Geçitköy Barajı’nın temel atma törenine katılmak için KKTC’ye gelen Beşir Atalay, dolu dolu bir gün geçirdi...
Atalay, turizm yatırımcıları ve işletmecileriyle bir araya gelerek sektör temsilcilerinin sıkıntılarını dinledi...
Sorunların çözümü noktasında karşılıklı görüş alışverişinde bulundu...
İskele ve Bafra bölgesinde büyük umutlarla başlanan, hem ülke hem de bölge adına katkıları olacak turistik tesisler bugün gelinen noktada tamamlanamama tehlikesiyle karşı karşıya...
Yatırımcılar, Beşir Atalay’a kendi öz sermayeleriyle belli bir yere kadar getirdikleri tesislerin, Kalkınma Bankası’ndan verileceği açıklanan kredilerde yaşanan sorunlar nedeniyle şu anki içler acısı durumunu anlattı...
2000’den 2009 yılına kadar olan dönemde uygulanan sistem sayesinde Kuzey Kıbrıs’ın Dünya ölçeğinde birçok turistik tesise kavuştuğuna vurgu yapan yatırımcılar, 2009’dan sonra ülkede bir tek bile büyük ölçekli yatırım yapılmadığını, başlanılanların ise yarıda kaldığına işaret etti.
Yatırımcılar, Türkiye hükümetinin, Kalkınma Bankası tarafından verilecek kredilerle ilgili olan kararnameyi tekrar gözden geçirme kararını büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
Bugün gelinen noktada sadece İskele bölgesinde; Limark, Göçtur ve Sky Line isimli firmalara ait olan, tamamalanamamış turistik tesislerin toplamda 5 bine yaklaşan bir yatak kapasitesi var.
Bu yatırımların her birisi en az 100 milyon dolar değerinde...
Gerek Türkiyeli gerekse Kıbrıslı Türk yatırımcılar, alacakları teşvik ve kredilere güvenerek ellerindeki tüm sermayelerini bu tesislere yatırmış, projelerini belli bir noktaya kadar getirmiştir.
Kalkınma Bankası tarafından kendilerine verilmesini bekledikleri krediler için istenilen şartlar nedeniyle bu yatırımcılar bugün büyük bir çıkmazın içerisindedir.
Bir yanda öz sermayeleriyle yaptıkları ve her geçen gün kendi kaderine terkedilen milyon dolarlık yatırımları, bir yanda da verilen sözlerin yerine getirilmemesi nedeniyle yaşadıkları hayal kırıklıkları...
Konunun tüm tarafları geçen gün Lefkoşa’daki bir yemekte aynı masa etrafında toplanma fırsatı buldu.
Yatırımcı sorunlarını, Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan İrsen Küçük, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kalkınma Bankası Müdürü ve diğer yetkililere aynı anda anlatma fırsatı buldu.
Bundan sonra top onlarda...
Turizm ve eğitim adası olma yolunda desteklenen Kuzey Kıbrıs’tan yükselen yatırımcının feryadı umarız Anavatan Türkiye ve buradaki yetkililer tarafından duyulur ve gerekleri yerine getirilir...
Çünkü günün sonunda bu yarım kalan yatırımların hayat bulmasıyla kazanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve ülke insanı olacaktır.
Türkiye bugüne kadar Kuzey Kıbrıs’a bir çok yardım ve kredi olanağı sağlamıştır...
Ülkedeki özel üniversiteler bunun en somut örneğidir...
Yüzlerce insana istihdam olanağı, binlerce öğrenciye eğitim imkanı sağlayan özel üniversitelere Türkiye Cumhuriyeti tarafından sağlanan hibeler ve düşük faizli krediler olmasa bugün bu eğitim kurumları bu noktaya gelebilir miydi?
Tabiki hayır.
İşte bu açıdan ülkenin turizm alanında da hak ettiği seviyeye getirilmesi gerekiyor.
Yatırımcının, hibe değil borç olarak ve faiziyle birlikte geri ödemek üzere istediği kredi ülke turizmine kazandırılmalıdır.