Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, geçen haftaki törenler sırasında “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” yerine “Kıbrıs Türk Devleti” deyince yeni bir tartışma konusu doğdu.
Bu tartışmayı yapmaya çok hevesli olanlara bakıyoruz. Bunlar bugüne kadar “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” söylemini ağzına bile almayı zül saydı. Hatta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edildiğinde o gece sabaha kadar ağladığını söyleyen anlı şanlı siyasiler bile oldu.
Peki ne oldu da şimdi bu isim değişikliği meselesinde şiddetle KKTC ismine sahip çıkar oldular?
Bunu anlamak mümkün değil.
Meseleyi önce bu isim değişikliği önerisinin altında yatan gerekçelere bakarak tartışalım.
Hükümet ortakları arasında yer alan Erhan Arıklı, YDP’nin en baştan beri bu isim değişikliğini savunduğunu hatırlatarak, gerekçeleri dört maddede sıraladı.
‘Kıbrıs Türk Devleti’ ismi Annan Planı’nda BM’nin bize verdiği bir isimdi. Peki şimdi BM kararlarını ağzından düşürmeyen kesimler, Kıbrıs Türk Devleti ismine neden dört elle sarılmıyorlar?
Çünkü bu ismin Kıbrıs Türk Devleti’ni dünyaya daha kolay tanıtmanın bir parçası olduğunu görüyorlar. Onun için karşı çıkıyorlar. Çünkü tanınma, ne yazık ki Rumlardan daha çok bu kesimleri korkutuyor.
Elbette isim değişikliği için önce Anayasa değişikliği gerekir.
YDP Genel Başkanı Arıklı bu değişiklik sırasında başkanlık sisteminin de gündeme gelebileceğini öne sürüyor.
CTP de yakın geçmişte başkanlık sistemi tartışmasına kapalı olmadığını dile getirmişti.
O halde hodri meydan.
Siyasal sistemimizdeki istikrarsızlık ancak böyle çözülebilir. Böylece ortalama bir, bilemedin bir buçuk yıl bile sürmeyen hükümetler sorununu aşmış oluruz.
Ve hepsinden önemlisi de şudur.
KKTC ismini bugüne kadar 'Ka-Ka Te-Ce' diye yazarak her türlü hakareti mübah görenler, şimdi “KKTC ismi değiştirilemez” diye nara atıyorlar. Olacak şey değil.
Eğer “Kıbrıs Türk Devleti” adı BM nezdinde ve uluslararası arenada bize bir alan yaratacaksa hemen yarından tezi yok kolları sıvayıp harekete geçmeliyiz.
Önemli olan devletin isminden ziyade Kıbrıs Türkü’nün hakkının savunulmasıdır. Bizden söylemesi…