TÜRKİYE İLE ASKERİ GÜÇ DENGESİ KURAMAZSINIZ

İstanbul’da düzenlenen Boğaziçi Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erhürman, Güney’e seslendi:

İstanbul’da düzenlenen Boğaziçi Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erhürman, Güney’e seslendi:

Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, İstanbul’da düzenlenen 17. Boğaziçi Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin üçüncü ülkelerle imzaladığı askeri anlaşmaları ve tek taraflı silahlanma adımlarını eleştirdi. Rum yönetiminin Türkiye Cumhuriyeti ile askeri güç dengesi kurma çabasının sonuçsuz kalacağını vurgulayan Erhürman, söz konusu girişimlerin Kıbrıs Türk halkının haklarını ihlal ettiğini ve adanın güvenliğini riske attığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin raporlarında iki toplumun ekonomileri arasında denge kurulmasının çözüm sürecine katkı sağlayacağının belirtildiğini aktaran Erhürman, Kıbrıs Rum liderliğinin İsrail, ABD ve Fransa ile imzaladığı askeri anlaşmalara da dikkat çekti.

Bu anlaşmaların Kıbrıslı Türklerin iradesi dışında yapıldığını ve adadaki iki eşit kurucu ortaktan birinin görüşünün alınmadığını savunan Erhürman, söz konusu adımların Kıbrıs Türk tarafını da güvenlik açısından riske soktuğunu söyledi.

Kıbrıs Rum tarafının Türkiye Cumhuriyeti ile askeri denge oluşturmak amacıyla bu anlaşmaları imzaladığını ileri süren Erhürman, büyük güçlerin bölgeye gelmesinin güvenlik açısından beklenen sonucu doğurmayacağını ifade etti.

Erhürman, Rum toplumuna seslenerek, “Bu anlaşmaları bizim haklarımızı ihlal ederek, bizim irademiz olmaksızın imzalıyorsunuz. Ancak neden imzaladığınızı da biliyoruz. Siz bu anlaşmaları Türkiye Cumhuriyeti ile askeri denge oluşturmak amacıyla imzalıyorsunuz. ‘Büyük abileri’ arkanıza aldığınız zaman bu dengeyi kurabileceğinizi düşünüyorsunuz. Ancak bu çaba nafiledir. Türkiye Cumhuriyeti ile askeri güç dengesi kuramazsınız” dedi.

Bu tür adımların adayı güvenlik açısından yeniden riske attığını belirten Erhürman, söz konusu anlaşmaların hukuka ve amaçlarına uygun olmadığını savundu.
Kıbrıslı Türklerin tarihsel deneyimine dikkat çeken Erhürman, 1878’den bu yana halkın varoluşunu korumak için büyük bedeller ödediğini ve zor koşullarda varlığını sürdürmeyi başardığını söyledi.

Dünyada ve bölgede yaşanan gelişmelere rağmen dengede kalmanın yolunun belli olduğunu ifade eden Erhürman, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Bugün dünya bu sarsıntıların içerisinden geçerken, biz dünyanın da adanın da bizim de nasıl dengede kalabileceğimizi biliyoruz. İnsanlık tarihi bize bunu gösteriyor. Büyük dönüşümün karşısında hem dünyayı hem bizi hem de bireyleri dengede tutabilecek olan, adalet, eşitlik, insan onuru ve insan hakları değerleri üzerinde yükselmiş kurallı bir yaşamdır.

Yolu bildiğimiz ve Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenlik açısından her zaman yanımızda olduğunu ve olacağını bildiğimiz için buradan bir kez daha haykırarak sözlerimi bitirmek istiyorum: Kıbrıslı Türkler ne eşitlik haklarından vazgeçerler ne güvenlik haklarından vazgeçerler ne de adanın tamamı üzerindeki eşit haklarından vazgeçerler. Kimsenin böyle bir beklentisi olmasın.”
Bu haber 61 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER