YENİ DÖNEMLERİN YEPYENİ KURALLARI OLUR

Eli kolu bağlanmış iktidarlar ve isyanlarda bir halk. İsyanın en bildik yanı ne biliyor musunuz? Her sıkışıklıkta kamu görevlilerine göz dikilmesi. Her önlemde ilk üstü çizilen hakların kamu görevlilerinki olması: Kamu görevlilerinin ek mesaileri aşağı çekilsin!

Eli kolu bağlanmış iktidarlar ve isyanlarda bir halk.
İsyanın en bildik yanı ne biliyor musunuz? Her sıkışıklıkta kamu görevlilerine göz dikilmesi. Her önlemde ilk üstü çizilen hakların kamu görevlilerinki olması:
Kamu görevlilerinin ek mesaileri aşağı çekilsin!
Kamuda mesai saatleri yeniden düzenlensin; yaz mesaisi kaldırılsın!
Emekli ikramiyelerinde düzenlemeye gidilsin!
Emeklilik gelirlerinden vergi alınsın!

***

Yeni bir sistem, yepyeni bir düzen ve yeni kurallarla yaşamaya başlayacağımız bir döneme girdik. Önce iktidar değişti. Sonra cumhurbaşkanı. Yerel yönetimler de yenilendi. KKTC yeni bir döneme hazır (!) Yeni dönem, yeni kurallar ve icraatlar demektir. Yeni icraatlar için yeni önlemler de şart elbette (!)

Yalnız göz ardı edilen bir şey var: Toplumun bir kesimi -kamu görevlileri- bu durumdan sıkıldı. Kamu görevlileri bu durumun artık değişmesini istiyor.

Birkaç sorun takılıyor aklıma bu süreci gözlemlerken: Müşavirler ile ilgili nasıl bir değişiklik öngörülüyor? Müşavirler de kamu görevlisi iseler, onlar hakkında da düşünülmesi, sorgulanması gerekenler yok mudur? Taşın altına elini koyan kamu görevlilerinin arasında müşavirler de var mı? Nasıl bir düzenleme yapılacak müşavirlikler ile ilgili? Onlar da kamu görevlisi değil midir? Yoksa görev yapmaları, mesai doldurmaları, görevleri olan danışmanlığı yapmaları beklenmediğinden ellerini taşın altına koymaları da mı beklenmiyor? Müşavirler ile ilgili ne düşünüldüğü hakkında açıklamalar yapılması, seçilmişler ve siyasi atamaların hakları ve ödenekleri ile ilgili düşünülen değişiklikler olup olmadığı ve bu değişikliklerin neler olduğu hakkında bilgi verilirse, örtülü ödenek mantığı ile kullanılmakta olan ödenekler şeffaflaşır ya da tamamen kaldırılırsa, okul saatleri öğretmen çalışma saatleri ve özel dersler ile dershanelerdeki kadrolu öğretmenler hakkında gerçek önlemler alınacağı açıklanırsa, okul saatleri ve tek mesai uygulamasının nasıl uyumlulaştırılacağı hakkında bilgi verilirse, herkesin içi biraz daha rahatlamış olacak sanıyorum. Bu açıklamalar sayesinde hakları budan her vatandaş, haklarını kalem kalem kaybederek her türlü gerilemekte olan hakların ve yaşam standartlarımızın biraz daha katlanılabilir olduğunu hissedecek, adil bir dağılım ile taşın altına elimizi koyacağımızı hissedebileceğiz.

***

Diğer yandan sivil toplum, sendikalar ve diğer aklımıza gelen tüm sosyal baskı unsurlarının uzun zamandan beridir adına göç yasası dedikleri ve tepki ile beklemekte oldukları bazı düzenlemelerin bu açıklamalar ile hayata geçtiğini görmek şok etkisi yaratmıştır. Bu etki ile harekete geçecekleri kesindi. Nitekim geçmeye başladılar da. Hükümetin dikkatli olması şart! Bu hareketlilik karşısında halkın ve çalışanların istek ve beklentilerinin dinlenmemesi isyanı tetikleyecektir.

***


Bir de gerçekliğimiz var:

Bu toplumda haklar hakkında sorgulama, ödeneklere ve kazançlara dokunulmadığı müddetçe pek yapılmaz. Artık iş ödenekler ve kazançlara dokunmaya başladığına göre eylemli, isyanlı günlere doğru mu gidiyoruz, izleyip görmek lazım. Sivil toplum ve sendikaların bu kararlar ve yasal düzenlemeler karşısındaki tutumlarını izlemek ve değerlendirmek gerekiyor. Hem hakkı budananların hem de iktidar edenlerin sivil topluma kulak vermesi, toplumun gerçek nabzını tutmaya yardımcı olabilir.


NOT: Tek mesai düzenli mesaide çalışan kamu görevlilerinin ağzına çalınan bir parmak bal mı acaba? Yoksa altından bir şeyler çıkacak mı?


ÇİĞDEM DÜRÜST

Bu haber 163 defa okunmuştur

:

:

:

: