Taş Ocakları Vakfı’nın (TAŞOVA) düzenlediği “İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu” dün başladı.
İşyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği konularının tartışılacağı ve Avrupa Birliği (AB) yasalarına uyumlu geçirilen “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası”nın anlatılacağı sempozyum, 4 Temmuz’da tamamlanacak. İşçi ve işveren temsilcilerine yönelik düzenlenen sempozyum, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Konferans Salonu’nda yapılan açılışla başladı.
Vakfın, AB tarafından desteklenen “Kuzey Kıbrıs İşgücü Piyasasını Geliştirme Projesi” kapsamında düzenlendiği sempozyumun açılışına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Türkay Tokel de katılarak bir konuşma yaptı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Taş Ocakları Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Cavit Atalar’ın ardından Kıbrıs Türk Sanayi Odası; Ahşap, Doğrama ve Mobilyacılar Birliği ile Reklamcılar Birliği yetkilileri de söz alarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda kısa birer konuşma yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Türkay Tokel açılışta yaptığı konuşmada, bir toplumun ayakta durması ve mutlu olabilmesinin o toplumun var olan ekonomik aktivitelerine bağlı olduğunu, ekonominin ise ülkenin gelişmişlik düzeyini gösterdiğini belirtti.
İşyerinin sağlığı ve güvenliğinde, çalışma ortamı ile işyerinin büyüklüğü gibi unsurların önemine işaret eden Tokel, işyerinin çağdaş normlarda olması gerektiğini vurguladı.
Sağlıklı bir iş ortamının, her zaman iş ve iş yerini daha verimli hale getireceğine inandığını söyleyen Türkay Tokel, iş sağlığı ve güvenliğine yapılan yatırımlara gider olarak bakılmaması gerektiğine, çünkü çalışanların refah ve huzurunun üretimi ve geliri artırdığına dikkat çekti.
Çalışma Bakanı Tokel, 1 Mart tarihinden itibaren yürürlüğe giren “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası”yla bu konuda işverene büyük yükümlülükler yüklendiğine de işaret ederek, yasanın özel-kamu ayrımı yapmadan tüm işyerlerini içerdiğini kaydetti. Dört gün sürecek sempozyumda, sağlığı tehdit eden iş kazaları ve mesleki kazaların önüne geçilebilmesi için alınabilecek tedbirlerle ilgili konular da yer alıyor.