ÖZDEN SELENGE için Kıbrıs’a gelen EKİN YAZIN DOSTLARI İZMİR GRUBU ile buluştuk...

Birkaç ay önce KIBATEK İzmir kanadında bulunan Osman Akbaşak , (yazar, TV program yapımcı ve sunucusu) beni aradı. Kıbrıs Edebiyatından bir yazar önermemi istedi.

Birkaç ay önce KIBATEK İzmir kanadında bulunan Osman Akbaşak , (yazar, TV program yapımcı ve sunucusu) beni aradı. Kıbrıs Edebiyatından bir yazar önermemi istedi.
Ben de hemen / bende derin izler bırakan/ Özden Selenge’nin SANA SEVDAM SARI romanını önerdim.
EKİN YAZIN DOSTLARI İZMİR GRUBU, okudukları yazarın kentine/ ülkesine gidip kendisiyle görüşmek gibi bir yol izliyorlarmış.
Bu etkinliğe imza koymak için 9 Kasım Cuma günü adamıza geldiler.
Kültür Dairesinin katkılarıyla etkinliği LEFKOŞA TÜRK LİSESİNDE gerçekleştirdik.
Bize ev sahipliği yapan LTL Müdürü Sevgili Öğrencim Mustafa ŞEVKETOĞLU’na sonsuz teşekkürlerimle...

Lefkoşa Türk Lisesinde
MUHTEŞEM GÜN...
9 Kasım sabahı İzmir’den ülkemize gelen grup, Rüstem Kitabevinde sabah kahvaltılarını yaptıktan sonra LTL’ye geldiler.
Açılış ve tanıtma bölümünden sonra Ekin Yazın Dostları İzmir Grubu Özden Selenge’ye, Mustafa Şevketoğlu’na, Nuri Ünüçok’a ve bana plaket takdim ettiler.
11.30 gibi başlayan sunum çok ilgi çekici ve canlı geçti.
Saat 13.00 te öğrencilerin ayrılması için kısa bir ara verildi.
İkinci bölüm yazar ve okuma grubundaki her kişiden ayrı ayrı yorumlar alınarak 14.30 a kadar sürdü.
Özden Hanım kitaplarını imzaladı. Fotoğraflar çekildi, vedalaşıldı...
Kıbrıs Türk Edebiyatının en güçlü kalemlerinden biridir ÖZDEN SELENGE...
Sayın Selenge’nin SANA SEVDAM SARI ve KORKMA AY DOĞACAK romanlarını okuyup kendisiyle tanışmak için geldiler.
Grubun okuyup irdelediği 48. kitap okuma etkinliğiydi.
Lefkoşa Türk Lisesi salonunda öğrenciler, öğretmenler ve bir grup sanatçı önünde muhteşem bir sunum oldu.
Gençler gerçek okumanın dikkatli, çok yönlü olması gerektiği, sorgulayarak okumanın yararlarını dinleyerek, görerek kavradılar.
Sayın SELENGE mutluluğunu, sevincini dile getirerek soruları yanıtladı... Bir İLK yaşandı...
Gerçekten zaman su gibi aktı.
Teşekkürler LTL Müdürü Mustafa Şevketoğlu ve Edebiyat öğretmenleri...
Harika bir gün oldu...
Kıbrıs Türk Edebiyatının çok değerli yüzü ressam-yazar Özden SELENGE’ye de bize, kendileriyle onur duyma fırsatı verdikleri için sevgiyle teşekkür ediyorum.
İzmir’den katılan Ekin Okuma Grubu arkadaşlarımıza da bu ince davranışlarından dolayı şükranlarımızı sunarım.
Gelen konuklarımızı tek tek isim olarak sizlerle paylaşmak isterim...
KATILIMCILAR
Osman - Necla Akbaşak, Feray Şenakın Şardağ, Fitnat - Ayhan Bayram Sarıözkan, Gönül - Ahmet Çubukçu, Halit Şekerci, Hülya Kardeş, Melisa - Elvan Çiçek, Nermin Haznedaroğlu, Nevzat Süer Sezgin, Olcay Özer - Aslı Karaoğlan, Ömer - Işın Eraslan, Selmiye - Turgay Şenyüz, Serap - Emin Yeler, Sevim Çeliker, Şehper Kanter, Ufuk- Şennur Birol, Uğur - Yıldız Belger, Yavuz - Dilek Esen, Yunus - Özgün Bayraktar ve Zeynep Eşitmez...
Akşam da bir grupla Bellapais’e giderek manastırda Lefkoşa Belediye Orkestrasının “ The BEATLES “ grubunun şarkılarını dinledik.
Kendilerini otellerine bırakarak ayrıldık.
ÖZDEN SELENGE kimdir?
Bazı sanatçılar çok yönlüdür. Yaradılışın onlara verdiği armağan olmalı… Neye dokunsalar, altına çevirir misali, her şey ellerinde başkalaşır, değişir, güzelleşir…
Bence çok yönlü sanatçılardan en önemlisidir Özden SELENGE…
İsminin önüne istediğinizi rahatça koyabileceğiniz kişidir: ressam- yazar- romancı- öykücü- tiyatro yazarı… Hangisini deseniz öteki darılır gibi gelir bana…
Her resim sergisinde aynı konuşma geçer aramızda… “ Ne olur siz sadece yazın… Durmadan yazın…” derim. O da bana “ Resim yapmazsam bir yanım ölür…” der.
Haklıdır elbette, ben bencillik yapmış olurum.
Resim sergileri dışında adını, önce tiyatro oyunlarıyla duydum ben. 7’si sahnelenmiş 9 oyunu var. Hatırlayacaksınız “ Annem Niçin Miyavladı” Hatta bu oyunda şimdi seramik sanatçısı olarak tanıdığınız Ayhatun ATEŞİN de başrolde oynamıştı. O zaman Devlet Tiyatroları vardı, sonra yandı, bitti, kül oldu…
Bir ressamın diline en çok renkler yakışır elbette… Kitabın ön sayfasında şöyle yazmış. “Sevgili Ayşe Tural’a teşekkürlerimle… Sözleriniz ve düşünceleriniz bana güç verdi… 18 Aralık 2000…” O yıllara geri dönüyorum bir an…
O yıl, Kıbrıslı yazar olarak Selenge’yi seçmiştim. Kazakistan’da AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ’nde sunduğum bildiride onun romancılığını tanıtmıştım.
Kürsünün önüne de kocaman fotoğrafını asarak… Çevre üniversiteler de etkinliğe katılmıştı. Tüm öğrenciler ve hocaları sunum sonrasında ayakta alkışladılar, beni kutladılar ve keşke yazarı da görseydik dediler. İnanılmaz bir gün olmuştu benim için… Sanırım izlenimlerimi kendine aktardıktan sonra yazılan satırlardı bunlar da…
Bu ilk romanı ile Selenge, usta bir roman kurgusu, şiir yüklü akıcı dili, olağandışı anlatımıyla okuyucuda derin izler bırakır...

Bu haber 2828 defa okunmuştur

:

:

:

: