İPLER KOPTU

Hasan Hastürer’in Ada TV ekranlarında gündemdeki konu başlıklarını yorumladığı ‘Hasan Hastürer ile Bugün’ programına Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğluları konuk oldu.

Hasan Hastürer’in Ada TV ekranlarında gündemdeki konu başlıklarını yorumladığı ‘Hasan Hastürer ile Bugün’ programına Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğluları konuk oldu. Bulutoğluları Belediye çalışanlarının gerçekleştirdiği süresiz grev kararıyla ilgili Hastürer’in yönelttiği sorulara samimi yanıtlar verdi.

‘BU DENLİ KADROLAŞMADAN SONRA GREVE GİDECEKLERİNİ HESABA KATMAMIŞIM’

-Seviyoruz ama Başkan yanlış yapıyor diyorlar, yanlış yapıyor musunuz?

“ Bana göre ben herhangi bir yanlış yapmadım belki yanlış yaptığım şey insanlara acıyıp ekmek vermekti, başında birçok insanı işe almaktı ama onların da bu denli bir kadrolama işinden grev sonucuna kadar gideceklerini hesaba katmamıştım. 4, 5, 6 yıllık olanlar vardır ve bu ekmeğin değerini bilmeyenler var içlerinde. Greve saygımız sonsuz, hiçbir müdahalede yapmadım. Şimdi yapılan grev bana göre kadrolasın, kadroladıktan sonra toplu iş sözleşme haklarında belirtilen aile yardımının her ay her kişiye 740 TLödenmesi. Ekonomik krizden dolayı maaşlarda zorluk çekiyoruz. 740 TL her maaşa ekstra ödeyeceksiniz bu gün birçok işsiz insan var. 6 milyonluk bütçe yapar. Bu yıl için böyle bir bütçemiz yok. Önümüzdeki yıl koyabiliriz. Bu gün kadrolayacağım yarın sabah da hakkını vereceğim diye bir kural yok.”

‘MUHALİF BELEDİYEYİZ DİYE AB’DEN EN AZ PAYI LTB ALDI’

-Belediyenin yasal istihdam hakkı var ama hiçbir belediye bunu bir haktır diye kullanmadı en çok kullanan %50’sini kullandı, herkes ayağını yorganına göre uzattı, Cemal Başkan uzatmadı diyorlar…

“Lefkoşa Belediyesi’ne gelirken iddialı geldik. İş yapmak için geldik. Bu küçümsenecek bir olay değil. 40 yıldır dokunulmayan Bandabulya’ya dokunduk, belediye binası yaptık, kültür sanat sarayı yapıyoruz sağlık için mezbaha yaptık, %20’lerdeki altyapıları %90’lara çektik. Diğer Belediyelerden farkın neydi, eski hükümet döneninde AB’den 259 milyon ayrılırken en büyük payı LTB alması gerekirken en küçük payı LTB aldı çünkü muhalif belediye diye. Bu gün Mağusa’da, Girne’de yapılan alt yapı işlerinin tümünü AB ödüyor. Bizim yapılan işlerin %80’nini halkımız ödüyor. Sadece Bandabulya’da AB yapıyor. Biz bunları yaparken belli bir öngörü bütçe hazırlıkları yaptık.Ekonomik krizin gelip de topladığımız paraların düşeceğini hesaplamadık. Belediyenin alacağı 10 milyon seyrederken 30 milyonlara çıktı. LTB Belediyesi KKTC nüfusunun üçte birini ihtiva eder.”

-Buraya gelmeden önce belediyenin önünden geçtim çalışanlarla da sohbet ettim. Bir dedi ki ‘gözümde sorun var doktora gideceğim, param yok’. Bir başkası 571 TL elektrik faturası gösterdi ‘Başkan 450 kişi aldı, almayaydı da bizi ödeyeydi’…

“Maaşlar ödendi, sendika geldi oturduk görüştük sorunları birlikte çözeceğimize karar verdik ama benimle görüşme yaparken masadan kaçan ve ipleri koparan hep onlar oluyor. Bir akşam öncesi toplantı yaptık ve dedik ki belediye meclisinden bir uzlaşı grubu toplayalım. Topladık, insanlar kavgaya tutuştular. Devreye girdik, tamam dediler söyledik ne yapabileceklerimizi bize cevap vermeyi beklerken televizyonlarda duyduk aksi konuşmalar yaptılar. Sosyal Sigortaların ödemelerinden dolayı kartları mühürleniyor, doğru olay değildir maaşları da yatırdık ama senin borcun varsa başka bankasına bir gün gecikmeli gider çünkümerkez bankasına gider oradan ilgili bankaya aktarılır. Biz bankadan borçlanma yapmadık limitimizde artış yaptırdık.”

‘BENİM ENDİŞEM HALKA HİZMETTİR, SENDİKA GREV YAPACAKSA ÖMRÜ BİLLAH YAPSIN’

-Başbakanla görüştünüz mü?

“Sayın Başbakana durumu anlattım, uzlaşıcı tavrından yana olduğumuzu ama sendikanın uzlaşma taraftarı olmadığını, Sayın İç İşleri Bakanı’na anlattım. Sayın İç İşleri Bakanı sendikayla görüşeceğini söyledi ama bir uzlaşma yolunu seçmediler. Benim endişem halka verilen hizmetlerdir yoksa sendika grev yapacaksa ömrü billah yapsın. İki üç gün grev yaparsanız o insanlar ne olacak.”

‘İPLERİ KOPARAN TARAF ONLAR OLDU’

-Bağımsız olsanız bile seçildikten sonra yalnız olmazsanız, siz UBP’den Belediye Başkanı seçildiniz. Partiniz hükümettedir, ama dışarıdan bakıldığı zaman Cemal Bulutoğluları çok da parti desteğine sahip değil görüntüsü var?

“Dünyada ekonomik kriz var ve ülkemizde de var. Bütün sektörlerde bir kriz yaşanıyor ve bu krizi önlemek için onlar da uğraşıyor. 28 Belediye Genel kurul yaptık. DP’li, CTP’li, UBP’li ihtiyat sandığı ve sosyal sigortalılar için uzun vadeli ihtiyat sandığından kredi alma gündeme geldi ve bununla ilgili toplantı yaptık herkes gerekli kayıtları formları doldurdu ve ilgili makama götürüldü. Önümüzdeki hafta da bu işlemler yoluna girecek. Yılbaşından önce 13. maaşları Ocak ayına sarkıtalım dedim,‘yok ödersen iyi olur, yeni geldik göreve’ dediler. Maaşları ödedik, ek mesaileri ödedik, sosyal hakları ödedik. Ama dedim ki bu sefer ‘Ocak maaşında gecikme olacak’‘yok, mühim değil’ dediler. Benimle farklı konuşup farklı uygulamaya gitmek yanlış bir şeydir. İpleri koparan taraf biz olmadık her zaman için onlar oldu. Her zaman için çalışanlarımla iç içe oldum. Uzlaşıdan yana oldum ama maalesef şu andaki sendika birlik içerisinde biz söke söke alırız bunu yaparız emrivaki tavır içerisine girmiştir. Sendikacılık böyle değildir. Sendikacılık uzlaşı ilehoşgörü ile hele yeni gelmiş bir sendika bir zaman ver karşındaki işverenine. Eğer sen çöpleri toplamazsan çöpler ortada kalacak diye durum yoktur. Bunu sendikanın oturup tekrardan gözden geçirmesini temenni ederim.”

-Cemal Bulutoğluları LTB Başkanıdır, eski tanımlamayla reistir. Belediye reisidir, aile reisidir. Bu yaşananları aile için mesele görüpçözümükonusunda neleri tasarlıyorsunuz?

“Biz onlara bu insanlar kadrolandı bir miktar küçük bir şey verelim dedik ama maalesef tümünü istiyorlar. Çalışan işçiye aile yardımı verdiğinizde maaşı kat kat artacaktır. Toplu iş sözleşmesinde yasal düzenleme yaptı CTP, yanlış bir yasal düzenleme memura da aynı haklar verdi. Memura da vermeniz lazım aynı parayı bunun planlama çerçevesinde olması gerekirdi. Aile içerisinde yapılması gereken işlerdir.”

-Giderleri azaltıp gelirleri arttırmak mümkün mü?

“Bunu 6 ay önce yaptık çoğu ihaleleri durdurduk. Mecliste karar aldık giderleri durdurduk giderlerimiz yoktur. Ama ekonomik kriz hissettirmeye başlamıştır ülkemizde. Tedbirimiz aldık ama halkımızın bu kadar ödeme zorluğuna gireceğini düşünmemiştim.”

‘BİZİM ELİMİZ HER ZAMAN UZANMIŞTIR’

-Çözüm umudunuz ne, Lefkoşa’da çöpler ne zaman toplanır?

“ Bana göre sendika ipleri kopardığını tekrardan gelip görüşmesi lazımdır. Karşı öneriyle gelip görüşmesini bekliyoruz. Bizim elimiz her zaman uzanmıştır, her zamana çalışanın yanında olduk. Olmasak bu kadar istihdam yapar mıydık? İstihdam yaparak oy potansiyelini artırma peşinde değiliz. Beni ne kadar kişi aradı bunlara ekmek verdin, at işten diye ama bunları yansıtmadım hiçbir zaman.Gerçektenyaptıklarındanüzülüyorum. Kendilerine tavsiyem vardır, bu dönemde ekmek aslanın ağzından bağırsaklarına kadargirmiştir. Onun için ekmeklerine dört elle sarılsınlar,evlerine ekmek götürüyorlar Belediye’de. 3-5 gün gecikmeli gitmiş onunla ilgili takvim çerçevesinde düzenleme yapacağız çünkü yatırımların büyük kısmını durdurduk. TC ve AB kaynaklılar devam ediyor. Biz her zaman yapıcı davrandık, meclis üyelerimiz de yapıcı davrandı. Şu anda sendika uzlaşıdan yana durmuyor. Sağduyulu davranıp uzlaşı konusunda çağrıda bulunuyorum.”

Lefkoşa Türk Belediyesi’nde genel grev var ve Belediye çalışanlarının grev yapması insanların hayatını birebir etkiliyor. Akşamleyin çöpünüzü kapının önüne koyuyorsunuz sabah kalkıyorsunuz o çöp yoktur. Sularınız akıyor. Günlük hayatınız her zaman söylüyorum yerel yönetim yerinden yönetimdir. Bütün mesele işlerin tıkırında gitmesi. Uzunca bir süredir Lefkoşa Türk Belediyesi ile ilgili tartışmalar vardır. Bu tartışmalarda Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları’nın doğal muhalifleri var bir de partisi UBP ve hükümetin Lefkoşa Belediyesi’nin sorunlarıyla ilgili ne kadar duyarlı olup olmadığı da ayrı bir sorgulama meselesidir. Genel krizle beraber buna eklentilerle birlikte yaşananlar varsa bir sorunun aile şirketinde yaşanan bir sorun olmadığına göre ve yerel yönetimde başkentin belediyesinde sorun varsa bu sorunda bir sinerji yaratılır herkes elinden gelen katkıyı koyar, yanlış varsa düzeltilir ama yolun sonunda yerel yönetimlerin amiral gemisi olan LTB’nin iyi bir şekilde yolunda gitmesi sağlanır. Eleştirmek yıkıcı olmak çok kolaydır bütün mesele iyi niyetli olarak meseleye yapıcı yaklaşmak ve çare üretilmesini sağlamaktır. Kimse tahrik ederek bu tahrikten kimse yakından uzağa medet ummamalı. Bir seçim yapıldı, bir sonraki seçime kadar Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğluları’dır ve Cemal Bulutoğluları’nın başarısı Lefkoşalı’nın huzuru, çalışanların huzurudur. Ortada bir takım problemler varsa bunlar konuşularak halledilir bu iş bitmiştir, çaresi yoktur. Tam da bu bize öğretilmiş çaresizliktir. Hiçbir koşul altında çaresizliği kabul etmedim. Genel yaklaşımım ne olursa olsun konunun yapıcı bir şekilde ele alınarak çözümünden yanayım. Kimse ortada bir sorun varsa tribünlerden seyredemez. Özellikle hükümeti bu konuda göreve davet ediyorum. Burada bir sorun varsa herkes katkıyı koyacak, sorun aşılacak yeniden sorunun gelişmemesi için de el birliğiyle çaba harcanacak. Tam da işin merkezindeki isim Cemal arkadaşımız. Cemal Bulutoğluları ile birlikteyiz.
Bu haber 946 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER