Asırlık kauçuk ağacını kesmek isteyen Girne Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne ait personelin ağacı kesme atağı ilk girişiminden dört ay sonra ikinci kez sonuçsuz kaldı.
Haluk DOĞANDOR
Girne Ramadan Cemil meydanında, Kombos dolmuşları yanında bulunan asırlık kauçuk ağacı kesilmekten son anda kurtuldu. Ağacı kesmek isteyen Girne Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne ait personel, dün sabah saatlerinde ekip araçlarıyla asırlık kauçuk ağacını kesme niyetiyle olay yerine gittiler. Ağacı kesmek için ısrarlı davranan personel, tepesini ve hiçbir zararı olmayan dallarını kestikten sonra Star Kıbrıs muhabirinin çekimlere başlaması üzerine aletlerini toplayarak ayrıldılar.
ASIRLIK AĞAÇ KESİLMEKTEN KURTULDU
Yeşile duyarlı çevre esnafının ihbarıyla olay yerine giden Star Kıbrıs muhabiri Girne Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Mehmet Atak ile yaptığı telefon görüşmesinde, ‘neden ağacı kesiyorsunuz’ sorusuna karşılık, ‘elektrik tellerine değiyor’ cevabını aldı. ‘O zaman sadece tellere değen dalları kesin, diğer tarafları budamayın’ dediğinde ise, ‘bu bizim işimiz ne yapacağımızı biz biliriz’ yanıtı verildi. Olay yerine gelmeyen Park ve Bahçeler Müdürü, Star Kıbrıs’ın görüntü alması ve çevre esnafının tepkisi sonrasında, telefonla emir verdiği çalışanlarına ‘olay yerini terk edin’ dedi ve ağacı kesmek için orada bulunan personel bölgeden ayrıldı. Asırlık kauçuk ağacı ikinci kez Girne Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne ait personelin testeresiyle kesilmekten kurtuldu.
İLK DENEMELERİDE BAŞARISIZDI
Geçtiğimiz 21 Nisan günü ilk kesme denemesini yapan Girne Belediyesi personeli, ağacı budama bahanesiyle olay yerine gelip, yine Star Kıbrıs’ın kesimi görüntülemesi sonrasında başarılı olamayıp, ağacı kesemeden olay yerinde ayrılmışlardı.
Tekrar dün sabah kauçuk ağacını kesme niyetiyle gelen Belediye personeli, Star Kıbrıs’ın ısrarlı takipleri sonrasında tepesini, kalın dallarını kestikten sonra, ağacı kesemeden bölgeden ayrıldı. Çevrede iş yeri olan vatandaşlar Ağacın neden kesilmek istenmesini anlayamadıklarını söylediler. Ağacın yıllardır, bu sıcak günlerde serinlik yaptığını, elektrik tellerine değmesini bahane eden belediyenin, asıl amacının ağacın arkasında bulunan boş yeri değerlendirme düşüncesinde olabileceğini ağacın buna engel olduğunu ifade ettiler.
BELEDİYE ÖNCE KENDİ BAHÇESİNDEKİ TELLERE BAKSIN
Çevre esnafı kendilerini serinleten ve gölgesinden faydalandıkları asırlık kauçuk ağacının ikinci kez kesilmekten kurtulduğunu, ancak belediyenin bu ağacı kesmek için tekrar deneyeceğini vurgulayarak, bu ağacı buradan kestirmemeye kararlı olduklarını belirttiler.
Belediyenin ağacı kesmek için elektrik tellerini bahane etiğini, ama az ilerde belediyenin arka bahçesinde elektrik tellerinin ağaçların içinden geçtiğini söyleyen vatandaşlar, neden bahçelerinin içindeki ağaçları budamıyorlar da, bu kauçuk ağacını kesmek istiyorlar, amaç ağacı tümden kaldırmak, teller bahane dediler. Bilgi almak için beş kez telefonla aranılan Başkan Sümer Aygın telefonlarımıza cevap vermedi. Belediye sekreterine bilgi verilmesine rağmen konuyla ilgili olarak belediye başkanı bize dönmedi.
Yine geçtiğimiz ilkbaharda, park ve bahçeler çalışanı bir görevli, Karaoğlanoğlu yolu üzerinde bir harnup ağacını keserken Star Kıbrıs’a yakalanmıştı. Görevliye neden ağacı kestin diye sorduğumuzda “Ağaçta böcek vardı, onun için kestim” demişti.