Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Kıbrıs görüşmelerinde öze ilişkin konuların müzakere edilmesinin mümkün olmadığını, güven artırıcı önlemlerin de teknik komite düzeyinde görüşülmeye başlanacağını söyledi.
Eroğlu, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı’yı kabulü sırasında ülke gündemi ve müzakerelere ilişkin soruları yanıtladı.
Eroğlu, Lefkoşa Türk Belediyesi’nde yaşanan sorunlarla ilgili bir soru sorulması üzerine Eroğlu, bir çıkış yolu bulunması için Belediye Meclisi’nin toplanarak kararlar üretmesi ve yeniden yapılanmayla birlikte, çalışanlara hakları olan maaşlarının verilmesi gerektiğini kaydetti.
Eroğlu Belediye grevinde halkın da mağduriyetinin olduğunu ve salgın hastalık tehlikesinin baş gösterdiğini kaydederek, ana hedefin Belediye Meclisi’nin toplanması ve gerekli kararları üretmesi olması gerektiğini söyledi.
BM Genel Sekreterinin Özel Temsilcisi Downer’ın mekik diplomasisiyle ilgili sözleri ve Hristofyas’ın başkanlığa yeniden aday olmayacağının hatırlatılması üzerine Eroğlu, Hristofyas’ın aday olmayacağını söylerken çözüm umudu göremediği için aday olmayacağını açıkladığını ve Papadopulos’tan kalan “uzlaşmaz” damgasını kaldırdığını söylediğini dile getirerek, “Hristofyas’ın bu anlamda kendisini haklı çıkardığını” belirtti.
Rum tarafında Cumhurbaşkanı adayı çıkarmaya çalışan 4 partinin uzlaşmazlığının da bilindiğini kaydeden Eroğlu, görüşmelerle ilgili öze dair konuların görüşülmesinin mümkün olmadığını söyledi.