İşverenler Sendikası Başkanı Hasan Sungur, “yeni eşel mobil uygulaması zorunluluk” dedi.
Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkanı Hasan Sungur, yeni Eşel-Mobil uygulamasının kendilerini de mutlu etmediğini ancak bunun kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu ve sürdürülebilir bir ekonomi ve gelecek için bu acı ilaç gibi bir takım başka acı ilaçları da hep birlikte içmekten hiç kimsenin ve kesimin kaçınmaması gerektiğini belirtti.
Sungur yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de, bölgede ve dünyada olduğu gibi KKTC’nin de nerede ve ne zaman duracağı belli olmayan bir ekonomik kriz ve buna bağlı olarak yaşanan ekonomik sıkıntılarla dolu acı bir süreçten geçmekte olduğunu kaydederek, “Mevcut kriz özellikle reel sektörde ciddi ciro düşüşlerine ve istihdam kayıplarına sebep olmaktadır. Kriz, artık ödenebilirliliği tartışılan ağır bir kredi-faiz stoku yaratmış bulunmaktadır.
Çalışanıyla, işvereniyle ve aileleriyle birlikte toplumun önemli bir kısmını temsil eden özel sektör ailesi tüm toplumun ortak bütçesi olan devlet bütçesinden gerekli payı alamamakta ve mevcut ekonomik krizi tüm ağırlığı ve olumsuz sonuçlarıyla yaşamaktadır” dedi.
Yeni hükümetin KDV indirimi, stopaj indirimi gibi yerinde bir takım tedbirlerle bu durumu hafifletmeye çalıştığını ancak tüm bunların bugün için yeterli olamadığını belirten Sungur, böylesi zamanlarda bütçeden büyük bir pay alan kamu kesiminin, toplumsal dayanışma ve sağduyu gereği mevcut sıkıntılı dönemin aşılması için yapılması gereken bir fedakarlık varsa buna hayır dememesi gerektiğini kaydetti.
Hasan Sungur, 2004-2007 arasında iyi bir ekonomik büyüme yaşanırken haklı olarak bu refah artışından pay talep edip alan kesimlerin bugün daralan bu ekonomik süreçte ve bütçe ödeme kabiliyetinin azaldığı mevcut ortamda taleplerini bir süre ertelemesi ve iki ayda bir ödenen hayat pahalılığı ödeneğinin altı ayda bire çıkartılmasına itiraz etmeyerek reel sektör kesimi ile birlikte mevcut sıkıntıları bir nebze paylaştıkları mesajını vermesi gerektiğini ifade etti.
Sungur şöyle devam etti: “Bununla birlikte kamu kesiminin daha fazla itiraz etmeyeceğini düşündüğümüz Eşel-Mobil sisteminin değişimine ek olarak hükümetin de kamu çalışanlarına işyeri çalışma koşullarında iyileştirmeler yaparak ve fiziki imkanları artırarak bunun karşılığını bir şekilde vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Yine kamu kesiminin rahatlatılıp ve istihdam baskısından kurtarılmasına ve özel sektörde çalışmayı teşvik etmeye yönelik kamuda ‘sadece yeni işe başlayacakları kapsayacak’ maaş skalasının aşağıya çekilerek yeniden düzenlenmesini içeren tasarı da yasallaşmalıdır. Ayrıca hükümet reel sektörün genel yapısını güçlendirmek için yıllık bütçeler yapılırken maaş ve transferler ile ilgili bütçe dilimine bir ‘Ön Oran’ koyarak kamu bütçesini bu orana göre düzenlemeli ve reel sektörün toplam bütçe içindeki payı artırmasına imkân vermelidir.”