İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Gençlik Forumu’nun 'Hocalı İçin Adalet' başlıklı uluslararası kampanyası çerçevesinde Hocalı katliamını anlatan fotoğraf ve resim sergisi Taksim’de sergilenmeye başladı. Hocalı katliamını gözler önüne seren sergi, 19 Şubat’a kadar gezilebilecek.
Hocalı katliamını anlatan sergi, Taksim Metro İstasyonu Sergi Salonu’nda açıldı. Açılışa; Azerbaycan Spor ve Gençlik Bakan Yardımcısı Intıgam Babayev, Azerbaycan Cumhuriyeti Milletvekili ve İreli Gençler Teşkilatin Başkanı Jeyhun Osmanlı ile çok sayıda Türk ve Azeri yetkili katıldı.
Sergi öncesi düzenlenen konferansta İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu Eğitim Araştırma ve Medya Departmanı Genel Müdürü Nebat Karakhanova’nın açılış konuşmasının ardından Azerbaycan Spor ve Gençlik Bakan Yardımcısı Intıgam Babayev, Türk Dili Konuşan Ülkeleri İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Halil Akıncı, Azerbaycan Cumhuriyeti Milletvekili ve İreli Gençler Teşkilatı Başkanı Jeyhun Osmanlı, Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Hasan Zeynelov birer konuşma yaptı.
Kürsüye gelen Azerbaycan Spor ve Gençlik Bakan Yardımcısı Intıgam Babayev, dünyanın Hocalı katliamı konusunda çok az şey bildiğini ifade ederek, düzenlenen toplantı ve resim sergisinin önemine vurgu yaptı. Babayev, Ermenilerin Azeri halkını Hocalı’da hunharca katlettiğini dile getirdi. Intıgam Babayev, Hocalı’nın bir soy kırım olduğunu, bunu dünya anlatmak için gençlere büyük işler düştüğünü ifade etti.
Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doçent Doktor Nesrin Sarıahmetoğlu ise, Hocalı katliamını anlatan ’26 Şubat 1992’den bugüne kadar Hocalı’ başlıklı konuşmasını yaptı. Sarıahmetoğlu’nun ardından Hocalı katliamından sağ kurtulan bazı tanıklar yaşadıklarını anlattı. ASAİF Başkanı Orhan Akberov, adlı kampanya hakkında bilgi verdi. Kısa metrajlı film gösteriminin ardından sergi gezildi. Sergi, 19 Şubat 2012 tarihine kadar gezilebilecek.
HOCALI KATLİAMI
Rusya'nın 366. Motorize Piyade Alayı'nın desteğini alan Ermeni güçleri, 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Azeri sivilleri toplu şekilde katletti. Hocalı'da 106'sı kadın, 63'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan Türkü katledildi. 150 kişi kayboldu. 487 kişi ağır şekilde yaralandı. Naaşlar üzerinde yapılan incelemede; insanların yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başlarının kesildiği görüldü.