2. Cumhurbaşkanı Talat, Güney’deki tutuklamalarla ilgili konuştu: “Rum tarafı, hukuki mahkemede Simon Aykut’a ceza veremez”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutteres ve Rum lider Nikos Hristodulidis ile görüşmesi gerçekleştirilirken, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Konuyu, Cumhurbaşkanı Tatar’ın, masada Kıbrıs sorununun çözümüne dair bir konuşma yapılmayacağını ve bunun bir müzakere olmayacağını iletmesi dolayısıyla “Kıbrıslı Türklere en pahalıya mâl olan yemek” şeklinde yorumlayan Talat, Güvenlik Konseyi’nin iki devletliliği kabul etmemesine rağmen, BM Genel Sekreteri’nin bu yemeği organize etmesinin beklenti dışında olduğuna vurgu yaptı. Rum tarafının bir süredir hukuksuz bir şekilde yürüttüğü Rum taşınmaz malları ile ilgili tutuklamalar hakkında da açıklamalar yapan Talat, Güney’de bir süredir adeta tecrit altında tutulan Afik Grup Yönetim Kurulu Başkanı Simon Aykut’un ‘beni burada terk ettiler’ söylemlerinde haklı olduğunu savundu. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın hukuksuz tutuklamalarla ilgili ivedilikle diyalog yoluna gitmesi gerekliliğini belirten Talat, “Rum tarafı, bu davayı gerçek hukuki mahkemede görüşürse, Simon Aykut’a ceza verebileceğine şüphe ile bakarım. Yeterli delil toplayamaz. KKTC tapu dairesi memurunu şahitlik için mahkemeye götürmesi lazım. Güney’deki tapu dairesi müdürü böyle bir şahitlik yapamaz. Salt hukuki olarak, bizim ceza hukukumuza göre yargılarsa ceza veremez. Ancak amaçları tedirgin etmek. Caydırmaya çalışmak” açıklamalarını kaydetti.

ADA TV’de Nupelda Karabuğday’ın hazırlayıp sunduğu Günaydın Ada Programı’nın konuğu olan 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın programda yapmış olduğu açıklamalardan öne çıkan detaylar şu şekilde: “Bu yemeğe bir önem atfetmiyorum. Bu yemek, Kıbrıslı Türklere en pahalıya mâl olacak yemek olacak. Cumhurbaşkanı, ben hiçbir şey görüşmeyeceğim diyor. Cumhurbaşkanı görüşmeyeceğim demesine rağmen Genel Sekreter davet etti. Federasyon görüşmeyeceğim diyor, Güvenlik Konseyi iki devletliliği yasaklıyor, buna rağmen davet alıyor. Elbette Tatar’ın ben gelmem demesini beklemezdim ancak Genel Sekreter’in de davet yapmasını beklemezdim. Rahmetli Denktaş, New York’ta görüşmeler olacağında, ‘biz fakir bir ülkeyiz, bundan sonraki görüşmeleri New York’ta yapmayın’ demişti, ben de görüşme süreci boyunca New York’ta herhangi bir yemek yemedim.”

“MÜLKİYET SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ TMK’DADIR”

“Rum tarafındaki tutuklamalarla ilgili bir eylem yapıldı. Bu eylemin yapılması iyi de oldu. Mülkiyet sorununun çözümü TMK’dadır. Çözüme kadar bu doğrudur. Çözüm, mutlaka olmalıdır. Bu çözüme kadar ara formül gibi AİHM tarafından kabul edilmiştir. Bu yasamız bizim sürelidir. Her yıl Rumların müracaatının süresi uzatılıyor. TMK, Kıbrıs sorunu çözülene kadar bir ara çözümdür. Rumların, Annan Planı’na hayır demesinin ardından, AİHM bunu ara formül olarak kabul etti. “

“TUTUKLAMALARDA RUM TARAFININ AMACI TEDİRGİN ETMEK”

“Simon Aykut ‘beni burada terk ettiler’ diyor ve dediğinde haklıdır. Cumhurbaşkanı’nın bu konuda Hristodulidis ile görüşmesi lazım. Eğer görüşmezlerse, masada olmazlarsa Rumlar kendilerini bu davranışlarda serbest hissedecek. Rum mahkemesi, bu davayı gerçek hukuki mahkemede görüşürse, Simon Aykut’a ceza verebileceğine şüphe ile bakarım. Yeterli delil toplayamaz. KKTC tapu dairesi memurunu şahitlik için mahkemeye götürmesi lazım. Güney’deki tapu dairesi müdürü böyle bir şahitlik yapamaz. Salt hukuki olarak, bizim ceza hukukumuza göre yargılarsa ceza veremez. Ancak amaçları tedirgin etmek.  Caydırmaya çalışmak. Madem benimle görüşmüyorsun ben de elimden geleni yapacağım diyorlar. Görüşme olsa, bunları yaparken utanırlar. Cumhurbaşkanı’nın bu konuda gerekli diyalogları gerçekleştirmeli. “

Bu haber 1831 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER