük belirtisiydi.
Mesela CİA direktörünün değişmesi yerine GİNA HASPEL’in getirilmesi hepsi abd derin devletinin adımlarıdır. Aslında Londra ya mesajlar verilmekteydi.
Pompeo için bugün Libya çok önemli. Afrika da okulunu okuyan bir şahsı Libya ya büyükelçi olarak atadı. Bu da aslında ABD’nin Libya ya verdiği değeri anlatmaktadır. ABD sadece Libya için değil, Cezayir ve Tunus da önemli. Bu saydığımız ülkeler aslında Akdeniz de önemli mihenk taşları. O bakımdan Türkiye nin ve kktc nin attığı adımlar , Türkiye nin Libya ile yaptığı anlaşmaların ne kadar önemli olduğu tek tek yazmamıza gerek yok.
Zamanlama gerçekten çok önemli.
Türkiye de bu süreçte Libya da çok önemli güç kazandı. Türkiye nin askeri mentalite olarak HAfter güçlerine karşı SARRAÇ hükümetine destek vermesi Türkiye yi burada etkin güç kıldı. İşte bu noktada abd Türkiye ile Libya konusunda masaya oturabilir. Rusya oturdu. Fransa da kendi çapında manevralar yaparak Türkiye ile masaya oturmak istemektedir.
Türkiye Akdeniz de olmazsa olmaz bir aktör. Kimse bunu inkar edemez. ABD hafter den vazgeçti. Rota değişti. ABD büyükelçisi ve orta doğu komutanı geçtiğimiz günlerde SARRAÇ ile masaya oturdu. Derin abd bu hamleleri yaptırmaya devam ediyor. Washignton un Çin üzerinden Londra ile kavgasına daha çok şahit olacağız. Operasyonlar masada. Korona Sürecini elbette unutmamak lazım. Yarım milyon insanın canına mal olan bu süreci de sizlere yazmıştım. 2020 gerçekten ülkeler arasında ki güç mücadelesine sahne oluyor. Olaylar gerçekten daha da ciddi boyut olacak. Akdeniz de etkin olmak isteyen abd , Türkiye yi masaya oturtmak için Mısır kartını masaya koydu . Sisi’nin açıklamaları dün gibi aklımızda. Fransa Akdeniz de söz sahibi olmak istiyor. Derin bir düşünce ile olayları sentezlememiz gerekiyor. Çünkü aktörler farklı, bölgesel çıkarlar bölgede yeni çatışmaları da beraberinde getirebilir. Zaten bölgede devam eden Proxy War (vekalet savaşları ) bölgede ki istikrarı etkilerken, gelecek yeni çatışmalar dünya ticaretini ve geleceğini daha da etkilecektir.