ABD Kongresindeki Türk-Amerikan Dostluk Grubunun üyeleri, ABD Başkanı Barack Obama'ya bir mektup yazarak, başkanın Türkiye ziyaretine destek verdi. Dostluk grubunun eş başkanları, Kongre üyeleri Robert Wexler ve Ed Whitfield'ın yanı sıra mektupta imzası bulunan Amerikan milletvekilleri arasında Kay Granger, Alcee Hastings, Dan Burton, Bill Shuster, Eddie Burnis Johnson, Steve Cohen, Jean Smith gibi isimler de yer aldı.
ABD Kongresindeki Türk-Amerikan Dostluk Grubunun üyeleri, ABD Başkanı Barack Obama'ya bir mektup yazarak, başkanın Türkiye ziyaretine destek verdi. Dostluk grubunun eş başkanları, Kongre üyeleri Robert Wexler ve Ed Whitfield'ın yanı sıra mektupta imzası bulunan Amerikan milletvekilleri arasında Kay Granger, Alcee Hastings, Dan Burton, Bill Shuster, Eddie Burnis Johnson, Steve Cohen, Jean Smith gibi isimler de yer aldı.
ABD Kongresindeki Türk-Amerikan Dostluk Grubunun üyelerinin gönderdiği Mektupta ABD Başkanı Barack Obama'ya Türkiye ziyareti için tam destek verilirken, bu ziyaretin, ABD'nin en önemli stratejik ortaklıklarından birini ilerletmek için tarihi bir fırsat olduğu ifade edildi.
AFGANİSTAN VE IRAK’A ODAKLAN
Mektupta Obama'nın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer yetkililerle görüşmelerinde, Türk-Amerikan işbirliği ve koordinasyonunun Afganistan ve Irak'ta artırılmasına odaklanacağından umutlu olduklarını belirten milletvekilleri, Türkiye'nin Afganistan'da 2002 yılından bu yana oynadığı yapıcı role işaret etti.
Mektupta, Türkiye'nin nisan ayında Afganistan ve Pakistan liderlerinin de katılacağı üçlü bir zirveye üçüncü kez ev sahipliği yapacağına dikkat çekildi.
Mektupta, Türkiye'nin aynı zamanda Irak'ın istikrara kavuşturulması için Irak-Türkiye-ABD üçlü komisyonu çerçevesinde olumlu ve işbirliği içinde hareket ettiği vurgulandı.
Türkiye'nin, İncirlik üssünün ve Habur sınır kapısının, ABD'nin Irak'taki askeri operasyonları ve lojistik ihtiyaçları için kritik rol oynadığına da işaret edilen mektupta, ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmesi sırasında, Türk hükümetine, Irak ekonomisinin, özellikle de Irak'ın kuzeyinin kalkınmasında oynadığı kilit rol için teşekkür ettiği belirtildi.
TÜRKİYE ÖNDE GELEN ORTAK
'Irak'ın gelecek siyasi, ekonomik ve güvenlik başarısında Türkiye'nin önde gelen bir ortak olmayı sürdüreceğine inanıyoruz. Bütün taraflar tarafından kabul edildiği takdirde Türkiye, Amerikan askerlerinin Irak'tan güvenli ve etkili bir şekilde çekilmesinde de rol oynayabilir' ifadesi kullanılan mektupta, ayrıca Obama'dan, ziyareti sırasında Türkiye'nin AB üyelik sürecine desteğini vurgulaması, üyelik için gereken reformları gerçekleştirmede Türkiye'yi cesaretlendirmesi de istendi.
-PKK VE ERMENİ MESELESİ-
Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadelede Amerikan işbirliğine verdiği öneme de işaret edilen mektupta, bu mücadelede Obama'dan, ABD desteğini ve özellikle istihbarat işbirliğini sürdürmesi istendi.
Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmaya da işaret edilen mektupta, ABD'nin, iki ülkenin ilişkilerinin normalleştirilmesini cesaretlendirici adımlar atmasının önemli olduğu kaydedildi.