Yangınlar Kaderimiz Olmamalı

Kıbrıs’ın iklimi kurak bir iklim kuşağında yer almaktadır. Yağan yağmurlar da sınırlıdır, kış ayların da günlerce yağmur yağan bir iklimimiz yoktur.

Kıbrıs’ın iklimi kurak bir iklim kuşağında yer almaktadır. Yağan yağmurlar da sınırlıdır, kış ayların da günlerce yağmur yağan bir iklimimiz yoktur. bu yağışlara kısmen de etki edecek ne kadar çok orman yetiştirirsek, devletimiz ve halkımız için büyük bir çevre zenginliğidir.
Geçen hafta Mersin’lik köyünde başlayan ve dört gün süren orman yangını ekolojik dengeyi bile etkilemiştir. Bu yangın kader mi? Yangına kaderdir diyemeyiz, ihmal, sorumsuzluk, dikkatsizlik, tedbirsizlik gibi onlarca neden sıralayabiliriz.
Bir kamera görüntüsü var ki yürekleri dağlıyor. Orman içerisinde lüks bir villa ve orada temizlik yapan bir dozer, dozer ateş alıyor ve ormanı yakıyor. Dört gün boyunca dağlarımız yandı dolayısı ile ciğerlerimiz yandı en az yirmi beş bin (25.000) dönüm, yaktın kardeşim memleketi, on binlerce hayvanı yok ettin kim arayacak bunların hakkını.
Yanan ve ormanı yakan dozerin üzerinde yangın söndürme tüpü yoktu, görüntüde görmedik, dozer yıllık bakımdan geçmiş mi? Bunun izahatını kim verecek sarı çizmeli Mehmet ağamı. Müstakil özel mülkün orman içerisinde iş ne, olursa işte sorumsuzluktan 100 yılda oluşabilecek orman yanar kül olur biterrrr.
O mülkün sahibine sormak isterim, temizlik yapıyordun sn beyefendi de bütün kış ayı aklın nerde idi ortalık yeşil iken bu temizliği niye yapmadın, riski yaratmadan. Ülkeni sevmek senin yaptığın gibi olamaz, yaktın memleketi.
Sana bu izni verenler de kusurlu belki, bu icar yasalara uygun olabilir, ancak risk olarak ormanlarımızı yaktık ve gördük zarar ziyanı.
Derhal ve behemehal ormanlar içerisine girişler yasaklanmalı, ister özel mülk olsun isterse de kira olsun, yangın riski olan dönemlerde ormancı görevlilerin dışında kimse ama kimse girmemeli.
Önemli olan yangı oluşturacak risklerin ortadan kalmasıdır. Yangın söndürme hava veya kara araçları alalım ekonomik gücümüz çerçevesinde alalım. Peki orman girişlerini yasaklamak para istemiyor, yasa istiyor. Büyük zincirli dozerler ile güvenlik şeritleri çoğaltılmalı, bazı zamanlarda yangını önlemenin bir diğer yolu da karşı yangın yakmaktır.
Ben ömrümü arazilerde tükettim onlarca yangın söndürdüm, bizlerin yangın müdahalesi düz arazide olmaktadır. Yine de tecrübe sahibiyiz, güzel bir söz vardır “önlemek ödemekten ucuzdur”Yapacağım en büyük eleştiri 1995 büyük orman yangını bizlere yeterinde ders olmamış. Mersinlik bölgesinde ve dört gün süren yangında canını hiçe sayarak söndürmeye çalışan yetkili yetkisiz tüm vatandaşlarımızı tüm kalbim ile kutluyorum. Havadan müdahale eden uçak ve halikpter pilotlarına teşekkür ediyorum.
Bu dağların yeniden yeşermesi için 1.000.000 bir milyon fidan göndermek için karar alan Türkiye CB SN RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A şükranlarımı sunuyorum.
Bu haber 7877 defa okunmuştur

:

:

:

: