KKTC’nin tanınmasını ABD mi engelliyor?

Arap basınında Azerbaycan, Pakistan, Libya, Bangladeş ve Gambiya’nın KKTC’yi tanıyacağı iddiaları ayyuka çıkmış vaziyette.

Türkiye ve KKTC’nin yeni tanınma siyasetiyle doruğa çıkan bu iddiaları, öğrenilmiş çaresizlik içinde reddedenler de var.
Ancak hiçbir şey durduğu yerden durmuyor. Dünya her geçen gün değişiyor. 2 yıl öncesindeki dünya ile şimdiki dünya aynı değil.
Ülkelerin bakış açıları, siyaset tarzları da zaman içinde kendi ulusal çıkarları neticesinde değişiyor.
Peki KKTC’nin tanınmasının önündeki en büyük engel ne?
Diplomatik çevrelerde bu konudaki en büyük engelin ABD olduğunu düşünüyor.
Biden yönetimi son dönemde Kıbrıs Rum yönetimiyle çok yakın ilişkiler kurdu.
ABD’nin Rum yönetimine silah ambargosunu kaldırmasıyla ivme kazanan ilişkiler, iki ülkenin “Kara, Açık Denizler ve Liman Güvenliği Merkezi” kurmasına dair mutabakat imzalamasıyla stratejik bir noktaya da ulaştı.
Hemen ardından ABD ile Rum yönetimi arasında sınır güvenliğinde iş birliğinin artırılmasını hedefleyen niyet bildirisi imzalandı.
Tüm bunlar son 1.5 yıl içinde atılan adımlardı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adayı ziyaretinden hemen sonra açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İlişkiler Departmanı'ndan Victoria Nuland, Senato'da yaptığı konuşmasında ada ile ilgili olarak, 'Biz Kıbrıs'a barış ve istikrarın sadece Kıbrıs liderliğinde, 2 bölgeli ve 2 toplumlu bir süreçle geleceğini düşünüyoruz' diye konuştu.
Yani Rum tezlerine destek verirken, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının yeni politikasına karşı açıkça bir mesafe koyuyordu.
Nuland, Erdoğan'ın 'hayalet şehir' Maraş'ı oturuma açma adımının, Birleşmiş Milletler (BM) kararını hiçe saymak olduğunu belirterek, 'Bu provokatif kararın geri alınması çağrısında bulunuyorum' diyecek kadar da ileri gitti.
Diğer taraftan Türkiye’ye uygulanan S-400 yaptırımları süreceği mesajını da veren Nuland, ABD’nin safını belli etti.
O saf Türkiye ve Kıbrıs Türkü’nün yanı değil, Rum tarafının yanıdır. Şüphesiz bu tercihte Doğu Akdeniz’de Rumlar ve ABD’nin birlikte olmayı seçmesi de önemli rol oynuyor.
Tüm bunları alt alta koyduğumuzda şu soru akıllara takılıyor. Son dönemde Pakistan ve Azerbaycan’ın da aralarında olduğu beş ülkenin KKTC’yi tanımasını ABD mi engelliyor?
Cevap aslında aşağı yukarı belli. Türkün Türk’ten başka dostu olmadığı gerçeği ile bir kez daha yüzleşiyoruz. Bizden söylemesi…


Bu haber 8312 defa okunmuştur

:

:

:

: