Spatafora’dan çözüm formülü

BM Güvenlik Konseyi Başkanı Spatafora: “Kıbrıs’taki taraflardan siyasal iyiniyet, esneklik ve cesaret göstermelerini istiyoruz”

BM Güvenlik Konseyi Başkanı Spatafora: “Kıbrıs’taki taraflardan siyasal iyiniyet, esneklik ve cesaret göstermelerini istiyoruz”

 

Kıbrıs Rum tarafı, Genel Sekreter Ban Ki Moon’un raporundaki “izolasyonun kaldırılması” paragrafından rahatsız

           

 

BM Güvenlik Konseyi Başkanı Marcello Spatafora, konseyin Kıbrıs’taki taraflardan “siyasal iyi niyet, esneklik ve cesaret göstermelerini istediğini” söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Moller, önceki gün konseye Ban’ın son Kıbrıs raporu ışığında bilgi verdi.

Konseyin dönem başkanı İtalya’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Spatafora, konsey toplantısından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Moller’in iki taraf arasında varılan 8 Temmuz (2006) anlaşmasının uygulanması konusunda ne aşamada olunduğuyla ilgili olarak konsey üyelerini bilgilendirdiğini söyledi.

Konseyin, anlaşmanın uygulanması konusunda bir ilerleme olmamasından dolayı düş kırıklığı ve üzüntü duyduğunu ifade eden Spatafora, Ban’ın raporundaki değerlendirmeleri desteklediklerini kaydetti. Spatafora, konseyin gelecek dönemde taraflardan özlü müzakereler için “siyasal istek, esneklik ve cesaret” göstermelerini istediklerini belirterek, tarafların usule yönelik sorunları aşıp biran önce öze yönelik konulara yönelmeleri gerektiğini dile getirdi.

Spatafora, genel sekreter ve Kıbrıs özel temsilcisinin, tarafları müzakereler yönünde cesaretlendirmeyi sürdürdüğünü vurguladı.

Spatafora, genel sekreterin raporunda yer alan “izolasyonların kaldırılması” konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine ise, toplantıda teknik ve pratik konuların da görüşüldüğünü, ancak bu konunun özel olarak ele alınmadığını söyledi. Spatafora, Ada’da iki taraf arasında “etkileşime” gereksinim olduğunu vurgulayarak, toplantıda izolasyona yol açan etmenlerin ortadan kaldırılmasının cesaretlendirilmesi konusunun üzerinde durulduğunu anlattı.

 

KIBRIS RUM TARAFI RAPORDAN RAHATSIZ

 

Kıbrıs Rum tarafının, Ban’ın raporunun “Kıbrıslı Türklere uygulanmakta olan izolasyonların kaldırılmasının” önemine değinmesinden rahatsızlık duyduğu ve söz konusu paragrafın, konseyin 14 Aralık’ta kabul etmesi beklenen konsey kararında yer almaması için uğraş verdiği öğrenildi.

Raporun KKTC açısından en olumlu taraflarından biri, Kıbrıslı Türklere uygulanmakta olan izolasyonların kaldırılmasının önemine değinmesi olmuştu.

Konsey üyelerinin 1 hafta içinde bir taslak metin üzerinde anlaşmaya vararak görev süresi 15 Aralık’ta dolacak Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) görev süresini 6 aylığına uzatan bir karar alması bekleniyor. Konseyin bu konudaki karar tasarıları, genellikle BM Genel Sekreteri’nin raporunu destekler nitelikte oluyor.

 

Bu haber 4 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER