* KKTC’ye yasa dışı yollardan kırmızı et getirildiği ileri sürüldü. Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğlu; “Et kaçakçılığı var. Romanya’dan, Bulgaristan’dan güneye, oradan bize geliyor”
* Ticaret Dairesi; “Et ithaline izin vermiyoruz. Ancak piyasa denetimlerinde kaçak veya yerli eti ayırmak kolay değil. Yakaladıklarımızı domuz bannalarını imha ettik. Hayvancılar Birliği’nin bildiği yerler varsa bizimle paylaşsın. ”
* Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğlu, Rum Kesimi’nden ülkemize kaçak yollarla yaşlı ve hastalıklı kırmızı eti yanı sıra domuz eti ithal edildiğini iddia ederken, Ticaret Dairesi Müdürü Baki Aygün, piyasa denetimlerinde kaçak et ile yerli eti ayırt etmenin mümkün olmadığını söyledi.
* Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğlu, tüketiciyi uyarıyor: “Kasap ve marketlerden alınan kırmızı ete dikkat. Bazı kırmızı etler yaşlı ve hastalıklı kırmızı et olarak Güney’den Kuzey’e kaçak olarak getiriliyor”
MİNE AVKIRAN
KKTC’ye yasal olmayan yollardan kırmızı et geldiği ileri sürüldü.
Etlerin Romanya veya Bulgaristan’dan Güney Kıbrıs’a, oradan da kaçak yollardan ülkemize getirildiğini belirten Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğlu, piyasadaki hazır
kıymalı yiyeceklerde domuz etinden hastalıklı hayvan etine kadar her şeyin bulunduğunu iddia etti.
Ticaret Dairesi Müdürü Baki Aygün; et ithalinin yasak olduğunu, ancak, kaçak etin piyasa denetimi ile ortaya çıkarılmasının kolay olmadığını belirtiyor.
HAZIR KIYMALI YİYECEKLERE DİKKAT
Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğlu, star kıbrıs’a yaptığı açıklamalarda, piyasadaki hazır yiyeceklerin tehlike saçtığını ileri sürdü.
Rum Kesimi’nden Kuzey Kıbrıs’a kaçak et ithal edildiğini iddia eden Naimoğlu; bunların arasında domuz etinden hastalıklı sığır etine kadar her şeyin bulunduğunu savundu.
Bazı restoranlarda maliyeti düşürmek için et ürünleri içerisinde domuz etinin yanı sıra, yaşlı ve hastalıklı etlerin kullanıldığını iddia eden Naimoğlu; bazı et üreticilerinin, dönercilerin, lahmacuncu, pideci ve restoranların kalitesi çok düşük ürünler sattığını söyledi.
Köfte, kıyma gibi et ürünlerinde de aynı durumun söz konusu olduğunu ileri süren Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğlu, tüketicinin zevkine göre seçim yapabilmesi için her kasabın ürünlerini vitrininde sergilemesi gerektiğini belirtti.
Hazır kıyma yerine, etlerin vatandaşın gözü önünde kıyılmasının şart olduğunu ifade eden Naimoğlu, “Neden kasap ve marketlerde satılan kuzu veya dana eti fiyatları farklıdır? Çünkü bazı etler Güney’den Kuzey’e kaçak olarak getiriliyor” dedi.
SON DURAK KKTC
Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğlu, Küçükbaş hayvanların Romanya ve Bulgaristan’dan Rum Kesimi’ne, oradan da kaçak yollardan Kuzey Kıbrıs’a ithal edildiğini anlatı.
Naimoğlu, bu yola etin pahalı olmasından dolayı başvurulduğunu ve bu şekilde maliyetin düşürüldüğünü kaydetti.
KKTC’de 65 bin civarında büyük ve küçükbaş hayvan bulunduğunu, ancak, kaçakçılık yüzünden hayvan üreticilerinin büyük sıkıntıda olduğunu anlatan Naimoğlu, devletin kaçakçılığı kontrol altına alarak, her ürünü tescil etmesi gerektiğine dikkat çekti.
Naimoğlu, kaçakçılık yapanlara verilen cezaların yetersiz kaldığını da savunarak; bununla ilgili yasaların yeniden düzenlenmesini istedi.
BU İŞE DEVLET NE DİYOR?
star kıbrıs muhabirinin konuyla ilgili görüşlerine baş vurduğu Ticaret Dairesi Müdürü Baki Aygün ise, et ithalinin yasak olduğunu hatırlattı.
KKTC’ye yasal olmayan yollardan et ithali varsa; bunun, sınır güvenliği ve gümrük sorunu olduğunu belirten Aygün; Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğlu’nun bildiği somut bir şey varsa, devletle paylaşması gerektiğini söyledi.
Naimoğlu’nun ortaya çok ciddi iddialar attığına işaret eden Ticaret Dairesi Müdürü Baki Aygün, “Bildiklerini dairemizle paylaşmaları gerekir. O zaman anında tedbir alır olayların üzerine gideriz” dedi.
TESPİT ETMEK KOLAY DEĞİL
Ticaret Dairesi Müdürü Baki Aygün, canlı hayvan veya etlerin ülkeye girdikten sonra tespit edilmesinin kolay olmadığını belirtti.
Aygün; “Piyasa denetimlerimiz devam ediyor. Yakaladığımız kaçak mamulleri imha ediyoruz. Son olarak tespit ettiğimiz domuz bannaları da imha edilmişti. Ancak; kasabın vitrininde 10 tane kuzu asılıysa, bunlardan hangisinin kaçak olduğunu anlamak kolay değil” dedi.
SİSTEM DIŞINA ÇIKAN DÖVİZLE İLGİLİ UYARI
Merkez Bankası: “Vatandaşların yabancı para banknotuna erişiminde sınırlama yok”
BÜTÇE AÇIĞI İÇİN ZAM YAPMADIK
PAKET TURLAR İPTAL EDİLİYOR
ŞUBAT AYI 2.76 YILLIK YÜZDE 40.2
SAVAŞIN EKONOMİK ETKİLERİ TARTIŞILMALI
“ILIMLI FİYAT DÜZENLEMESİ”
PİYASALARDA ‘KARA KUĞU’ ETKİSİ
'İhracat sürecindeki engeller giderilsin”