KIBRIS’IN ALTIN ÇOCUKLARI

KKTC’de bu yıl ÖSS birinciliği elde eden ve kontenjandan yararlanmaya hak kazanan gençler STAR KIBRIS’a konuştu. Hedefleri ve ÖSS serüvenlerinden bahseden ‘Altın Çocuklar’ başarıya giden yolu anlattı.

KKTC’de bu yıl ÖSS birinciliği elde eden ve kontenjandan yararlanmaya hak kazanan gençler STAR KIBRIS’a konuştu. Hedefleri ve ÖSS serüvenlerinden bahseden ‘Altın Çocuklar’ başarıya giden yolu anlattı.

Rana Sarro


KKTC’de bu yıl “Sayısal-2” birincisi olan Eralp Kubilay ve “Sayısal-2” birincisi Hayriye Rüzgar, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)’ na hazırlanmalarındaki süreci ve elde ettikleri başarının sırrını Star Kıbrıs’ a anlattı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) kontenjanından yararlanacak olan ‘Altın Çocuklar’; Eralp Kubilay ve Hayriye Rüzgar, Buram Öztürk, Deniz Başoğlu ve Hazel Şabanlar, elde ettikleri başarıdan ötürü mutlu olduklarını belirtirken, lise eğitiminin 4 yıllık olmasının avantajlarından yararlandıklarını söylediler. Yeni Sistem Dershanesi öğretmenlerine teşekkür ederek, başarılarını onlara borçlu olduklarını söylediler.

Eralp Kubilay: ÖSS hiç de kolay bir iş değil
360,849 puanla, KKTC Sayısal (SAY) – 2 birincisi olan Eralp Kubilay, KKTC kontenjanından yararlanarak, Hacettepe Üniversitesi veya Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim görmek istediğini belirtti.
Güzelyurt Türk Maarif Koleji’nden mezun, Kalkanlı köyünde yaşayan Eralp Kubilay, küçük kız kardeşiyle birlikte öğretmen ve memur çocuğu.
Başarısının yüzde 20’lik bir kısmının ailesine, dershane ve okul öğretmenlerine borçlu olduğunu kaydeden Kubilay, “Gençliğimin en güzel iki yılını harcadım, ancak mutlu sona ulaşınca aslında boşa harcanmadığını anladım” dedi.
Eralp Kubilay şöyle devam etti; “Çok gezen birisiydim, eve hemen hemen hiç girmezdim. Baktım ÖSS ciddi bir iş ve olacak gibi değil. Kendimi ÖSS sınavına hazırlanmaya adadım ve iki yıl boyunca her şeyden vazgeçtim. Şimdi tatilin tadını çıkarıyor ve dinleniyorum” dedi.
ÖSS’ ye zevkle hazırlandığını belirten Kubilay, ancak sistemli ve planlı çalışma yapmadığını da ifade etti. “Zaten içinizden gelir o çalışma isteği ve bir yerden sonra hırs sizi çalışmaya iter. ODTÜ ve Cerrahpaşa Üniversitesi’ nde okuyan kuzenlerimi kendime model olarak almıştım ve başardım. Ayrıca kuzenlerimin desteğiyle buralara geldiğimi de belirtmek isterim.”

Gitarımı bırakmadım

Kubilay; ÖSS sınavına hazırlanırken, son 2 yıl kala hafta sonlarını tatil gibi geçirdiğini, haftanın 2 günü dershaneye devam ettiğini söylerken, son yılda ise dershanede genellikle deneme sınavlarının olmasından ötürü, hafta sonlarını da yoğun bir çalışma temposuyla geçirdiğini ifade etti. ÖSS’ye hazırlandığı dönemde, günde mutlaka yarım saat gitar çalarak dinlendiğini de ekledi.

Başarısının sırrını açıklayan Kubilay, ailesinin büyük katkısı olduğunu söyledi. “Özellikle stresli olduğum zamanlarda bir dediğimi iki etmezlerdi” dedi.
Kubilay, elde ettiği başarıdan dolayı çok mutlu olduğunu ancak beklenilen bir şey olduğunu, buna karşın son ana kadar içinde hep bir korku da taşıdığını kaydederek, “Sonuçlar açıklandığı zamansa, annem çok sevindi, babamsa gayet sakindi çünkü mutluluğunu pek belli edemez” şeklinde konuştu.

KKTC kontenjanından yararlanarak, Hacettepe Üniversitesi veya Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim görmek istediğini belirterek, Kuzey Kıbrıs’ a kıyasla Türkiye’ deki eğitimin daha kaliteli olduğunu söyledi.
ÖSYM’den kaynaklanan bir hata sonucu, TC uyruklu öğrencilerin KKTC kontenjanından yararlananlar listesine girdiğinden de bahseden Kubilay, daha sonra bu hatanın farkına varılıp düzeltilmesinin olumlu olduğunu söyledi.
Kubilay, lise eğitiminin 4 yıla çekilmesinin kendileri için avantaj sağladığını kaydederek, “ÖSS’ nin şeklinin değiştirilmesi gerektiğini de işaret eden Kubilay, çok başarılı bir öğrenci sınav günü hastalanabilir veya başına her türlü sorun gelebilir, dolayısıyla sınavında başarısız olabiliyor” dedi.


Rüzgar: çok çalışma değil etkili çalışma
Güzelyurt’ ta ikamet eden Güzelyurt Türk Maarif Koleji’nden mezun olan Hayriye Rüzgar, 340,367 puanla, KKTC Eşit Ağırlık (EA) – 2 birincisi olurken, Hacettepe Üniversitesi veya Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde ‘siyaset’ veya ‘uluslararası ilişkiler’ bölümünde okumak istediğini belirtti.

Rüzgar, başarısını evde hazırlanma ve dershanede aldığı eğitime borçlu olduğunu söyleyerek, çok fazla bir çaba sarf etmeden, sosyal faaliyetlerini de sürdürerek birinciliği yakaladığını da ifade etti.

Güzelyurt Türk Sanat Derneği’nde halk dansları oyuncusu olan Rüzgar, “Aile açısından rahat bir ÖSS hazırlık dönemi geçirdim deyebilirim. Sınava hazırlanırken son 1 yıl kala, çok sosyal yaşadım. Çok çalışmanın değil etkili çalışmanın faydası var. Etkili çalışma da şu şekilde yapılır; konu anlatılırken dinlenir ve öğrenilir, daha sonra da konu üzerine bol soru çözerek pekiştirilir. Lise eğitimini de 3 yıl okumuş olsaydık yeterince olgunlaşmayacak ve belki bu kadar başarılı olamayacaktık” şeklinde konuştu.


Çok sevindim

ÖSS sonucu KKTC birinciliği elde ettiğini öğrendiği zaman çok sevindiğini belirten Rüzgar, sınavına girerken de oldukça rahat olduğunu ve heyecanlanmadığını söyledi.
ÖSS’ye hazırlanan öğrencilere çok fazla olmamak kaydıyla sınava hazırlanırken heyecanın başarıyı körükleyeceği tavsiyesinde de bulundu.

Artık dershane ve okula gitmediği için sınavdan sonra bir boşluk hissettiğini söyleyen Rüzgar, 4 yıllık lise eğitiminin çok faydasını gördüklerini kaydetti. “ÖSS’ nin 1 sınava tabi olmasını ve hayatımızı tek sınavın belirlemesini uygun bulmuyorum.”

KKTC kontenjanından yararlanacak ‘Altın Çocuklar’ ne dedi?


Hedefim ‘tıp’
Lise eğitimini Yakın Doğu’ da tamamlayan Bostancı köyünden Buram Öztürk, 353,017 puanla, KKTC Sayısal ikincisi olurken, başarısını dershane ve okul öğretmenlerine bağladı.
ÖSS’ ye hazırlık için Yeni Sistem Dershanesi’ne katıldığını belirten Öztürk, sınava hazırlık sürecinde sporla da ilgilendiğini, futbol oynadığını ve bu dönemde ailesinden de yeterince destek aldığını kaydetti.
Ankara’da Tıp Fakültesi eğitimi almak istediğini belirten Buram Öztürk; “Türkiye dışında bir ülkeye gidip okumayı düşünmüyorum, çünkü Türkiye vatandaşıyla bir Kıbrıslı Türk’ün anlaşması daha kolay olur. Dış ülkelerde, Kıbrıslı Türkler’in tıp eğitim alıp başarılı olmasına imkan tanınmıyor diye düşünüyorum” dedi.

“Çok yoğun değil, düzenli çalıştım”
334,373 puanla, KKTC Eşit Ağırlık ikinciliğini elde eden Güzelyurt Türk Maarif Koleji mezunu Gaziverenli, Deniz Başoğlu, ekonomist olmak için İktisat bölümünü okumayı düşündüğünü kaydetti.
Başoğlu, ÖSS’ye çok yoğun çalışmadığını, ancak düzenli çalışma sistemi uyguladığını söyleyerek, başarısında, ailesinin de büyük bir katkısı olduğunu kaydetti.
Başoğlu, “Strese girdiğim zamanlar bana karşı anlayışla yaklaştılar. Sonuçtan da hep birlikte mutlu olduk. Emeklerinden dolayı dershane ve okul öğretmenlerime de teşekkür ederim” dedi.


“Model olarak abimi aldım”
Bülent Ecevit Lisesi mezunu, Lefkoşalı Hazel Şabanlar da, Yabancı Dil üçüncülüğünü elde etti. Şabanlar, İstanbul Üniversitesi’nde Fransızca veya Yunanca eğitimi almak istediğini belirtti.“Başarımı geçmiş yıllarda Kıbrıs 5’ incisi gelen ve şimdi İstanbul’da okuyan ağabeyimi kendime model olarak almama, bana destek olan ve her durumda anlayış gösteren anne ve babama ve de öğretmenlerime borçluyum” dedi.
Bu haber 368 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER