Sağlık Merkezi binası için Bakanlar Kurulu Kararı’yla, Çamlıbel Köyü’nde ayrılan arazinin, Lapta Belediyesi tarafından işgal edildiği iddia edildi. Çamlıbel Bucağı’nda yapımına başlanan parkın bulunduğu arazinin civarındaki araziye Sağlık Ocağı yapılacağı ümidiyle yaşayan köylü ise isyan etti.
Rana SARRO
Bakanlar Kurulu Kararı’yla, Çamlıbel Köyü’nden sağlık merkezi binası için arazi ayrılmıştı. Sağlık Merkezi bina inşası amacıyla, 1991 yılında konu arazi sağlık işlemlerinden sorumlu Bakanlığın kontrol ve yönetimine verilmişti.
Köyde yıllar itibariyle taş taş üstüne konmazken, bina için ayrılan araziye onca yıl sağlık merkezi yapılmadı. İddiaya göre köylüler Sağlık Bakanı’yla anlaşarak, sağlık merkezi binasının yapımına en kısa sürede başlanacağı sözü almıştı.
Köy içerisinde park yapımına başlayan Lapta Belediyesi tarafından, sağlık merkezi yapılması düşünülen konu arazinin bir kısmını işgal ettiği iddia edildi.
STAR KIBRIS’a ulaşan köyün ileri gelenleri, sağlık merkezi yapımı için Sağlık Bakanlığı’nın kontrolünde olan bir araziye park yapılmasına tepki gösterdi.
“10 BİN KİŞİ İÇİN SAĞLIK MERKEZİ YAPILACAKTI”
Gazetemize konuşan Çamlıbel Bucağını Güzelleştirme, Kalkındırma ve Yaşatma Derneği (ÇAMSEV) Başkanı Adıgüzel Akdeniz, Köy Muhtarı Osman Mısırlısoy ve Muhtar Azası Güner Nuri, Çamlıbel’in bucak olduğu üzerinde durarak, köyde tam teşekküllü bir sağlık ocağı olması gerektiğine dikkat çekerek, Lapta Belediyesi’nin araziye el koyduğunu söyledi.
Bölgede 10 bin kişinin ihtiyaçlarına yanıt verebilecek bir sağlık ocağının şart olduğunu söyleyen ÇAM-SEV Başkanı Adıgüzel Akdeniz, binanın inşasına başlanması için Sağlık Bakanlığı ile anlaşmaya vardıklarını ve en kısa sürede çalışmalarına başlamak niyetinde olduklarını ancak tam bu aşamada, arazinin işgal edildiğinden şikâyetçi oldu.
ŞİKÂYETÇİ OLDUK KİMSE ALDIRIŞ ETMEDİ
Lapta Belediyesi tarafından bir süre önce çalışmalarına başlanan geniş park yapımı için, civardaki arazinin de işgal edildiğini anlatan Adıgüzel Akdeniz, Girne Kaymakamlığı’na ayrıca Çamlıbel Polis Karakolu’na su duyusunda bulunduklarını ancak, konu arazide park çalışmalarının hızla sürdüğünü kaydetti.
BELEDİYE’YE 10 YILLIĞINA KİRALANDI
Lapta Belediyesi Fuat Namsoy ise parkın inşa edileceği 1 dönüm 3 evleklik araziyi, Vakıflar İdaresi tarafından 10 yıllığına Belediye’ye kiraladıklarını belirtti. Belediye’nin kirasına verilen arazinin Vakıflar İdaresi ve Tapu Dairesi tarafından çizildiğini ve Belediye’ye ayrılan sınırlar içerisinde park yapımına başlandığını savundu.
KAYMAKAMZADE DOĞRULADI
Konuyla ilgili açıklamaları alınan Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Kemal Kaymakamzade de, kendilerine öyle bir şikâyet ulaşmadığı ve konuyla ilgili bilgileri olmadığını söyledi. Konuyu araştırması üzerine açıklamada bulunan Kaymakamzade, Bakanlar Kurulu Kararı ile Sağlık Bakanlığı’na ayrılan yerin, 25 dönüm civarında çok büyük bir alan olduğunu ve arazinin bir kısmının park için kullanılmasının sağlık ocağı yapımına engel teşkil etmeyeceğini söylemekle yetindi.
BAKANLAR KURULU KARARIYLA AYRILDI
Bakanlar Kurulu’nda şöyle belirtiliyor:
Konu: Sağlık Merkezi binası için Çamlıbel köyünden arazi ayrılması.
Çalışma ve Sağlık Bakanlığı’nca dönemin İskân Bakanlığı’na yapılan yazılı müracaatta, Çamlıbel Köyü’nde varaka/ harita X1/ 35, 51/ 1 no’lu parselin sağlık merkezi binası inşası için tahsisi talep edilmiştir. Söz konusu talepler İskân Bakanlığı’nca incelenmiş olup uygun görülmüştür.
“Çamlıbel Köyü varaka/ harita X1/ 35’de 51/1 no’lu parselin KKTC Anayasası’nın 159. maddesinin 1 (b) ve (3) fıkraları uyarınca, devletin mülkiyeti altında kalması ve eşdeğer maksatlarında kaynak teşkil etmemesi kaydıyla Sağlık Merkezi bina inşası amacıyla sağlık işlerinden sorumlu bakanlığın kontrol ve yönetimine verilmesi onaylandı.”