İstanbul, İstanbul olalı böyle bir seçim yaşamadı

Bugün yenilenmiş olan İstanbul belediye başkanlığı seçimini CHP adayı Ekrem İmamoğlu kazandı, AKP adayı Binali Yıldırım kaybetti. Sonuçta bir seçim yaşandı kazananı ve kaybedeni kaçınılmazdı öylede oldu.

Bugün yenilenmiş olan İstanbul belediye başkanlığı seçimini CHP adayı Ekrem İmamoğlu kazandı, AKP adayı Binali Yıldırım kaybetti. Sonuçta bir seçim yaşandı kazananı ve kaybedeni kaçınılmazdı öylede oldu.

Bu seçimler normal bir yerel seçim havasında geçmedi, nerde ise bir referandum, genel seçim gibi bir şekil aldı. Bu şekilde bir seçim havasının çok da gerekli olduğu konusun da çok da emin değilim, her seçim kendi ağırlığı çerçevesinde olmasının faydalarının çok daha etkin olduğunu düşünüyorum.

AKP GB ve cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul seçimlerine çok önem verdiğini ve hatırı sayılır bir mesai harcamış oldu. Şöyle bir sonuca varmış olmamız yanlış olmaz, her seçimin ayrı bir ağırlığı ve sonucu itibarı ile değeri vardır. Yerel seçimlerin sonuçları genel seçim sonuçlarını etkilemez ve etkilememeli.

İstanbul belediye başkanının görev ve yetkileri devleti her anlamada yönetmek değildir, belde halkına hizmet etmektir. Benim fikrime göre her iki taraf da, söylem ve siyasetleri ile bu seçimin olması gerekenden fazla bir önem yaratmıştır.
AKP bu seçim sonuçlarını mutlaka çok tartışacaktır, çünkü genel seçimlerde yakaladıkları başarıyı yerel seçimlerde yakalayamadılar. Mutlaka kurmaylar bunların
nedenlerini araştıracaklardır.

Erdoğan’ın, bu süreçte ertelediği birçok işi vardır. Bu süreçten sonra devletin işleri gündemde olacak ve boş vakit de kalmayacaktır. Başta Doğu Akdeniz de işler karışacak, tek Türkiye politikası ile ancak bu süreçten çıkabiliriz.

CHP, Ekrem İMAMOĞLU ile bu seçimi kazandı, şahsını tebrik ediyorum. En belirgi söylemi vaatler ve güçlü mağdur olduğunu ön plana çıkarmış olması halkın vicdanın da yer buldu. Tüm bunlar dünde kalmış olması gerekiyor, öyle olduğunu da açıklamalardan görmüş oluyoruz.

Seçim öncesi iki adayın bir TV programında karşı karşıya tartışmış olmaları Türk demokrasisi için bir dönüm noktasıdır. Bu seçim sonuçları açısında doğru algılanır ise Türk demokrasi tarihi yeni ve temiz sayfaları açmış olacaktır. Her seçimde olduğu gibi bu seçimde de en son sözü halk söyler, bundan öte hiçbir yetki geçerli değildir.
Binali beyin başkan İmamoğlu’nu tebrik etmiş olması, İmamoğlu teşekkür ederken işbirliği çağrısını yinelemiş olması, Türkiye için bir fırsattır. Seçim meydanlarda kalmıştır, artık iş zamanı Türkiye çok büyük bir devlet, doğu Akdeniz ve orta doğu da artık oyun kurucu.

İktidar ile muhalefet Türkiye’nin önceliklerini çok iyi belirlemeli ve 2023 hedefine giderken tam bir birlik içerisinde gitmeli. Seçimlerin kazananı ve kaybedeni olmamalı, halka hizmet tek hedef olmalı, yeniden tebrik ediyorum.
Bu haber 1137 defa okunmuştur

:

:

:

: