Rusya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Stanislav Osatsi’nin Rum Dışişleri’ne Moskova’dan KKTC’ye doğrudan uçuşların söz konusu olmadığına dair güvence verdiği iddia edildi. Rum basını “işgal altındaki bölgelere doğrudan uçuş söz konusu değil” diye yazdı.
Ayrıca, Rus Büyükelçi’nin dün Rum Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı, Rum Lider Nikos
Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı ile bir görüşme yaptığı kaydedildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ise New York’ta bu konuyu açıklığa kavuşturacağı belirtildi.
Moskova’dan KKTC’ye direkt uçuş iddiası Güney’de panik yarattı. Rus Büyükelçinin dün Rum Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı, Rum Lider Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı ile bir görüşme yaptığı kaydedildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ise New York’ta bu konuyu açıklığa kavuşturacağı belirtildi.
Rum basını, Rusya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Stanislav Osatsi’nin Rum Dışişleri’ne Moskova’dan KKTC’ye doğrudan uçuşların söz konusu olmadığına dair güvence verdiğini yazdı. Gazetelerde çıkan haberlerde, “işgal altındaki bölgelere doğrudan uçuş söz konusu değil” ibaresinin altı çizilirken, ayrıca, Rusların Kıbrıs meselesindeki tutumlarının değişmeyeceği de aktarıldı.
Bir gazeteye göre, Güney Kıbrıs’ın Rusya’daki yeni büyükelçisi Yorgallis ve diğer yabancı büyükelçilerin güven mektuplarının sunulması töreninde konuşan Putin, Rum Yönetimiyle olan ilişkilerinin daima kültürel ve manevi ortaklıkları ile iki halkın dostluk gelenekleri göz önüne alınarak inşa edildiğini dile getirdi.
Habere göre “bağımsız diplomatik kaynaklara” atıfta bulunan RİK muhabiri, bunun Putin’in bugüne kadar güven mektubu sunulması törenlerinde Güney Kıbrıs-Rusya ilişkileriyle ilgili en kısa açıklaması olduğunu, bununla birlikte bu açıklamada olumsuz ifadelerden kaçınıldığına işaret etti.
Öte yandan, Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçiliği ise konu hakkında Rus basınına yaptığı açıklamada “doğrudan uçuş başlamasıyla ilgili herhangi bir görüşme yapıldığını” yalanladı.
Habere göre, Güney Kıbrıs’taki Rusya Büyükelçiliği sözcüsü, Rusya Devlet Ajansı RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada “Rusya Büyükelçiliği hiçbir zaman bu konuyla ilgili herhangi bir görüşme yapmadı. Bu gidişata yönelik herhangi bir hamlede bulunmadık. Bu konu büyükelçilikler aracılığıyla tarafların hiçbiriyle görüşülmedi. Rusya’nın Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik tezi değişmedi” ifadelerini kullandı.
Gazete Moskova’daki Rus diplomatik kaynakların ise ilgili haberleri “Türk basınının icadı olarak nitelendirdiğini” ve konuyla ilgili başka resmi açıklama yapılmadığını ekledi.
Fileleftheros gazetesi ise “Timbu’ya (Ercan) Yönelik Uçuşlarla İlgili Hava Boşluğu” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs-Rusya ilişkilerinin dönüm noktasında bulunduğunu ve bir yanda Moskova’nın itirazlarına rağmen Lefkoşa Rum kesiminin uygulamakla yükümlü olduğu AB kararları bulunduğunu, diğer yandan ise Rum Yönetiminin Rus gemileri aleyhindeki yasaklamalar konusunda ABD’yle tam bir “senkronizasyon” içinde bulunduğuna işaret etti.
KKTC’nin tanınmasına yolu açacak olan “Milliyet gazetesi” haberinin neden olduğu başlangıçtaki kargaşanın ardından Rum kesiminin sakinleştiğini, çünkü diplomatik aşamada meydana gelen hamlelerin, Milliyet gazetesinin yazdığı haberi teyit etmediğini savunan gazete, iletişim kurduğu Rum hükümeti çevrelerinin, konunun diplomatik yolla araştırıldığını ve Rusya’dan Kuzey Kıbrıs’a doğrudan uçuş konusuyla ilgili haberin gerçek dışı olduğunu belirttiklerini iletti.
Gazete konunun tamamının, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in New York’taki BM Genel Kurulu toplantısı çerçevesinde, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bugün yapacağı görüşme esnasında açıklığa kavuşmasının beklendiğine de işaret etti.