Türk göçmenlerin yaşam kalitesi araştırılacak

Londra Türk toplumunun yasam kalitesini etkileyen zorlukların belirlenmesini öngören projenin tanıtım toplantısı yapıldı.

Senem Şahin

Londra Türk toplumunun yasam kalitesini etkileyen zorlukların belirlenmesini öngören projenin tanıtım toplantısı yapıldı. Türkçe konuşan toplumun yoğun olarak yasadığı bölgelerden biri olan Hackney’de sağlık hizmetleri veren ‘Sağlık için Sosyal Girişim’ (Social Action for Health, SAfH) adlı kuruluş, Londra’da yaşayan Türkçe konuşan toplumun yaşam kalitesini araştıran bir proje başlattı. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da desteklenen proje kapsamında, Londra'da yasayan Türkçe konuşan göçmenlerin yaşam kalitesi üzerinde etkili olan faktörler araştırılıyor. Projede görev alan Dr Kenan Topal, Türkçe konuşan toplumun, Londra’da azımsanmayacak bir nüfusa sahip olduğunu belirttiği açıklamasında şunları söyledi:

“Londra’da yasayan Türkçe konuşan toplum, yasam kalitesini olumsuz olarak etkileyen pek çok faktörle karşı karşıya gelmektedir. Bu güne kadar özellikle kadın sağlığı, ruh sağlığı, alkol ve sigara alışkanlığı gibi sağlıkla ilgili konularda yapılmış birçok araştırma var, ancak bugüne kadar Türkçe konuşan toplumun yaşam kalitesinin doğrulanmış ölçeklerle değerlendirilmesi konusuna yeterince önem verilmemiştir.”
‘Yasam kalitesi’ olgusunun, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, ‘Kişinin, yaşadığı kültür ve değer sistemleri çerçevesinde yaşamdaki pozisyonunu algılaması’ şeklinde tanımlandığını belirten Dr Kenan Topal, Dünya Sağlık örgütü tarafından geliştirilmiş olan WHOQOL-BREF sisteminin, yaşam kalitesi değerlendirmesinde, kültürlerarası kullanım açısından geçerliliği kanıtlanmış bir ölçek olduğunu vurguladı. Söz konusu çalışmanın anket ve yüz yüze görüşmelerden oluştuğunu anlatan Dr Topal; “Sonuçlar, kişilerin yaşamlarındaki önemli konuların, onları nasıl memnun ya da rahatsız ettiğinin aydınlatılmasına yardım edecektir” dedi. Araştırma sonuçlarının Londra’daki kamu otoriteleriyle de paylaşılacağını belirten Dr Kenan Topal, böylece yetkililerin toplumumuzun yasam standartları ile ilgili farkındalıklarının arttırılacağını ve yasam standartlarının yükseltilmesinin sağlanacağını dile getirdi. Sağlık için Sosyal Girişim (SafH) adlı kuruluşun Hackney’deki ofisinde gerçeklesen proje tanıtımında hazır bulunan toplum temsilcileri, Dr Kenan Topal’ın yasam kalitesi ve sağlık gereksinimleriyle ilgili sunumunun ardından düzenlenen öğle yemeğinde bir araya gelerek toplumun refahı için fikir alış verisinde bulundular.
Bu haber 71 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER