Ortadoğu’da kazan kaynıyor

Yemen’de haftalardır devam eden protestoların en şiddetlisi dün yaşandı. Bir milyon Yemenli, başkent Sana’da meydanlara indi.

Yemen’de haftalardır devam eden protestoların en şiddetlisi dün yaşandı. Bir milyon Yemenli, başkent Sana’da meydanlara indi.

Ortadoğu’da bir süredir devam eden olaylar Yemen ve Suriye’de de etkisini göstermeye devam ediyor. Yemen, haftalardır süren protestolarının en büyüğünü dün yaşadı. Bir milyon Yemenli’nin meydanlara indiği ülkede, Yemen güçleri de yönetim karşıtı protestocuların başkente girişini engellemek için mücadele verdi. Göstericileri uzaklaştırmak için zaman zaman havaya ateş de açan güvenlik güçleri, Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih yanlılarının geçişineyse izin verdi.
SALİH: İKTİDARI BIRAKMAYA HAZIRIM

Diğer yandan Abdullah Salih, akan kanı durdurmak için iktidarı bırakmaya hazır olduğunu, ancak iktidarı sadece 'güvenli ellere' teslim edeceğini söyledi. Salih, başkent Sana'da binlerce yandaşına hitap ettiği konuşmasında, 'Biz iktidar istemiyoruz, ancak iktidarı hasta, kinci ve yolsuzluk yapan ellere değil güvenli ellere devretmeliyiz' dedi. Devlet Başkanı Salih, devlet televizyonundan yayımlanan konuşmasında, tek bir kurşun bile sıkmaya karşı olduklarını ve taviz veriyorlarsa bunu kan akmamasını sağlamak için yaptıklarını belirtti. Kan akmaması için kararlılıklarını sürdüreceklerini ifade eden Salih, buna tüm güçleriyle karşı geleceklerini kaydetti.

TABLO SURİYE’DE DE FARKLI DEĞİL
Bir haftaya yakın bir süredir olayların yaşandığı Suriye’de dün hareketli dakikalar geçirdi. Gösterilerin merkezi konumundaki Dera kentinde önceki gün yaşanan olaylarda hayatını kaybedenler için cenaze töreni düzenlendi. Cenaze töreninde toplanan binlerce kişi sloganlar atarak yürüyüşe geçti. El Cezire Televizyonu’na bağlanan göstericiler polisin ateş açtığını en az 20 kişinin öldüğünü söyledi. Makinalı tüfek seslerinin işitildiği çatışmalarda Hafız Esad'ın heykeli ateşe verildi.

‘MAHİR GOLAN’I KURTAR’
Devlet Daşkanı Beşar Esad'ın kardeşi olan Cumhuriyet Muhafızları'nın komutanı olan Mahir Esad aleyhine sloganlar atan göstericiler 'Mahir Golan'ı kurtar' diye bağırdılar. Çevre köy ve kasabalardan da yüzlerce kişinin Dera'ya doğru harekete geçtiği haberleri de güvenlik güçlerini alarma geçirdi.

OLAYLAR HAMA'A SIÇRADI
Olaylar, 1982'de Müslüman Kardeşler'in başlattığı ayaklanmanın kanlı bir biçimde bastırıldığı Hama'ya da sıçradı. El Cezire Televizyonu, kentte binlerce kişinin Şam yönetimi karşıtı gösteri düzenlediğini duyurdu. Göstericilerin, Esad ailesinin bir an önce yönetimi bırakması yönünde sloganlar attı. Af Örgütü'nün verilerine göre 29 yıl önce kentte yaşanan çatışmalarda 10 ila 25 bin kişi ölmüştü.

BAŞKENT ŞAM DA KARIŞTI
Protestocuları desteklemek isteyen bir grup da başkent Şam’da bir gösteri düzenledi. Görgü tanıkları yüzlerce kişinin katıldığı eylemlerde güvenlik görevlilerinin göstericileri dağıttığı ve onlarca kişiyi tutukladığı söyledi.
Bu haber 1 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER