DAÜ BİR-SEN, çalışanların Haziran ayı maaşlarının ödenmediğini açıkladı. Önümüzdeki günlerdeki gelişmelere göre sendika eylem sinyalleri verdi.
Doğu Akdeniz Üniversitesi Birlik ve Dayanışma Sendikası (DAÜ BİR-SEN), üniversite çalışanlarının haziran ayı maaşlarının da gününde ödenmediğini belirterek, gününde ödenmeyen maaşlar nedeniyle çalışanların faturalarını ve borç taksitlerini ödeyemediklerini ve büyük faiz yükü altına girdiklerini kaydetti. Sendika, DAÜ’nün “yangın yerine” döndüğünü savunarak, üniversitenin sorunlarının demokratik, şeffaf ve özerk DAÜ Yasası’nın geçmesi ve partizanlık yapmayan, hukuka saygılı, demokratik ve katılımcı yönetimle aşılabileceğini belirtti.
DAÜ-BİR-SEN, DAÜ’nün sorunlarıyla ilgili sendika ofisinde basın toplantısı düzenledi. Sendika Başkanı Tevfik Yoldaş, Genel Sekreter Tezel Baykent, Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Özbaflı ile Metin Pekrioğlu, basın toplantısına yakalarına iliştirdikleri “Maaşımı Gene Alamadım- DAÜ Emekçisi” yazısıyla çıktılar.
DAÜ-BİR-SEN Başkanı Tevfik Yoldaş basın toplantısında, çalışanların haziran ayı maaşlarını alamadıklarını ve ne zaman alacaklarının da belli olmadığını söyledi.
DAÜ YANGIN YERİNE DÖNDÜ
Üniversite çalışanlarının çözüm reçetelerini defalarca ortaya koyduklarını kaydeden Yoldaş, üniversitenin sorunlarını ihtiyacı olan demokratik, şeffaf ve özerklik içeren yasanın geçmesi ve partizanlık yapmadan, hukuka saygılı, demokratik ve katılımcı yönetimle aşabileceğini belirtti.
DAÜ’nün sıkıntılarının mali sıkıntılarla sınırlı olmadığına değinen Yoldaş, kısa bir süre önce yapılan giriş sınavının ilk kez 670 gibi düşük bir katılımla gerçekleştiğini, bunlardan yaklaşık 200’ünün sınavsız kayıt hakkı bulunan meslek lisesi çıkışlı adaylar olduğunu söyledi.
Yoldaş, üniversiteye yabancı ülkelerden başvuru sayısında da büyük düşüş yaşandığını belirterek, geçen 3 yılın ortalaması 1500 iken bu yıl bu sayının 389’da kaldığını belirtti. Yoldaş, “Bu rakamlar, üniversitenin kötü yönetildiğini gösteriyor. Bu rakamlar tesadüfen ortaya çıkmadı. DAÜ’nün sorunlarının çözümsüz bırakılmasının sonucu” dedi.
DAÜ’nün “yangın yerine döndüğünü” ileri süren Yoldaş, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Ufuk Taneri’nin sorunlara eğilmediğini iddia etti.
Yoldaş, önümüzdeki günlerdeki gelişmelere göre sendika olarak eylem planı belirleyebileceklerini de sözlerine ekledi.
“DAÜ SAHİPSİZ DEĞİLDİR”
DAÜ BİR-SEN Genel Sekreteri Tezel Baykent de, sendikanın “DAÜ Sahipsiz Değildir” başlıklı basın bildirisini okudu. Baykent, Rektör Prof. Dr. Ufuk Taneri’nin açıklamasına göre maaşların ödenebilmesinin tamamen hükümetin kaynak aktarımına bağlı olduğunu ve kesin bir ödeme tarihi bulunmadığını söyledi. Baykent, Rektörlüğün, maaş ödemeleri konusunu kendi dışında bir olay olarak sunmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Baykent, DAÜ ekonomik sıkıntılar yaşarken, üniversitede savurganlık, hesap bilmezlik ve keyfi yönetimin hüküm sürdüğünü, Rektörün kendi iktidarını pekiştirme kaygısına girdiğini ileri sürdü. Basın bildirisinde Rektör Prof. Ufuk Taneri’ye bazı sorular da yönelten Baykent, üniversitede maddi sorunlar yaşanırken Londra, Brüksel ve Frankfurt’ta maaşlı eleman çalıştırmanın DAÜ’ye bugüne kadar ne katkısı olduğunu sordu.
Baykent, Rektörün “keyfi kararlarının” üniversitenin kurumsal ilişkilerini de zedelediğini, DAÜ’nün Gazimağusa kentiyle bütünleşme çabalarına darbe vurduğunu iddia etti.
ASGARİ ÜCRETLİYİ ENFLASYON KARŞISINDA EZDİRMEYECEĞİZ
ASGARİ ÜCRETİN ALTINA DESTEK
YOKSULLUK SINIRI 237 BİN TL
TAKSİTLİ MAAŞ ARTIŞI OLMAZ
MAYIS AYI HP YÜZDE 2.06
EKONOMİDEKİ PLANSIZLIK TOPLUMA FATURA EDİLİYOR
HÜKÜMET BİN İŞLETMEYE CAN SUYU KREDİSİ VERİYOR
MALİYE YİNE BORÇLANACAK
‘GÜNEY DAHA UCUZ’ SÖYLEMİ GERÇEKLERİ YANSITMIYOR!..