Geçen hafta pazartesi Belgrad’da belediye otobüsünde yakalanan bir numaralı Bosnalı Sırp savaş suçlusu Radovan Karadziç’in ele geçirilmesinde İngiliz dış istihbarat servisi MI6 ile CIA’nın büyük rolü olduğu bildirildi.
İngiliz “Daily Telegraph” gazetesine göre, savaş suçlusu olarak aranmaya başladığı 13 yıl içinde Balkanlarda Karadziç’in peşine düşen MI6, gizlendiği yeri bir çok kez Sırp yetkililere bildirmesine rağmen üst düzey görevlilerce korunması nedeniyle Karadziç’in son dakikada kaçmasını önleyemedi. Ancak Sırbistan’da geçen ay iktidara gelen Batı yanlısı hükümet, savaş suçlularını tutuklamakla görevli gizli polis şefini görevden uzaklaştırdı.
Korumasız kalan “tilki” lakaplı Karadziç’in yeri, MI6 ve CIA istihbaratçılarının klasik bilgi toplama çalışması ve yüksek teknolojinin kullanıldığı gözleme ve izleme faaliyetleri sonucunda kısa sürede tespit edildi. Financial Times’a konuşan bir İngiliz istihbaratçı, “Değişen durum siyasi tavırdı” dedi.
Radovan Karadziç’in, Lahey’de eski Yugoslavya için kurulan BM savaş suçları mahkemesine gönderilmesinin bu hafta sonunun ya da gelecek hafta başını bulabileceği belirtildi. Sırbistan Savaş Suçları Savcılığı Sözcüsü Bruno Vekariç, Karadziç’in pazartesi ya da salı günü iade edilebileceğini ancak bu iade işleminin daha erken de olabileceğini söyledi. Karadziç’in avukatı Sveta Vuyaciç ise müvekillinin Lahey’deki BM mahkemesine gönderilmesine karşı hukuki yollardan direneceklerini söyledi.
Belgrad’da cezaevinde tutulan Karadziç’in yakınlarının Reuters’a verdiği bilgiye göre, Karadziç’in, Lahey’deki mahkemede savunmasını eski Sırbistan ve Yugoslav lideri Slobodan Miloşeviç gibi tamamen kendisinin yapacağını belirtti. Karadziç, BM’nin 2000’de güncellediği iddianameye göre, 1992-1996 arasında soykırım, savaş suçu, insanlığa karşı suç işlemekten yargılanacak.
Saç ve sakalını kestirdi
Karadziç’in saçlarını kestirdiğini ve tıraş olduğunu açıklayan avukatı Sveta Vuyaciç, “Karadziç şimdi tam 14 yıl önceki haline benzedi, sadece yaşlı görünüyor” dedi. Arandığı 13 yıl boyunca yakalanmamak için kılık değiştiren Karadziç, ağarmış uzun saçları ve uzattığı sakalıyla dikkatlerden kaçmayı başarmıştı.
Karadziç’in kaçaklık süresince Belgrad’da kendisini alternatif tıp alanında çalışan bir doktor olarak tanıtan ve bağlantı adresi veren bir internet sitesi hazırladığı da ortaya çıktı.
Dünya Sağlık Örgütü: Güney Kıbrıs’ta yaşlılar sağlık sorunları ve fakirlikle boğuşuyor
Meksika Körfezi'ndeki petrol kazasından sonra deniz canlıları yüzde 60 azaldı
İngiltere Kralı Charles: Kıbrıs'ta çözüm umut ediyorum
Avrupalı diplomatlar Batı Şeria'da saldırıya uğradı
Hayat pahalılığı protestoları: Milano’da 160 gözaltı
SEL FELAKETİNDE CAN KAYBI 4 OLDU
YUNANİSTAN KKTC'Yİ TANIMADIKÇA KENDİSİNİ GÜVENDE HİSSEDEMEZ!
ANKARA VE İSTANBUL’U VURUP GERİ DÖNEBİLİRİZ
SİGARA ARTIK KİMLİKLE SATILACAK