‘Talat’ın Tavrı Diken’

Rum yönetiminin Kıbrıs sorununda bundan sonra olacaklar ve gelişme halinde bulunan prosedürün geleceğiyle ilgili endişeli olduğu iddia ediliyor. Kıbrıs sorununda bugüne kadar şekillenen olguları dün Ulusal Konsey düzeyinde gözden geçiren ve genel bir değerlendirme yapan Rum tarafının, çıkmaz görüntüsünü yıkmaya çalışacağı belirtildi.

Rum yönetiminin Kıbrıs sorununda bundan sonra olacaklar ve gelişme halinde bulunan prosedürün geleceğiyle ilgili endişeli olduğu iddia ediliyor. Kıbrıs sorununda bugüne kadar şekillenen olguları dün Ulusal Konsey düzeyinde gözden geçiren ve genel bir değerlendirme yapan Rum tarafının, çıkmaz görüntüsünü yıkmaya çalışacağı belirtildi.
Fileleftheros, “Talat’ın Tavrı Diken – Türk Tezlerinin Gittikçe Sertleşmesi Lefkoşa İçin Baş Ağrısı” başlığıyla manşete çektiği haberini özetle şöyle sürdürdü:
“Bu çerçevede, Başkan Hristofyas tarafından önerilen Güven Yaratıcı Önlemler’in ötesinde doğrudan Kıbrıslı Türkleri muhatap alacak yeni açılımlar da olacak. Aynı zamanda Hristofyas’ın Güven Yaratıcı Önlemlerle ilgili önerileri; askeri tatbikatların karşılıklı olarak iptal edilmesi dışında; Türk tarafında zemin bulmadı. Tatbikatların muhtemel iptali konusunda Türk tarafının; işgal kuvvetleri yerine sözde Kıbrıs Türk Güvenlik ordusunun Milli Muhafız Ordusu’yla dolaylı görüşmesi için BM Barış Gücü’nü muhatap almaya çalışması ihtimal dışı görülmüyor. Bu hareket de her hangi bir uzlaşıyı zorlaştıracak bir harekettir.
Lefkoşa, yeni çaba konusunda peşinen bir sonuca varmayı arzu etmiyor. Ancak çökmemesi için; çeşitli yöntemlerle prosedürü desteklemeye çalışacak.
Talat, Türkiye Milli Güvenlik Kurulu’nun mevcut iki devletin ortaklığına atıfta bulunan kararının arkasına mevzileniyor ve aleni olarak Başkan Hristofyas’a saldırmaya devam ediyor. Bu, kısa süre önce boy gösterdiği Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde de yeniden teyit edildi. Aynı zamanda Ankara, daha şimdiden sorumluluk yükleme mantığına girdi ve halen geleneksel müttefiklerine yanaşarak perde gerisinde hareket ediyor.

OLUMSUZLARDA ANLAŞIYORLAR

Gazete; “Olumsuzlarda Anlaşıyorlar – AKPM’nin Kıbrıs Sorunuyla İlgili Kararının Yorumları Farklı” başlığıyla iç sayfasından sürdürdüğü haberinde, Rum yönetimi ile Rum siyasi partilerinin, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili toplantısı ve kararıyla ilgili olumsuz yönleri üzerinde birleştiklerini, nihai sonucun yorumunda ise ayrıldıklarını yazdı.
Habere göre Rum yönetimi ve siyasi partileri, AKPM kararının; Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün benimsenmesine Rum yönetiminin itirazlarını kaldırmasına ilişkin ifadesinin “olumsuz nokta” olduğu görüşünde birleşiyorlar. Yine; Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın AKPM toplantısında yaptığı konuşma ile verdiği mesajın “olumsuz” olduğu konusunda da birleşiyorlar.
AKPM’nin söz konusu 1628 sayılı kararının Rum yönetimi için; uluslar arasındaki ortamın Rum tarafı lehinde değişmesinin göstergesi olduğunu kaydeden gazete, Rum Sözcü Stefanos Stefanu’nun “Yeni karar, Kıbrıs sorununun pek çok yönüne; Kıbrıs Cumhuriyeti ve Rum tarafı için çok tatmin edici ifadelerle atıfta bulunuyor” dediğini yazdı.
Gazeteye göre Rum Sözcü, doğrudan ticaretle ilgili ifadeyi “olumsuz” olarak niteledi ve bu ifadenin; “kararın; Kıbrıslı Türklere yönelik tedbirlerin Ada’nın yeniden birleşmesi hedefine uymayan siyasi hedeflerin başarılması için kullanılmayacağını söyleyen maddesine ters olduğunu ve çakıştığını” da savundu.

KİM NE DEDİ?

AKPM toplantısına katılan Rum milletvekili heyetinin başkanlığını da yapan AKEL Milletvekili (Basın Sözcüsü) Andros Kiprianu’nun yorumunun da Stefanu’nunkine benzer olduğunu yazan gazete, AKPM kararının içeriğini yorumlarken; “kararda pek çok olumlu yön bulunduğunu, bir veya iki olumsuz nokta içermesinin bunun önemini azaltmaması gerektiğini” söyleyen Kiprianu’nun; Türk heyetinin karardan hoşnutsuzluk belirttiğinin de altını çizdiğini belirtti.

ANASTAİSADİS

DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis, limanlarla ilgili ifadenin “olumsuz olduğunu” kaydetti ve uluslararası camiaya çağrıda bulunarak; “Kıbrıs sorununun bu kritik aşamasında uzlaşmazlığı veya Kıbrıs Türk tarafının koruduğu ve ısrar etmeyi sürdürdüğü garip tezleri cesaretlendirerek prosedüre zarar verebilecek ifadelerden kaçınılması daha iyidir” dedi.

ŞİLLURİS

EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris, AKPM kararındaki olumsuz yönlerin ve özellikle de Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, yalnız devlet başkanlarının konuştuğu AKPM’de ilk kez konuşma yapmış olması olgusunun saklanmaya çalışıldığından şikayetçi oldu ve kısa süre önce Rum tarafını ziyaret eden Avrupalı milletvekillerinin bunun altını çizdiklerini söyledi.
Gazete, Rum yönetiminin ve siyasi partilerinin, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın AKPM kürsüsünden söylediklerini “olumsuz” ve Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olmayan” şeklinde değerlendirdiklerini yazdı.

STEFANU

Habere göre Rum Sözcü Stefanu, Cumhurbaşkanı Talat’ın ve Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas’ın konuşmaları arasında bir kıyas yaparak; “Başkan Hristofyas, şu an ve gelecekle ilgili konuşmayı tercih etti ancak maalesef Sayın Talat genellikle geçmişte kalmayı tercih ediyor” iddiasında bulundu.
DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ise, Cumhurbaşkanı Talat’ın AKPM’de konuşma yapmasını “tamamen olumsuz” diye niteledi ve “Bu, vatanın geleceğine ilişkin vizyonundan bahsetmek yerine ithamlarda bulunarak, kabul edilemez tezlerini haklı göstermeye çalıştı” dedi.

OMİRU

EDEK Başkanı Yannakis Omiru, Cumhurbaşkanı Talat’ın “uzlaşmazlık resitali” verdiğini savundu ve “söylediklerinin doğrudan müzakereler perspektifini peşinen mayınladığı” iddiasında bulundu.
Omiru, Rum yönetiminden de uluslararası camiaya; “Türk tarafının bu tavrı devam ettiği sürece olumlu bir sonuç beklememesi gerektiği” mesajını göndermesini istedi.


Cccccccccccccccccccccc KONUYLA ALAKALI

ATEŞ PÜSKÜRÜYORLAR

POLİTİS “Ateş Püskürüyorlar” başlıklı haberinde, Rum siyasi partilerinin Cumhurbaşkanı Talat’ın AKPM’de yaptığı konuşmayı teşhir etmeye koştuklarını yazdı.
Rum Sözcü Stefanu’nun, AKPM kararının Rum tarafı için “olumlu” olan yönlerine işaret ederek karardan memnun olduğunu açıkladığını yazan gazeteye göre Rum Meclis Başkanı ve DİKO Başkanı Marios Karoyan, Cumhurbaşkanı Talat’ın AKPM’deki konuşmasını “kabul edilemez ve kavgacı” olarak niteledi.
Karoyan, Talat’ın; “alışılagelmiş” iki halk, iki devlet, ortak egemenlik ve partenojenez ifadelerini kullanmayı sürdürdüğünü savundu.
Gazete; “Yüz-Yüze Görüşme Kritik Dönüm Noktası” başlığıyla yansıttığı haberinde ise, Cumhurbaşkanı Talat’ın yaptığı aleni açıklamaların, Hristofyas’ın kurmaylığında; Talat’ın niyetleriyle ilgili yoğun düşünce ve tartışmalara neden olduğunu bildirdi.
Gazete, Hristofyas’ın kurmaylığında Talat’ın açıklamalarının; “üzerinde uzlaşılan çözüm çerçevesine uymadığının ve Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin yeni çabaya yardımcı olmadığının” söylenmekte olduğunu yazdı, özetle şöyle devam etti:
“Özellikle Kıbrıslı Türk liderinin önceki gün AKPM kürsüsünden yaptığı konuşmanın; gerileme olduğu ve iki liderin 10 Ekim’de yapacakları bir sonraki görüşmeyi de etkilemesinin muhtemel olduğu değerlendiriliyor.
Halen yönetim konusunun ele alındığı ilk görüşmelerde merkezi hükümetin yetkileri ve yetkilerin federasyon devleti ile oluşturucu eyaletler arasında nasıl paylaşılacağı konusunda pek çok anlaşmazlık ortaya çıktı.
Talat’ın Strazburg’ta söyledikleri, müzakere masasında söylediklerini de aşmıştır. Açıkça iki devlet çözümü istediğini gösterdi ve Kıbrıs Rum tarafının ve uluslararası camianın; Ada’nın bölünmüşlüğünün sağlamlaştırılmasını değil, yeniden birleştirecek unsurlara işaret edilmesi temel hedefine hizmet etmeyecek şekilde nostalji yaptı.
Başkan Hristofyas ve mesai arkadaşları; Türk tarafının kamuoyu önündeki tavrının yanlış taktik olduğunu ve asabileşme gösterdiğini düşünüyorlar. Bu; siyasi sorunun çözümüne doğru gitmek için net kararları olmadığını gösteriyor. Dimitris Hristofyas, 10 Ekim’de Talat’la, mesai arkadaşları yanlarında bulunmadan yüz-yüze bir görüşme gerçekleştirecek ve Talat’ın gerçek niyetlerini anlamaya çalışacak.”

HARAVGİ

HARAVGİ de, Rum tarafındaki siyasi gözlemcilerin; Cumhurbaşkanı Talat ve Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas’ın “yönetim” başlığı üzerindeki müzakerelerini 10 Ekim’deki üçüncü görüşmelerinde tamamlayacaklarından kuşkulu olduklarını yazdı.
Gazete, Rum tarafının; iki tarafça uzlaşılan güven yaratıcı önlemlerin uygulamaya geçirilmemesinden hoşnutsuzluk belirtmekte olduğunun altını çizdiği haberinde, Hristofyas’ın AKPM kürsüsünden yaptığı konuşmada buna da değindiğini hatırlatarak, Rum Sözcü Stefanu’ya önceki gün bununla ilgili bir soru yöneltildiğini yazdı.
Gazeteye göre Stefanu, Yeşilırmak konusuna özellikle atıfta bulunduğu yanıtında şunları söyledi:
“Güven yaratıcı önlemlerden ve gündelik tedbirlerden söz ettiğimizde; elbette 21 Mart’tan beridir gündemde bulunan ve Başkan Hristofyas ve Talat; açılması için çalışmaya karar verdiklerini açıkladıkları Limnidi (Yeşilırmak) da böyle bir konudur.”
HARAVGİ, Rum yetkililerin AKPM toplantısı ve kararıyla ilgili yorumlarına yer verdiği haberini okurlarına “AKPM Kararı Hristofyas’ın Aldığı İnisiyatiflerin Ürünüdür” başlığıyla aktardı,

Bu haber 6 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER