TCMB’nin %37’de kalması piyasaya nefes aldırdı

Merkez Bankası dün politika faizini %37’de sabit tuttu. Piyasanın önemli bir bölümü zaten bu kararı bekliyordu. Dolayısıyla kararın kendisinden ziyade, bundan sonraki süreçte faiz indirimlerinin yeniden gündeme gelip gelmeyeceği fiyatlanıyorBorsanın önündeki en önemli hikâyelerden biri hâlâ şu:Enflasyon düşecek faiz indirimi beklentisi güçlenecek mevduat ve tahvil cazibesi azalacak para yeniden hisse senetlerine yönelecek mi?Piyasa şu anda bunun cevabını arıyor.

Merkez Bankası dün politika faizini %37’de sabit tuttu. Piyasanın önemli bir bölümü zaten bu kararı bekliyordu. Dolayısıyla kararın kendisinden ziyade, bundan sonraki süreçte faiz indirimlerinin yeniden gündeme gelip gelmeyeceği fiyatlanıyorBorsanın önündeki en önemli hikâyelerden biri hâlâ şu:Enflasyon düşecek faiz indirimi beklentisi güçlenecek mevduat ve tahvil cazibesi azalacak para yeniden hisse senetlerine yönelecek mi?Piyasa şu anda bunun cevabını arıyor.

Fakat dışarıda işler o kadar rahat değil

Bugün küresel piyasalarda petrol fiyatları ve ABD faizleri ciddi biçimde takip ediliyor.

Brent petrol hafta içerisinde 110 dolara yaklaşırken, bugün yaklaşık 104–105 dolar bölgesine geriledi. Ancak haftalık yükseliş hâlâ çok güçlü. Bunun temelinde Ortadoğu’daki jeopolitik riskler ve enerji arzına ilişkin endişeler bulunuyor. Daha önemlisi ABD’de enflasyonun beklentilerden yüksek gelmesi, Fed’in önümüzdeki hafta faiz politikasında daha şahin davranabileceği endişesini artırdı. Piyasalar 16 Eylül’deki Fed kararına kilitlenmiş durumda. Yani Türkiye tarafında borsaya destek verebilecek bir faiz hikâyesi oluşurken, dışarıda petrol + ABD tahvil faizleri + Fed üçlüsü piyasayı baskı altında tutuyor.



Ben BIST 100’de ne görüyorum?

Bence bugün yaşanan hareketi henüz “yeni yükseliş başladı” diye okumak için erken.

14.400 civarının üzerinde kalınması olumlu.

Özellikle 14.500–14.550 bölgesi kısa vadede önemli bir eşik haline geliyor. Endeks bu bölgenin üzerine güçlü hacimle çıkabilirse yeniden yukarı yönlü momentum oluşabilir.

Buna karşılık 14.350–14.400 bölgesinin aşağı kırılması, bugünkü tepkinin sadece kısa vadeli bir tepki yükselişi olduğunu düşündürebilir.

Benim kısa vadeli senaryom:

14.350 → kritik destek
14.400 → psikolojik destek
14.500–14.550 → ilk direnç bölgesi
14.550 üzeri → 14.700–14.800 bölgesine hareket ihtimalini artırır.



Asıl mesele: Para nereye gidiyor?

Bence önümüzdeki haftalarda yatırımcının sadece “BIST yükselir mi?” sorusuna değil, “hangi sektör para çekiyor?” sorusuna odaklanması gerekiyor.

Bugün bankacılığın endeksten daha güçlü olması dikkat çekici.

Faiz indirim beklentisinin güçlenmesi halinde bankalar, holdingler ve iç talebe duyarlı sektörler yeniden ön plana çıkabilir.

Buna karşılık petrol fiyatlarının yüksek kalması enerji maliyetleri nedeniyle bazı sanayi şirketleri üzerinde baskı yaratabilir.

Savunma, enerji, ihracatçı şirketler ve güçlü bilançosu bulunan şirketler ise farklı hikâyeler üzerinden ayrışabilir.


Son söz: Borsa düşmedi, test ediliyor

Bugünkü %0,51’lik yükselişi ben “büyük ralli başladı” şeklinde okumuyorum.

Ama “satışların ardından alıcıların hâlâ piyasada olduğunu” gösteren olumlu bir işaret olarak görüyorum.

Önümüzdeki hafta ise bugünden çok daha önemli.

Çünkü Fed kararı, petrol fiyatları, ABD tahvil faizleri ve Türkiye’deki faiz-enflasyon dengesi aynı anda fiyatlanacak.

Bu nedenle benim stratejim şu olurdu:

14.350–14.400 üzerinde kaldığı sürece panik yapmam. 14.500–14.550 geçilirse pozisyonları artırmak için fırsat ararım. 14.350 altındaki kapanışlarda ise yeniden temkinli moda geçerim.

Borsada artık “her yükselen hisse alınır” dönemi değil; doğru sektörü, doğru bilançoyu ve doğru fiyatı seçme dönemi.
Bu haber 34 defa okunmuştur

:

:

:

: