KIBRIS'TA TÜRKİYE'NİN ONAYI OLMADAN ÇÖZÜM OLMAZ!..

Güney Kıbrıs’ın en önemli siyasetçilerinden ve eski başmüzakereci Mavroyiannis, Rum lider Hristodulidis’in dış politikasını “sakar, topal nitelikte” diye eleştirirken net konuştu:

Güney Kıbrıs’ın en önemli siyasetçilerinden ve eski başmüzakereci Mavroyiannis, Rum lider Hristodulidis’in dış politikasını “sakar, topal nitelikte” diye eleştirirken net konuştu:

Eski Başmüzakereci Mavroyiannis, Rum lideri, “Alınan kararlar doğru yönde olsa bile, işleri berbat etmeyi başarıyorlar’’ diye eleştirdi, Kıbrıs’ta Türkiye’siz bir çözüm olamayacağına dikkat çekti. Erhürman’ınn Cumhurbaşkanı seçilmesini ‘olumlu gelişme’ olarak değerlendiren Mavroyannis, yeni yıl öncesinde gazeteci Sefa Karahasan’ın sorularını yanıtladı.

2028 yılında Başkanlık seçimlerinde aday olabileceğine işaret eden Mavroyannis, ELAM gibi partilerin yükselişini de kaygı verici olarak değerlendirdi.
Kıbrıs sorununun tüm Kıbrıslıların temel haklarına tam saygı göstererek çözülmesi gerektiğine işaret eden Mavroyannis, ''Nesillerin trajedisine son vermek için kesinlikle temel olduğuna inanıyorum'' dedi, ''çocuklarımız ve ortak gelecek için adımlar atmak gerektiğine'' dikkat çekti.

Hristodulidis’in Erdoğan ile görüşmek istemesini ''sakınca yok' diye değerlendiren Mavroyannis, ''Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ile görüşmeye hazır ve istekli olmakta hiçbir sakınca yok. Ne de olsa Türkiye, Kıbrıs'ın kuzey kısmını kontrol eden güçtür ve ancak tüm gerçek paydaşlar arasında müzakerelerle bir çözüm bulabiliriz'' dedi.

''Tabii ki bu, Kıbrıs sorununun iç yönlerini Türk Kıbrıslı Toplum lideriyle müzakere etme ihtiyacından bir sapma olmamalı'' diyen Mavroyannis, ''Ayrıca, Kıbrıs sorunu ve tanıma meselelerinin ötesinde, komşuyuz ve doğu Akdeniz'de ortak zorlukları ele almak, işbirliği ve sinerji koşulları yaratmak için yollar bulmamız gerekiyor'' dedi.

YABANCI ASKERLER KONUSU

Hristodulidis’in ABD, İsrail ve Fransa gibi ülkelerin askerlerini Güney Kıbrıs'a yığmasını, ''Kuzey'de de 40 bin Türk askeri var'' diye yanıtlayan Mavroyannis şunları belirtti: “Bu bağlamda Kıbrıs, varoluşsal nedenlerle caydırıcılık ve savunma yeteneklerini sürdürmek zorunda. Bu hiçbir şekilde askeri seçeneği seçtiğimiz anlamına gelmez. Kıbrıs herhangi bir askeri ittifaka katılmıyor ve gelecekte de fikir, barışçıl birlikte yaşama, özgürlük ve dünyaya açıklık alanı olmak. Tabii ki, Avrupa Birliği üyeliği bağlamında ülke, askeri boyut dahil tüm görev ve sorumluluklarını tam olarak üstlenecek konumda olmalı. ABD, İsrail ve Fransa'ya sunulan tesisler, doğu Akdeniz'in güvenliği için işbirliğinin ötesinde başka anlam taşımaz ve güvenilir bir ortak olmakla ilgilidir. Kimseye karşı hedeflenmiş askeri ittifaklar değildir ve güç dengesini etkilemez.
Bu haber 14 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER