KalkınMA

2011 BÜTÇESİ 2011 bütçesinin komitedeki görüşmeleri geçtiğimiz Salı günü tamamlandı.

2011 BÜTÇESİ
2011 bütçesinin komitedeki görüşmeleri geçtiğimiz Salı günü tamamlandı.
Bütçe oy çokluğu ile onaylanıp genel kurulda görüşülmek üzere meclis başkanlığına iletildi.
Şimdi 13 Aralık pazartesi günü bütçe görüşmeleri genel kurulda görüşülmeye başlayacak ve 2011 yılı için İrsen Küçük hükümetinin hazırlamış olduğu bütçe büyük bir olasılıkla mecliste onaylandıktan sonra yasalaşacak ve yürürlüğe girecek.

UBP KURULTAYI
Bu arada, bütçe görüşmeleri başlamadan, bugün yapılacak olan UBP kurultayında UBP’nin yeni genel başkanı seçilecek ve bu başkan aynı zamanda başbakanlık görevini de yürütecek.
UBP Genel Başkanlığına aday olan Sayın İKüçük, AKaşif ve HTaçoy’dan birisi ya ilk turdan bugün seçilecek ya da seçim 2 adayın yarışacağı 2. tura kalacak.
İpi eğer Sayın İKüçük göğüslerse 2011 bütçesini de hazırlayan başbakan olarak görevine de devam edecek. Ancak kabinede bazı değişikliklerin olması oldukça yüksek bir olasılık.
Yok eğer ipi Sayın AKaşif veya HTaçoy göğüslerse 2011 bütçesi genel kurulda yeni bir başbakan tarafından sunulmuş olabilecek. Kabinenin de büyük bir oranda değişeceği bu durumda kesin gibi.
Hangi durum olursa olsun, kabinede bazı değişiklikler olması kuvvetle muhtemel, ki bu durumun ardından hangi gelişmeleri tetikleneceği ise meçhul.

GELİŞME VE KALKINMA NASIL OLACAK?
2011 bütçesine en genel açıdan bakılacak olursa, bütçenin yaklaşık %84’lük bölümü kamu personeli, transferler ve en genel tabiri ile cari harcamalara gidecek görünüyor.
Gelişme ve kalkınmaya ayrılan pay %16 gibi küçük bir oranda kalıyor.
%16 ile yaşamın her alanına nasıl bir katkı yapılabilecek bilemiyorum!
Bütçe yaklaşık olarak 3.2 milyar TL olduğuna göre, bu paranın %16’sı Bu da 0.512 milyar TL yapar ki bu da 512 milyon TL’dir. Yaklaşık olarak 0.5 milyar, yani yarım milyar TL. 500 milyon TL, eski birimlerle konuşacak olursak 500 trilyon YTL demektir!
Bu para koskoca KKTC’nin gelişme ve kalkınması için ayıracağı bütçe olduğuna göre nasıl bir kalkınma olacak? Bunun, hükümetin başbakanı, maliye bakanı, ekonomi bakanı ve diğer bakanları tarafından ayrı ayrı ve bütün olarak açıklanması gerekir detayları ile.
Bu para ile yeni istihdam alanları nasıl yaratılacak? Bunun için hazırlanan plan ve projeler nelerdir? Bu meblağ 10 bakanlığa dağıtılacağına göre her birine ortalamada 50 milyon TL (eski deyişle 50 Trilyon YTL) düşer ki böylesi bir meblağ ile örneğin eğitim sisteminde ne yapılabilecek? Ya sağlıkta? Turizm peki? Tarım? Diğerleri?!!!!

YAŞAM KALİTESİ DAHA DA DÜŞECEĞE BENZİYOR
Yaş nüfus ortalamasının 3500 olduğu düşünülürse, yılda bu kadar gencimize istihdam alanı yaratmak durumundayız kamu ve özel sektör toplamında. Kamunun şişkinliği ortada olduğuna ve devlette istihdam olanakları sıfıra yakın olduğuna göre bu istihdamların özel sektörde yaratılması ve yeni iş alanları oluşturulması acilen gereklidir. Hükümet bu konuda ne düşünüyor peki? Nasıl gerçekleştirebilecek bu bütçe ile bu hedefi?
Hele bütçenin yaklaşık 320 milyon TL açıkla sunulacağı düşünülürse meclise, ve bu açığın değil kapatılması, giderek daha da açılacak olması muhtemel iken, hükümet nasıl geliştirecek ve kalkındıracak devletimizi?

İnsan ve insan yaşamı nasıl daha kaliteli bir hale getirilecek?
İşsiz insanlara hangi iş alanlarında çalışma olanağı sunulabilecek?
Esnaf ve zanaatkarlara nasıl kredi verilebilecek?
Hangi bütçe ile?

30 yıl boyunca devleti yönettiğini iddia eden UBP yönetimleri 5 yıllık CTP-BG hükümetlerinden sonra enkaz devraldıklarını vurguladılar ilk günden beridir ta bu günlere kadar!!! Peki 2009 bütçesinde ne yaptılar? Ya 2010 bütçesinde hangi gelişmeleri sağlayabildiler? Hangi iş olanaklarını yarattılar insanlarımıza? 2011 bütçesinden ne beklenebilir ki bu durumda? Halkımız UBP hükümetinden ne bekleyebilir ki bu saatten sonra?

“Görünen köy kılavuz istemez” misali, UBP hükümetinin almaya başladığı mali tedbirler ile ekonomik yaşam giderek nefes almakta dahi zorlanırken, 2011 bütçesi ile daha da zor günlerin insanlarımızı beklediği ve genel olarak yaşam kalitesinin gün be gün daha da aşağılara gideceği aşikardır.
Keşke yanılsak bu öngörülerde ama maalesef en geniş halk kitlelerinin daha da fakirleşeceği ancak memleketteki 5-10 kişinin de daha da zenginleşeceği gün gibi ortadadır UBP’nin uyguladığı bu politikalarla…

Keşke yanılsak!
Bu haber 118 defa okunmuştur

:

:

:

: