Kıbrıs Türk Göçmenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği imza kampanyası başlattı.
Ülkede çifte standarda maruz kaldıklarını savunan göçmenler, sorun ve tedirginliklerine KKTC ve TC yetkili makamlarının dikkatini çekmek amacıyla imza kampanyası başlattı.
Rana SARRO
KKTC’de mevcut düzenden şikâyetçi olan vatandaşlar, 2 Mart’ta 2. Toplumsal Varoluş Mitingi’ne hazırlanırken, ülkede çifte standart uygulamalarına maruz kaldıkları gerekçesiyle göçmen statüsünde yaşayan vatandaşlar da imza kampanyası başlattı.
Kıbrıs Türk Göçmenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından ilgili makamlara iletilmek üzere hazırlanan imza kampanyası dün itibariyle başlatıldı.
Ülke genelinde 19 örgüt binasıyla, 8 bin 600 üyesi bulunan derneğin başlattığı 30 günlük imza kampanyası sonucunda taleplerinin, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Başsavcı Aşkan İlgen ile Türkiye’nin KKTC Büyükelçiliği’ne iletileceği açıklandı.
KKTC’DEKİ GÖÇMENLER NE İSTİYOR?
KKTC’deki “göçmen” vatandaşların yasal durumlarının açıklanması, “göçmenlere” TC Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından sahip çıkılması, “uygulanmakta olan çifte standardın” ortadan kaldırılması, uluslararası insan haklarına, temel hak ve özgürlüklerine göre hareket edilmesi ve “göçmen” vatandaşlara “hakaret eden”, “ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapan” kamu görevlileri hakkında Başsavcılık tarafından soruşturma açılmasının talep edildiği açıklandı.
“GÖÇMENLER TEDİRGİN”
1998 yılında kurulan ve çeşitli bölgelerde 19 örgüt binası bulunan toplam 8 bin 600 üyesi olan derneğe, üyelerinden giden talep üzerine imza kampanyası başlatıldığı açıklandı.
Vatandaşların imzasına açılmış olan kampanyanın, KKTC’de yaşamakta olan göçmen vatandaşların, uzun yıllardır devam eden sorunları ve tedirginliklerinin ortaya konduğu belirtildi. Yetkili makamların “göçmen” vatandaşların sıkıntılarıyla ilgili önlem almaları talep edildi.
“DİKKATE ALINMAZSAK MİTİNG YAPACAĞIZ”
STAR KIBRIS’a konuşan Kıbrıs Türk Göçmenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Enver Dinçoğlu, imza kampanyasından sonra yetkililerden alacakları yanıta göre hareket edeceklerini söyleyerek, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde daha farklı etkinlikler yapacaklarını söyledi. Dernek Başkanı Dinçoğlu, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde, gerek miting gerekse eylem haklarını kullanacaklarını ifade etti. Dinçoğlu; “Amacımız ülkede kaos yaratmak değil, kaos ortamı yaratanlara karşı tedbir almaktır” dedi.
“DAHA VATANDAŞLIK VERİLSİN”
“KKTC’de yıllardan beridir bulunan göçmenlere şartsız şurtsuz vatandaşlık verilmesi için yasal süreç neyse uygulansın” diyen Dernek Başkanı Dinçoğlu, KKTC’de yaşamakta olan göçmen vatandaşların, vatandaşlık hakları ile yasal anlamda statülerinin belirlenmesi, tedirginlik oluşturan spekülasyonlara karşı yetkililer tarafından açıklık getirilmesinin taleplerinden birisi olduğunu söyledi.
KKTC’de yaşamakta olan göçmen vatandaşların, politize edilmeden, insan haklarına temel hak ve özgürlüklere, göre koruma altına alınarak, yasalarla belirlenen süreç içerisinde sorunsuz olarak, ülkede varlığını sürdüren diğer ülke vatandaşlarının derhal vatandaş yapılmasını da imza kampanyasıyla talep edeceklerini açıklayan Dinçoğlu; ‘KKTC’de yaşayan göçmen vatandaşların yasal durumları açıklansın ya da bize söylensin bu ülkeden çekip gidelim” şeklinde konuştu.
GÖÇMENLERE SAHİP ÇIKILMALI!
Enver Dinçoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği, KKTC’de yaşamakta olan vatandaşların sorunları ve mağduriyetleri ile ilgili olarak yeterli alakayı göstermiyor. Bu bakımdan vatandaşlara sahip çıkılması ve korunması anlamında Türkiye tarafından özel bir birim oluşturulmasını istediklerini söyledi.
YALNIZ KIBRIS VATANDAŞLARININ GEÇİŞ HAKKI OLSUN
Rum tarafı ile yapılan müzakerelerde, sınırlarda çifte standardın ortadan kaldırılarak, KKTC’nin tüm vatandaşlarına geçiş hakkı verilmesi için talepte bulunulması, aksi halde Güney’de yaşayan diğer ülke vatandaşlarının da KKTC’ye geçmemesi için yaptırım uygulanması taleplerinin de olduğunu söyleyen Dinçoğlu şu taleplerini de öne sürdü:
KÜFÜR VE HAKARET EDENLER CEZALANDIRILSIN
“Gerek görsel, gerek yazılı basında ve yapılan ideolojik etkinliklerde göçmen vatandaşlar hakkında küfür boyutlarında hakaret edenler ile kamu görevlilerinin hizmet noktasında göçmen vatandaşlara karşı terbiye kuralları çerçevesinde hareket edilmesi, aksi şekilde küfür boyutlarında davranış gösterenler hakkında Başsavcılık tarafından derhal soruşturma başlatılarak cezalandırılmalarının sağlanması.”