Güney şimdi de DİKO Başkan Yardımcısı Nikolas Papadopulos’un, “Olası bir ortak devlette Başkan Rum olsun da yardımcısı isterse ‘yerleşik’ olsun” açıklamasıyla birbirine girdi. Hristofyas, “Yerleşik Başkan Yardımcısını kabul etmek ne demek?” diye sordu.
Rum Ulusal Halk Cephesi (ELAM), 27 Aralık Pazar günü saat 17:00’de “kaçak göç karşıtı” bir yürüyüş düzenleyecek. örgütün Rum Turizm Bakanlığı binası yakınındaki bürosundan başlayacak olan yürüyüşüne Rum siyasi partiler şiddetli tepki gösterdi
DİKO Başkan Yardımcısı Nikolas Papadopulos’un, olası bir ortak devlette Başkan’ın sürekli Kıbrıslı Rum olması kaydıyla Türkiye kökenli Kıbrıs Türkü’nün Başkan Yardımcısı olmasını kabul ettiğine ilişkin sözleri Güney Kıbrıs’ta fırtına kopardı.
Politis Gazetesi; “Papadopulos’un Yerleşik Başkan Tutumu Nedeniyle Sansasyon... Hristofyas’tan Karşı Saldırı... Papadopulos Yazılı Açıklama İle Değiştirdi” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın DİKO Başkan Yardımcısı Nikolas Papadopulos’un özellikle kendisine yönelik eleştirilerine karşı saldırıya geçtiğini bildirdi.
Rum Ulusal Halk Cephesi (ELAM), 27 Aralık Pazar günü saat 17:00’de düzenleyeceği “kaçak göç karşıtı” yürüyüş de Güney’i karıştırdı.
Rum gazeteleri, örgütün Rum Turizm Bakanlığı binası yakınındaki bürosundan başlayacak olan yürüyüşüne Rum siyasi partilerin şiddetli tepki gösterdiklerini yazdı.
‘BU DEMEK OLUYOR?’
Gazeteye göre Nikolas Papadopulos’un, Başkan Yardımcılığı’nda bir TC kökenli KKTC vatandaşı olmasını kabul ettiği şeklindeki açıklamasını dil sürçmesi olarak niteleyen Hristofyas, “Yerleşik Başkan Yardımcısını kabul etmek ne demek? İster Başkan ister başkan yardımcısı konusunda olsun yerleşik konusunu ağza sakız yapma büyük bir yanlıştır” ifadesini kullandı.
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da aynı konuyla ilgili olarak, “Daha sonra yapacağı hiçbir açıklama, önceki açıklamasını ortadan kaldırmaz. Bu açıklama biraz çelişkilidir. Bir yandan yerleşiklerin Ada’da kalmasını kabul etmediklerini söylerken, aynı zamanda yerleşik bir başkan yardımcısını nasıl kabul edebileceklerini sormak gerek” dedi.
Nikolas Papadopulos’un ise açıklamasını yayınlayan Rum gazetelerini eleştirdiği ve Türkiye kökenlilerin Ada’da kalmalarını kabul etmediğini tekrarladığını yazan gazete, şunları kaydetti:
ANINDA AĞIZ DEĞİŞTİRDİ
“Papadopulos, katıldığı TV programının konuklarından olan Takis Hacigeorgiu’nun Başkan’ın daimi olarak Kıbrıslı Rum, Başkan Yardımcısı’nın da Kıbrıslı Türk olması önerisini yorumlarken; Başkan’ın daimi olarak Kıbrıslı Rum olması şartıyla yerleşik bir başkan yardımcısını kabul ettiğini söyledi.
DİKO’lu yetkili dünkü açıklamasında ise Türk yerleşiğin Başkan Yardımcısı olmasını kabul ettiğini reddetti ve açıklamasını haber yapan Haravgi ve Politis gazetelerini propaganda yapmakla suçladı. Hükümet de Papadopulos’un ilgili açıklamasını yorumsuz bırakmadı….”
Habere göre, Nikolas Papadopulos önceki gün RİK’te yayınlanan programda söylediklerini haber yapan Haravgi ve Politis’e dün yaptığı yazılı açıklama ile saldırdı.
GÖRMEK BİLE İSTEMİYORMU8Ş
Bu açıklamasında, “Yerleşiklerin Kıbrıs’ta kalmasını ve hiçbir makamda yerleşik görmek İstemediğini” vurgulayan Papadopulos, “Bazılarının, yürütme erki ve Türk başkana eşitliği bozma oyu ile dönüşümlü başkanlığı dayatma merakları, her türlü gazetecilik etiğini aşıyor” dedi.
Hristofyas’ın dönüşümlü başkanlık önerisine karşılık daimi başkan ve daimi başkan yardımcısı önerisini öne çıkarmak amacıyla, Ulusal Konsey’in 1989 kararlarını ve siyasi partilerin 2005’teki önceliklerini desteklediğini söyleyen Papadopulos, şöyle devam etti:
TÜRK BAŞKAN AĞIRLIKLI OYLARIMIZLA
“Yerleşikler bizim başkanımızı ağırlıklı oy olmaksızın seçerken, Türk başkan bizim ağırlıklı oylarımızla seçilecek. Dönüşümlü başkanlık tehlikeli bir öneridir. Çünkü yürütme erkini ve eşitliği bozma oyununa sahip bir Türk başkanımız olması tehlikesini içerir. 1963’te veya 1974’te böyle bir Türk başkanımız olsaydı bugün Kıbrıs Cumhuriyeti olur muydu…”
Haberde, RİK’in aynı programına katılan EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris’in de Papadopulos’a destek verdiği ve AKEL ile Haravgi’yi “kara propaganda” yapmakla suçladığı belirtildi.
Haravgi ise, Papadopulos’un açıklamasına gelen tepkileri ve dün yaptığı yazılı açıklamayla ilgili haberleri şu başlıklarla aktardı:
AKEL DUVARA DAYADI
“Andros Kiprianu ‘Yerleşikler Konusunda Çelişkililer’... Nikolas Papadopulos’un Açıklaması Kaydedilmiştir ve Geri Alınamaz…Nikolas Papadopulos Yerleşik Başkan Yardımcısı Tercih Ettiği Açıklaması Konusunda Ortada Kaldı, Dün ise Kırdığı Potu Düzeltmeye Çalıştı…”
Alithia, “Nikolas’ı Affetmediler... Hristofyas ve AKEL DİKO Birinci Başkan Yardımcısını Duvara Dayadı... Koalisyon İçerisinde Dönüşümlü Başkanlık ve Yerleşikler Merkezli Yangın” ; FİLELEFTHEROS “’Yerleşik Başkan Yardımcısı’ İfadesi Yangın Çıkardı... Başkan Hristofyas Nikolas’ın Dil Sürçmesinden Söz Etti, Papadopulos Yalanladı” başlığını attı.
ELAM’I TOPA TUTTULAR
Öte yandan; Rum Ulusal Halk Cephesi (ELAM), 27 Aralık Pazar günü saat 17:00’de “kaçak göç karşıtı” bir yürüyüş düzenleyecek.
Rum gazeteleri, örgütün Rum Turizm Bakanlığı binası yakınındaki bürosundan başlayacak olan yürüyüşüne Rum siyasi partilerin şiddetli tepki gösterdiklerini yazdı.
Gazeteler, “Anti-Faşist İnisiyatif”in de ELAM’ın yürüyüşü dolayısıyla aynı gün 15:00’te Elefteriya Meydanı’nda bir karşı-yürüyüş düzenleyeceğini bildirdiler.
Simerini Gazetesi, birbirlerini “düşman” addeden söz konusu iki örgütün Pazar günü gerçekleştirecekleri etkinlikler yüzünden Polis örgütünün alarmda olduğunu yazdı.