Eylül’e mi ertelendi?

Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Alithia gazetesi dünkü sayısında verdiği bir haberle Kıbrıs konusunda kapsamlı müzakerelerin Eylül ayına ertelendiğini iddia etti

Kapsamlı müzakerelerin Eylül’e ertelendiği iddia edildi

Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Alithia gazetesi dünkü sayısında verdiği bir haberle Kıbrıs konusunda kapsamlı müzakerelerin Eylül ayına ertelendiğini iddia etti

Alithia elde ettiği bilgilere dayandırarak, Kıbrıs sorununa ilişkin doğrudan müzakerelerin Eylül ayında başlamasının büyük olasılık olduğunu iddia etti.
Gazete; Cumhurbaşkanı Talat ile Hristofyas’ın Haziran ayında yapacakları görüşmede komitelerde sağlanan ilerleme ve çalışmalar konusunda geniş bir değerlendirme yapacaklarını ve Eylül ayında doğrudan müzakerelerin başlaması için formül bulmaya çalışacaklarını savundu.
Haberde ayrıca; “Hristofyas’ın son dönemde gerçekleştirdiği temaslarda; Türkiye’nin de doğrudan müzakerelerin başlamasına onay verdiği mesajını aldığı” kaydedildi.


Hristofyas: Çözüm çabaları devam edecek

Rum Yönetimi Başkanlığı Müsteşarı Titos Hristofidis; Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın “Kıbrıs sorununa çözüm bulunması yönündeki çabalarını sürdüreceğini” söyledi.
HARAVGİ ve diğer gazeteler Hristofidis’in önceki gün yaptığı açıklamayla; Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas arasında Cuma günü gerçekleştirilen görüşmenin ardında yapılan ortak basın açıklamasına yönelik Rum siyasi çevrelerinde oluşan tepkilere yanıt verdiğini yazdı. Hristofidis açıklamasında; Talat-Hristofyas görüşmesin ardından açıklanan ortak sonuç belgesinde “Kıbrıs sorununun çözüm şeklinin, BM kararlarında olduğu şekliyle yer aldığını” söyledi.
Görüşmenin amacının “diyalogun dayandığı temelin yinelenmesi olduğunu ve tek egemenlik, tek vatandaşlık yönündeki tezlerinin değişmeden kaldığını” belirten Hristofidis, Talat-Hristofyas görüşmesinin ortak açıklamasında yer alan “siyasi eşitlik” ifadesine de değindi. Hristofidis; “bu terim, tıpkı iki bölgelilik ve iki kesimlilik terimlerinin de olduğu gibi, BM kararları tarafından belirlenmiştir” şeklinde konuştu.
Hristofidis; “Askeri güven artırıcı önlemler konusunda ise bugüne kadar izlenmekte olan prosedür izlenecektir. Konu daha önce, bu görüşe katılan BM ile görüşülmüştür” ifadelerini kullandı.
Çalışma grupları ve teknik komitelerin ürettikleri işlerin Talat-Hristofyas arasında Haziran ayında planlanan görüşmede ele alınacağını kaydeden Hristofidis; Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas’ın “Kıbrıs sorununun çözüme ulaşması için çaba göstermeye devam edeceğini” söyledi.



Anastasiadis’ten olumlu yaklaşım

DİSİ Partisi Başkanı Nikos Anastasiadis; Talat-Hristofyas görüşmesinin sonucunu “iki lideri daha fazla yakınlaştıran, ileri doğru atılmış bir adım” olarak nitelendirdi.
Anastasiadis önceki gün yaptığı açıklamada; Talat-Hristofyas görüşmesinde; her iki liderin bir sonraki görüşmesinin tarihinin belirlendiğini belirtti, “İlerleme sağlanabilmesi için çalışma gruplarına verilecek direktifler konusunda da karar alınmış olmalıdır” şeklinde konuştu.
Talat-Hristofyas görüşmesinin sonuç açıklamasında “uzlaşma sağlanamayan konularda yapıcı bir belirsizlik olduğu” görüşünü belirten Anastasiadis; “bunun sebebinin büyük olasılıkla iyi ortamın bozulmaması ve öze ilişkin konularda başarıya ulaşılması için zaman tanınması olduğunu” ifade etti.
Anastasiadis; eski Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos’un görüşlerine katılmadığını da kaydetti.

 

Türkiye-Troyka görüşmesinde Kıbrıs da yer aldı

 

FİLELEFTHEROS; Türkiye Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın yakın geçmişte AB Troykası ile aralarında Kıbrıs sorununun da bulunduğu pek çok konuyu görüştüğünü belirtti ve Babacan ile Toryka ülkelerinin temsilcilerinin bu görüşmede özellikle Kıbrıs sorunu hakkında ortaya koydukları görüşleri ifşa ettiğini iddia etti.

Gazete; “Annan Planı Görüşmelerin Başlangıç Noktası –İfşa Ediyoruz: Türk Dışişleri Bakanı Troyka Temsilcilerine Kıbrıs Sorunu Hakkında Ne Dedi” başlıkları altında verdiği haberinde; Türkiye Dışişleri Bakanı Babacan’ın AB Troyka ülkeleri Slovenya ve Fransa dışişleri bakanları ve AB Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’le görüşmesinde “yeni müzakerelerin 2004 yılında durduğu yerden başlaması gerektiğini” söylediğini iddia etti.

Gazete; 6 Mayıs’ta Ankara’da gerçekleştirilen bu görüşmede Sloven Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel’in; “Türkiye’nin Kıbrıs karşısındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi ve ilişkilerini normalleştirmesi gerektiğini” belirttiğini iddia etti.

Habere göre Rupel; Kıbrıs’ta başlayan yeni girişime de dikkat çekti ve çözümün çerçevesinin ne olması gerektiğine ilişkin “genel bir değinmede bulundu”.

Gazete; AB Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’in ise Sloven bakanın söylediklerine destek belirttiğini ve Kıbrıs sorunundaki davranışları konusunda Türkiye’ye “öğütlerde bulunduğunu” savundu.

Haberde; Rehn’in Babacan’a “Türkiye’nin iç karışıklıklara rağmen Kıbrıs’ta başlayan yeni süreci desteklemesi gerektiğini, Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye’nin AB sürecini kolaylaştıracağını ve Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs sorununun çözümü sürecine her türlü desteği vermeye hazır olduğunu” söylediği iddiası yer aldı.

Gazete; Babacan’ın ise görüşme esnasında; komitelerin 3 aylık dönemi tamamlamalarının ardından doğrudan müzakerelerin başlaması ve BM’nin Kıbrıs özel temsilcisini ataması gerektiğini vurguladığını iddia etti. Haberde; Babacan’ın görüşmede “yeni tur müzakerelerin 2004’te bırakıldığı yerden, yani Annan Planı’ndan devam etmesi gerektiğini söylediği” savunulurken Babacan’ın ayrıca “garantörlük sisteminin de korunması gerekliliğine” vurgu yaptığı iddiası yer aldı.

Gazete; Babacan’ın Kıbrıslı Türklerin izolasyonlarına da dikkat çektiğini belirtirken Sloven Bakan Rupel’in ise verdiği yanıtta “Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin kolaylaştırılması için Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun kaldırılması yönünde önlemlerin alınmakta olduğunu” da belirttiğini yazdı.


 

Bu haber 42 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER