Almanya'nın Duisburg kentinde tekno müzik festivali “Aşk geçidi' izdihamında ölenlerin 19'a yükseldi, yaralı sayısının da 340 olduğu belirlendi.
Olaydan organizatörler sorumlu tutulurken, Cumhurbaşkanı Christian Wulff, olayın tüm yönleriyle araştırılarak aydınlatılmasını istedi
Almanya'nın batısındaki Duisburg kentinde önceki akşam tekno müzik festivali 'Love Parade' sırasında çıkan izdihamda ölenlerin sayısı 19'a yükseldi, yaralı sayısının da 340 olduğu belirlendi.
Polis, genelde bu tür dans ve müzik festivallerine tüm Avrupa'dan gençlerin rağbet ettiğini kaydederken, Avrupa'da ender sayılabilecek bu trajedinin kurbanları arasında yabancı uyrukluların olup olmadığını belirtmedi.
TÜNELLERDEN BİRİNDE PANİK
Organizatörler, facianın, 1,4 milyon kişinin katıldığı, eski bir tren garında yapılan festivalin alanına girişte kullanılan tünellerden birinde yaşandığını, paniğin ardından binlerce kişinin 200 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindeki tünelde mahsur kaldığını belirtti.
Polisin, faciayla ilgili soruşturma başlattığı kaydedildi.
TÜM YÖNLERİYLE ARAŞTIRILSIN
Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Duisburg kentinde önceki düzenlenen 'Aşk Geçidi'nde (Love Parade) çıkan panikten dolayı 19 kişinin ölmesiyle ilgili olayın tüm yönleriyle aydınlatılmasını istedi.
Wulff, başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, ölenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar dileyerek, 'Barışçıl bir festival sırasında birçok ülkeden gelen genç insana ölüm, keder ve acı getiren böyle bir felaket dehşet verici' dedi.
Cumhurbaşkanı Wulff, söz konusu olayın tümüyle aydınlatılması gerektiğini belirtti.
Başbakan Angela Merkel de hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı diledi ve olaydan dolayı 'çok üzgün' olduğunu bildirdi.
Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft ve siyasi parti temsilcileri de yaptıkları açıklamalarla olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralananlara acil şifalar diledi.
Duisburg Belediye Başkanı Adolf Sauerland, kentte bugüne kadar böyle bir felaket yaşanmadığını, olayla ilgili soruşturma başlatılacağını ifade etti.
BİLD AM SONNTAG: ÖLÜM GEÇİDİ
Öte yandan, Duisburg'daki olay gazetelerde geniş şekilde yer aldı.
Bild am Sonntag gazetesi, ''Ölüm geçidi'' başlığını kullandı. Gazeteye konuşan bir genç, kaçacak bir yer bulamadığını anlatırken, 'İnsanlar bir duvar gibi önümde bulunuyordu. Ölmekten korktum' dedi.
Bir başka görgü tanığı, küçük bir boşluk bularak kaçmayı başardığını, hemen yanında iki kadının öldüğüne tanık olduğunu söyledi. Bir kişi de polis'in alanı kapatmak istediğinde herkesin sıkıştığını ve insanların nefes alamadığını anlattı.
Alman Haber Ajansına (DPA) konuşan bir görgü tanığı da olaydan önce kız arkadaşıyla tünelde bulunduğunu belirterek, 'Zor nefes alabiliyorduk.
İlerlemek için dirseklerimizi kullandık. Tünelden çıktıktan sonra burada panik yaşanacağını polise söyledik. Bu, olaydan yaklaşık 45 dakika önceydi' dedi.
1989 YILINDAN BERİ 'AŞK GEÇİDİ”
Almanya'nın başkenti Berlin'de 1989 yılında 150 kişi ile 'barış, sevinç ve anlayış' sloganıyla başlayan ve daha sonra öncekiyanın en büyük tekno festivaline dönüşen 'Aşk Geçidi'ne her geçen yıl ilgi arttı ve 1999 yılında katılımcı sayısı 1,5 milyonu aştı.
Berlin'de 2004 ve 2005 yıllarında yapılmasına ara verilen ve 2006 yılında farklı bir içerikle yeniden düzenlenen 'Aşk Geçidi'nin, Berlin eyaletinden izin alınamayınca, 2007 yılından sonra 5 yıl için Ruhr bölgesinde yapılmasına karar verildi. 2007 ve 2008 yıllarında Essen ve Dortmund kentlerinde düzenlenen 'Aşk Geçidi', Bochum kentinde uygun bir yer bulunamaması nedeniyle 2009 yılında iptal edildi.
Bu yıl Duisburg'da düzenlenen festival, önceki yıllara göre farklı olarak etrafı kapalı olan, yük taşımacılığında kullanılan eski bir tren istasyonunda yapıldı.
Katılımcıların renkli giysileriyle dikkat çektiği, alkol tüketiminin yüksek olduğu 'Love Parade'ın gelecek yıl Gelsenkirchen'de düzenlenmesi öngörülüyor.
MİLLETVEKİLİ MAAŞI YÜZDE 40 DÜŞÜRÜLDÜ
BM Gıda ve Tarım Örgütü: 'Hürmüz Boğazı'nın kapanması, küresel gıda güvenliği riskidir'
Almanya tarihte ilk kez BM Güvenlik Konseyi’ne seçilemedi
İngiltere'de askeri helikopter düştü: Üç asker öldü
Zelenskiy: 'Bu gece Rusya topraklarındaki önemli hedefler vuruldu'
Hindistan'da bir otelin restoranında çıkan yangında 21 kişi hayatını kaybetti
Dünya Kupası'nda Ebola alarmı
İran basını: 'ABD ile muhtemel anlaşmanın taslağı hala inceleniyor'
CTP’DE KURUTAY İÇİN İMZA TOPLANIYOR