Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Dağlık Karabağ'daki Ermeni işgali bitmeden Türkiye'nin Ermenistan'la olan sınır kapılarını açmayacağını tekrarladı. Erdoğan, 'Biz kapıları kapattık. Sebep işgal, netice kapıları kapatmamız. O zaman sebep kalksın, biz kapıları açalım' dedi.
Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Ermenistan sınırına ilişkin olarak, 'Biz kapıları kapattık. Sebep işgal, netice kapıları kapatmamız. O zaman sebep kalksın, biz kapıları açalım' dedi. Erdoğan, TRT'nin 20 dilde yayın yapacak yeni kanalı TRT Türk'te canlı yayına katılarak soruları cevaplandırdı. Azerbaycan ile ilişkilerde sorun bulunmadığını belirten Erdoğan, oluşturulan dezenformasyon ortamından rahatsızlığını dile getirdi. Erdoğan, Ermenistan'la ilişkiler konusunda da tarihsel iddiaları kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade ederek, ortak sınır kapısının açılmasının ön koşulunu tekrarladı.
SEBEP SONUÇ İLİŞKİSİ
Erdoğan, 'Burada bir sebep-netice ilişkisi var. Bu ilişkiye gelince kapılarla ilgili konuda bir defa Dağlık Karabağ, Ermeniler tarafından işgal edilmiştir. Sonra 1 milyon Azeri tehcire zorlandı. Biz kapıları kapattık. Sebep işgal, netice kapıları kapatmamız. O zaman sebep kalksın, biz kapıları açalım' diye konuştu.
ÖNEMLİ MESAJ VERECEK
Erdoğan, dün partisinin Afyonkarahisar İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada ise artık, bölgesel meselelerde Türkiye'nin görüşlerinin alındığını, ağırlığına ve ara buluculuğuna herkesin başvurduğunu anlattı. Türkiye'nin tüm komşularıyla meseleleri çözüm yoluna koyduğunu dile getiren Erdoğan, 'İnşallah, ayın 13'ünde Azerbaycan'dayım. Sayın Aliyev ile görüşmelerim olacak. Azerbaycan Parlamentosu'nda Azerbaycanlı milletvekillerimize sesleneceğiz. Aramızı açmak isteyenlere oradan en önemli mesajları vereceğiz. Çünkü biz ne dedik? 'Tek millet, iki devletiz' dedik ve bu yolda yine öyle yürüyoruz' diye konuştu.
EKONOMİDE AKTÖR DEĞİŞTİ
Yeni kabinede Ali Babacan'ın ekonominin patronu olmasını ise Erdoğan şu şekilde değerlendirdi: 'ABD ve Avrupa ülkelerinin piyasaya 'korkunç' paralar sürmesine rağmen hala krizi atlatamadılar. Biz 60 civarında tedbir oluşturduk. Tedbirleri aldık, bu olay ise şimdi bu tedbirleri uygulama alanına sokacak aktörlerin değişimidir. Tedbirleri açıkladık, şimdi de aktörlerini ortaya koyuyoruz. Bu aktörlerle beraber bu tedbirleri uygulama alanına sokacağız.'
Ülkenin ileri gelen iş adamlarıyla bu ay içinde veya gelecek ayın başında toplantı yapacağını bildiren Erdoğan, ekonomiden sorumlu bakanları da yanına alarak iş adamlarıyla bir araya geleceğini söyledi.
ANLAYIŞIMIZDA 'ÖTEKİ VE DİĞERİ' YOK
Başbakan Erdoğan, AK Parti'nin Afyonkarahisar İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, kendilerine oy vermiş olsun ya da olmasın tüm vatandaşların hükümeti olduklarını belirterek, 'Her bir ferdin ve milletin, hukuku, ihtiyaçları, yaşam tarzı bizim mesuliyetimizdedir. Biz kimsenin ne dinine, ne kuşamına, ne yaşamına asla karışmadık, karışmayız, böyle bir yetkiyi de kendimizde bulmayız' dedi.
Biz bize oy verenlere karşı ne kadar sorumluysak, ne kadar mesuliyetliysek aynı şekilde de diğer partilere oy vermiş, gönül vermiş olanlara karşı da o derece sorumluluk yüklüyüz. Bizim dilimiz ayrıştırıcı değil, bizim tarzımız farklılaştırıcı değil, 'öteki', 'diğeri' bu tür bir anlayış biz de yok. Erdoğan, konuşmasında Anayasa değişikliği çalışmalarına da değindi. Tarihi bir sorumluluk üstlendiklerini, Türkiye'yi aydınlığa çıkarmak için çalıştıklarını belirten Erdoğan, muhalefetin Anayasa konusunda uzlaşmaya kapalı olduğunu söyledi: '(Oturalım, konuşalım ne yapabiliriz), bunu söylemek yok. Daha baştan 'hayır biz yokuz'. Meclis Başkanımız bir davet yapar, 'hayır biz yokuz'. Nerede varsın? Hiçbir müzakere, hiçbir mutabakat çalışmasında yoksunuz. İşte, geçenlerde Sayın Cumhurbaşkanımız davet etti, yine açıklama peşin, 'biz yokuz'. Müzakere kapılarını peşinen kapatıyor, diyalog kurmak yerine duvar örmeye çalışıyorlar