Ankara ziyaretleri çevresinde Meclis Başkanı Ekenoğlu’yla görüşen TBMM Başkanı Toptan; “''KKTC’nin teslim edilmesi gereken hakları teslim edilmeden, varlığı kabul edilmeden, Kıbrıs adasında nihai bir çözümün sağlanması mümkün değildir'' dedi.
TBMM Başkanı Köksal Toptan, KKTC'nin teslim edilmesi gereken hakları verilmeden, varlığı kabul edilmeden, Kıbrıs Adasında nihai bir çözümün sağlanamayacağını ifade ederek, ''Umuyoruz, Kıbrıs'ta kalıcı, adil, her iki toplumu da memnun edecek bir yol bulunabilsin'' dedi.
Toptan, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu ile önce baş başa görüştü, ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Meclis Başkanı Ekenoğlu'nu, Türkiye'de ve TBMM'de ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Toptan, Meclis Başkanlığına seçilmesinden sonraki ilk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye yaptığını anımsattı.
Toptan, KKTC'nin öneminin, herkes tarafından bilindiğini dile getirerek, KKTC'nin kalkınması, özgürlüğü, Adada iki halklı, iki devletli bir yapının oluşmasının çok büyük bir önem taşıdığını kaydetti.
KKTC'nin, Güney Kıbrıs'ın AB'ye alınması sürecinde göz ardı edilmesinin çok büyük bir haksızlık ve adaletsizlik olduğunu dile getiren Toptan, KKTC'ye karşı uygulanan ambargonun devam etmesinin, AB'nin verdiği sözleri tutmamasının, haklı olarak KKTC'de ve Türkiye'de hayal kırıklığı yarattığını söyledi.
Toptan, KKTC'nin, teslim edilmesi gereken hakları teslim edilmeden, varlığı kabul edilmeden, Kıbrıs Adasında nihai bir çözümün sağlanmasının mümkün olmadığını ifade etti.
“TÜRKİYE HEP YANIMIZDA”
Türkiye'nin, her zaman KKTC'nin yanında yer aldığına işaret eden Ekenoğlu, var oluş mücadelelerinde, Türk halkını, Meclisini ve yöneticilerini yanlarında görmenin, kendilerine moral ve motivasyon kaynağı olduğunu anlattı. Ekenoğlu, ''Zor anımızda sürekli yanımızdalar. Dış dünya ile yaşadığımız zorluklarda da hep destekçimiz oldular. Dünyaya açılan penceremizdirler. İzolasyonlar altında zorluklar yaşadığımız daha kötü günlerimizde de Türkiye Cumhuriyeti, katkılarıyla hep yanımızda oldu'' diye konuştu.
Ekenoğlu, izolasyonların kalkması için Kıbrıs Türküne yardımcı olunması çağrısında bulunarak, izolasyonların kalkmasının çözüme yardımcı olacağını belirtti. Ekenoğlu, ''AB ve BM'nin bu noktayı görmesini bekliyoruz'' dedi.