AİHM’in kararı, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’nun Rumların taleplerini inceleme konusunda “iç yargı imkânı olup olmadığını” da belirleyecek.
KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kaderini de belirleyeceği ileri sürülen Rumların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açtıkları 8 pilot davanın AİHM Genel Kurulundan geçeceği ileri sürüldü.
Politis gazetesi, 8 pilot davayı ele almayı kabul eden AİHM’in ilgili bölümünün Türkiye’ye ve Rum yargıçlara; bu başvurularla ilgili kararın Genel Kurul tarafından alınmasını tercih ettiğini bildirdiğini ve müdahil taraflardan; böyle bir gelişmeye rızaları olup olmadığını Nisan ayı sonuna kadar bildirmelerini istediğini yazdı.
Gazete, AİHM’in ilgili bölümünün bu hareketinin; çıkacak sonucun AİHM’de beklemekte olan bütün Rum başvurularını etkileyeceği için görülmekte olan 8 davanın kritik olmasından kaynaklandığını belirtti.
Gazeteye göre, bu davalarda verilecek hüküm; KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’nun Rumların taleplerini inceleme konusunda iç yargı imkânı olup olmadığını ve Komisyon’un İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun ve tatmin edici devalar sunup sunmadığını ortaya çıkaracak.
Yani; AİHM Taşınmaz Mal Komisyonu’nun; kriterleri yerine getirdiğine hükmetmesi halinde yalnız 8 pilot dava değil, Rum başvurularının tamamı halledilmek üzere Komisyon’a havale edilecek.
Gazete, bu şartlar altında ve AİHM’in ilgili bölümünden çıkacak kararın temyizi de (gerek Türkiye gerekse Rum başvuru sahipleri tarafından) öngöreceği kaydıyla; pilot davaların AİHM’in Genel Kurulu’nca ve 17 yargıç tarafından verilmesine karar verildiğini belirtti ve “AİHM’in ilgili bölümü tarafından görülseydi olaya 7 yargıç katılacaktı” dedi.