Şu tahvil işini uzmanlardan dinleyelim

Prof,Dr.Mete Feridun( DAÜ Öğretim Üyesi

Prof,Dr.Mete Feridun( DAÜ Öğretim Üyesi
Bankacılık ve Finans, Bank Of England da çalıştı, University Of Oxford da çalıştı,The London School Of Economics and Political Science da çalıştı)
“Vazgeçin hiç AB’ye falan girmeylim yoksa her gün alay konusu olup dünyaya rezil olacayık!
Bence hükümetin açıkladığı ikinci destek paketi kapsamındaki tahvil ihracı planında çok ciddi bir sorun var.
Benim bu açıklamadan anladığım şu:
Hükümet vatandaşın bankalardaki mevduatlarına ulaşabilmek için bir plan yapmış ve bankaları bu plana alet etmeyi umuyor.
Açık söyleyim, FCA ve PRA’da çalıştığım dönemde böyle bir finansal ürünü mevduat sahiplerine pazarlamaya çalışan bir banka tespit etsek büyük ihtimalle bankacılık lisansını iptal ederdik.
Bankaların risklerini bile bile likit olmayan, geri ödeneceğinin garantisi olmayan, TL cinsinden bu uzun vadeli “yatırım aracını” mevduat sahiplerine pazarlamalarını beklemek küresel bankacılık düzenlemeleri çerçevesinde çok ciddi bir sorundur.
Bu açıklamada bile devletin ödemeler konusunda bir “güven” sorunu olduğu itiraf ediliyor. Bankaların bu güven sorunu olan finansal ürünü mevduat sahiplerine satarak devlete finansman sağlamasını beklemek bir skandaldır.
Hele de bankalar bu işten bir komisyon alıp kar edeceklerse çok ciddi bir “conflict of interest” durumu var ki bunu en başta KKTC Merkez Bankası’nın bilmesi ve bankaların böyle bir “pazarlama” faaliyeti gerçekleştirmelerini önlemek için gerekli tedbirleri alması gerekir.
Bu çok ciddi bir “financial conduct” sorunudur.
Daha vahim olanı da memlekette o kadar kurum ve uzman dururken bunu Londra’da televizyon izlerken benim gündeme getirmemdir!
Mete Özmerter: (İktisat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı)
Satır başları şunlar:
- 800 milyon çok büyük bir rakam değil.Devlet geri ödedikçe ve güven tesis edildikçe daha da tahvil rakamı artırılır, yani daha da borçlanılır.
Devletin bir bankaya olan borcu yıllar süren hukuk mücadelesi ile eksik tahsil edilebildi, diğer bir borç ise ödenmeden yıllardır katlanarak büyümeye devam ediyor.
Borçlanmak değil borcu geri ödeyebilecek ekonomik disiplini kurmak önemli. Umarız orta vadeli ekonomik bir plan ortaya koyulacaktır.
Bu haber 53160 defa okunmuştur

:

:

:

: