Güney Kıbrıs Rum Kesimi, adanın yaklaşık 160 kilometre güneybatı kısmında 85 milyar metreküplük bir doğalgaz yatağı keşfi gerçekleştirdiklerini duyurdu.
Rum yönetiminin Türkiye'nin uyarılarına rağmen kendi yetki alanı dışına çıkarak gasp ettiği sözde 6'ncı parselde bulduğu gaz sahasının 3,5 trilyon metreküp gaz potansiyeli olduğu aktarılırken, yeni gelişmelerin 'Doğu Akdeniz'de yeni bir gerginliğin” habercisi olabileceği de belirtiliyor.
Nitekim dün bizim Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada “6’ncı parselde yürütülen faaliyetlerle Rum yönetiminin Kıbrıs Türk halkının haklarını gasp ettiğini ve 6’ncı parselin Türkiye Cumhuriyeti’nin kıta sahanlığı ile de çakışmakta olduğunu” açıkça belirtti.
Tek başına bu açıklama bile önümüzdeki günlerde gerginliğin tırmanacağını gösteriyor.
Güney Kıbrıs, Münhasır Ekonomik Bölgesi'ni kendi kafasına göre 13 ayrı parsele ayırıyor. Türkiye ile Güney Kıbrıs arasında Doğu Akdeniz'de yaşanan gerginliğin iki boyutu bulunuyor.
Birincisi Kuzey Kıbrıs'ın Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) doğal gaz ve petrol arama ruhsatı verdiği alanlar. Bu alanlar A, B, C, D, E, F ve G bölgeleri olarak işaretleniyor. Rum tarafının 1, 2, 3, 8, 9, 12 ve 13 numaralarıyla işaretlediği bölge, Türk tarafının E, F, G bölgeleriyle kesişiyor.
Diğer gerilim noktası Türkiye ile Libya arasında imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Mutabakatı.
Bu mutabakata göre Güney Kıbrıs'ın 6'ncı parseli, Türkiye'nin kıta sahanlığı ile kesişiyor.
Türkiye, Birleşmiş Milletler'e gönderdiği 12 Nisan 2017 tarihli bir belgede Güney Kıbrıs'ın 6'ncı parselde hidrokarbon arama ve çıkarma izni vermesini 'provokatif eylemler' olarak nitelemiş, 'kendi kıta sahanlığında yabancı şirketlerin izinsiz hidrokarbon arama ve çıkarma faaliyetleri yürütmesine müsaade etmeyeceğini' belirtmişti.
İşte Türkiye ile Libya arasında imzalanan MEB anlaşması bu yüzden önemli. Rum yönetimi ve Yunanistan bu anlaşmadan çok rahatsız olduğu için Mısır’ı harekete geçirdi.
Mısır geçtiğimiz günlerde Libya’nın MEB alanlarını tanımadığını bildirdi.
Ama uzun bir aradan sonra son dönemde Türkiye ile Mısır arasında ilişkilerin normalleşmesine yönelik olumlu sinyaller, Rumların ve Yunanistan’ın hesabını yine bozabilir.
Kısaca Doğu Akdeniz’de sular yine ısınıyor. Bizden söylemesi…