Bu resmin merkezinde yer alan inci kolyeli güzel genç kız, benim Keriman teyzem. Annemin en büyük halasının, Fatma Mehmet’in tek kızı. Keriman teyze bu resimde on sekiz yaşında. Ankara’daki amca çocuklarıyla çektirdiği fotoğrafta, oturanlar sol baştan; annem (Güler), annemin amca kızı Muazzez teyze, annemin hala kızı Keriman teyze, Fatma teyzem. Ayakta duranlar ise yine soldan olmak üzere Recep dayım, Sıdıka teyzem, annemin amca kızı Sıdıka teyze, annemin amcaoğlu Şinasi amca.
Resimde Muazzez teyze ve Fatma teyzemin elleri, Keriman teyzemin ellerinin üzerinde. Her ikisi de beden dilleriyle, kuzenleri olan bu güzel genç kıza olan sevgilerini belli ediyorlar. Bu sefer hemen her resimde olduğu gibi Fatma teyzem annemin yanında değil. Ayrıca eli ile annemi kucaklamış veya eli annemin omzunda değil. Onun yerine Recep dayım hemen önünde oturan başı kurdeleli küçük kızın yani annemin omzuna, şefkatle dokunuyor. Annelerini kaybedeli 2-3 yıl olduğu için bütün kardeşler en küçükleri olan annemin üzerine kanat geriyorlar.
Keriman teyze bu resmin çekilmesinden on yedi yıl sonra eşi ve çocuklarıyla Avustralya’ya gidiyor. Bin dokuz yüz altmış altı yılında başlayan yolculuk bin dokuz yüz altmış yedi yılında bitiyor. Bizim şaşkın bakışlarımız karşısında gemi yolculuğunun yılbaşını da içine alarak otuz üç gün sürdüğünü açıklıyor Keriman teyze. Yolcular yılbaşını gemide kutluyorlar. Avustralya’ya varınca üç ayrı üniversitede tekstil stajı yapıyor Keriman teyze, iç mimarlıkta kendini geliştiriyor ve tekstil işinde çalışarak bir perde fabrikası kuruyor. Altı makine ile işe başladığı işini, bir yıl sonra yüz elli makine ile çalışır hale getiriyor. Yüz altmış beş çalışanlı büyük bir iş yerini idare ediyor.
Turkish Newspaper for the Australian Turkish Community’ nin çıkardığı 29 Haziran 1978 Perşembe gününe ait Türkiye Gazetesi’nde Keriman teyzemin resmi var. Resimde Keriman teyze her zamanki gibi şık ve zarif. Koyu renkli bir takım kıyafet giymiş, beyaz gömlekli, yakasında beyaz bir rozet var. Diğer iş adamlarının ceket yakalarına da bu rozet takılı. Büyük olasılıkla iş insanlarına verilmiş bir rozet bu. Resmin altında resimle ilgili bir açıklama yazısı var;
“Bir süre önce Commonwealth Banking Corporatle tarafından Melbourne (City Migrant Advisory Centre) atanan R.B.A Akdeniz, Bankası adına Melbourne iş sahipleri şerefine bir parti verdi. Hafif içkili olan bu partide bir araya gelen iş sahiplerimizle banka yetkilileri ve R.B. Akdeniz ayrı ayrı ilgilendiler. Az da olsa hanım iş sahiplerimiz de bu davete icabet ettiler. Yukarıdaki resimde iş sahiplerimiz, banka yetkilileri ve perdecilik sanayinde güvenilir bir isme sahip olan ilk Türk kadın fabrikatör Keriman Halis Hanım hep birlikte görülüyorlar” (Foto C.B).
Gazetenin arka sayfalarında Keriman teyzemin işine ait bir reklam yer alıyor.
İlk Türk kadın fabrikatörü KERİMAN HALİS. KERRY’S CURTAINS Perde Fabrikası. “Sun Blinds ve Holland Blinds”. 126 St. Kilda Road, St. Kilda. “Lütfen randevu alınız” 5431698. EVİNİZE KADAR GELİNİP ÖLÇÜ ALINIR VE ZEVKİNİZE GÖRE HAZIRLANAN PERDELERİNİZ GÜNÜNDE TESLİM EDİLİR.
Keriman teyzemin resmini görmek için baktığım gazete sayfası tarihsel gerçeklere ışık tuttuğu gibi o günün koşullarında Avustralya’da yaşamakta olan Türklerin yaşamlarından kesitler sunuyor. Bu sayfadan o tarihte gazetenin 20 Sent olduğunu öğreniyoruz. Gazetenin büyük puntolarla atılmış manşetinde “Rusya Nükleer Santral Kuracak” haberi var. Onun üzerinde “Moskova gezisi bitti, Ecevit döndü, Ekonomik iş birliği anlaşması imzalandı” manşeti daha küçük harflerle yer alıyor. Bu arada düğünler, taverna eğlenceleri, kumara tövbe etmeler gibi cemiyet hayatına ait ufak bilgiler de arka sayfadaki satırlar arasında yer alıyor.
Keriman teyzem bin dokuz yüz seksen yedi yılında Kıbrıs’a geri dönerek perde ve tekstil işini burada sürdürüyor.