Ali Nesim’le tanışıklığımız aslında çok çok eski… 1975 yılında ADA’ya adım attıktan birkaç ay sonra, önce geçici, sonra temelli olarak Lefkoşa Türk Lisesinde edebiyat öğretmenliğine başlamıştım. Orada felsefe- sosyoloji hocamız Ali Bey’di.
Sosyoloji, felsefe, mantık, psikoloji okutulurdu o yıllarda. Artık liselerde ne yazık ki, (Hocanın bir yazısında değindiği gibi, artık nesiller düşünmesin, kıyaslamasın, itiraz etmesin diye belki…) okutulmuyor artık…
HAYATI
ALİ NESİM, Girne’nin Zeytinlik Köyünde doğar. Lefkoşa Türk Lisesini bitirdikten sonra, ver elini Ankara, der. Ankara Üniversitesinin Dil-Tarih- Coğrafya Fakültesi Felsefe- Sosyoloji Bölümünü bitirir. 1963- 1965 yılları arasında köylerde ilkokul öğretmenliği yapar. Ardından, önce 20 Temmuz Lisesi ve Lefkoşa Türk Lisesinde öğretmenlik ve müdür muavinliği yapar. Daha sonra Talim Terbiye Kurulunda görev alır.
Bir ara Devlet Tiyatroları Müdürlüğü de yapar. Emekliye ayrıldıktan sonra da Yakın Doğu Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlar.
ZEYTİN AĞACI SEVDASI
Ülkesinin, bu toprakların, özellikle de ZEYTİNLİK Köyünün ve ZEYTİN AĞACInın sevdalısıdır. Asırlık, güngörmüş zeytin ağaçlarıyla hasbıhal (sohbet) etmeye bayılır. Sonunda muradına erer ve tükenmeyen emekler sonucunda korumaya alınır sevgili ağaçları… Festivallerle duyarlı yüreklere ulaşır.
Günümüzde hemen her yörenin, köyün, kasabanın bir festivali vardır; nesi meşhursa, o ürünle ortaya çıkılır. Eğlenceler düzenlenir, kültür etkinlikleri hazırlanır: Pekmez,çilek, harup, zeytin, lale, pulya, patates… Folklorumuz, türkülerimiz, yaşatmaya çalıştığımız geleneklerimiz gösterilir, anlatılır gençlere…
ESERLERİ
Eserlerinde temiz bir Türkçe kullanır yazar. Şiirsel anlatılara kayıverir ansızın. Ama en çok da YAŞAMIN FELSEFESİni dillendirir, usanmadan…
ALİ NESİM’in araştırma yazıları, destansı zeytin ağacı şiirleri ve araştırma- inceleme yazıları vardır.
Kıbrıs Türk Edebiyatında Sosyal Konular ( 1986) araştırma
Batmayan Eğitim Güneşlerimiz ( 1987) inceleme
Yaşamın Güzelliklerini Keşfedin ( 2006) deneme- öykü
Zeytin Ağacının Feryadı ( 2012) manzum öykü
ZEYTİN AĞACININ FERYADI
Manzum bir uzun öykü de denebilir. Zeytin ağacının ağzından anlatılmış hem destansı hem teatral nitelik taşıyan bir destan…
“Ben bir zeytin ağacı!
Dağ başında… ovalarda… tarlalarda…
Yaşam dolu, sevgi dolu, umut dolu.
Mis kokulu
Gümüş yapraklı
altın yağlı”
Bu kitap daha önce 2010 yılında 1. Baskısını yaparken sadece Türkçe- İngilizce olarak basılmıştı. Ancak bu yıl genişletilmiş baskı olarak çıkan kitap 4 ayrı dilde hazırlanmış. Türkçe, İngilizce, Almanca ve Rumca…
“Ağaçlar bize küstü
Meyve vermiyor
Bulutlar bize küstü
Yağmur yağmıyor…
Neredesin fidanlarım, çiçeklerim…
Kuşlarım, arılarım…
Bu topraklarda artık
Zaman akmıyor.”
Zaten Ali Nesim, uzun yıllar Kıbrıslı Türklerin kültürel ve sosyal yapılarıyla ilgili pek çok makale yazmış, çeşitli konferans ve sempozyumlarda bildiriler sunmuştur…
Bir zeytin ağacının ağzından betonlaşmanın, ağaç katliamının acı anlatımı… Yavaş yavaş çölleşme…
“ Nedendir bilinmez;
İnsanlar çoğaldıkça bizler azaldık
Bizler azaldıkça insanlar çoğaldı.
İnsanların evleri…
İnsanların yolları…
İnsanların yerleşim alanları
Çoğaldıkça bizler azaldık…”
YAŞAMIN GÜZELLİKLERİNİ KEŞFEDİN:
Bu kitabı, deneme öykü ama şiir tadında anlatımlar içeriyor. Şiirsel düzyazı gibi bir şey yani…
“ Bir yerlere tutunmaktır yaşam… Dağılmamak… Var olmak. Bir bardak su içine damlatılan bir damla zehir gibi dağılmamak… Var olmak. Dağılır insan gider. “
“ Uç uç böceğim. Uğur böceğim benim, uç… Uç ve yaşam ver bana kanat çırpışlarınla. Benekli kanatlarınla bana yaşama tutunma şansı ver…”
Her sayfa başka bir yaşama bakışı benimsetir gibi.
“ Kendinizi küçümsemekten vazgeçin.
Önce aynadaki yüzünüzü değiştirin.
Sonra beyninizin küçülmüş, kirlenmiş, eskimiş çarşaflarını…
Dünyayı ele geçirin! Kendi dünyanızı! “
Bir başka sayfada şöyle diyor, yazar:
“ Alın elinize tarağı… Geçmişinizdeki umutsuzlukları söküp atın yaşamınızdan.
En iyi şampuanı sevgidir güzelliklerin. Çitileyin. Baştan aşağıya her şeyinizi çitileyin.
Bilin ki bedeninizin her hücresinde aktif yaşam var… Sevgi dolu, aşk dolu, başarı dolu bir yaşam…
Tüm kötülüklerin inadına…”
Yaşama dair yüreklendirici saptamalar… Hayata tüm gücüyle tutunma ve pozitif bakış…
( Daha önceki yazılarımda tüm eserlerini tek tek inceleyerek açıklamalar yaparak örnekler verdim. Arzu edenler GOGOL’dan tarama yaparak okuyabilirler. )
Sayın Ali Nesim Nesimoğlu ile 1976 yılında Türk Lisesinde ilk göreve başladığım yıl tanışmıştık. Daha sonraki yıllarda da dostluğumuz sürdü; olgun ve sakin kişiliği ( Felsefe öğretmeniydi ) bilgili ve duyarlı yönüyle her zaman örnek bir insandı. Işıklar yoldaşı olsun…
Ayşe TURAL
Ali Nesim Kabri Başında Anıldı
Araştırmacı yazar Ali Nesim, 8.ci ölüm yıldönümü nedeniyle Zeytinlik Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen anma töreniyle anıldı.
Kıbrıs Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden birisi olan, uzun yıllar Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği’nin Başkanlığını da yapan ve 10 Mayıs 2014 tarihinde vefat eden Ali Nesim, kabri başında anıldı. Kabri başında okunan duaların ardından Girne Belediyesi Zeytinlik Köy evinde gerçekleşen şiir dinletisi etkinliğinde de anıldı.
Etkinlikte konuşan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü Kıbrıs Türk edebiyatına önemli eserler bırakan, zeytin ağaçlarına ve zeytinlik köyüne olan sevgisiyle tanınan Ali Nesim “İnsanlar doğar büyük gelişir ve en nihayetinde ölür. Bu süreçte iz bırakmak önemlidir. Ali hocanın bize bıraktığı iz çok değerlidir” diyen Güngördü, Ali Nesim’in anılarını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmanın görevleri olduğunu anlattı.
Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği Başkanı Şevket Öznur ile oğlu Tayfun Nesimoğlu ise Ali Nesim’in doğduğu yer olan zeytinlik köyünü, insanları ve yaşamayı çok seven biri olduğuna dikkat çekerek, anma törenine katılan herkese teşekkür ettiler.
( Girne Belediye arşivinden alınmıştır.)