Kınıkoğlu: Kıbrıs'taki süreç barış için son şans

Türkiye-İngiltere Parlamento Dostluk Grubu Başkanı Suat Kınıklıoğlu Londra'da Chatham House'da konuşan Kınıklıoğlu, Kıbrıs'taki sürecin ada'da barış için son şans olduğunu söyledi.

 Türkiye-İngiltere Parlamento Dostluk Grubu Başkanı Suat Kınıklıoğlu Londra'da Chatham House'da konuşan Kınıklıoğlu, Kıbrıs'taki sürecin ada'da barış için son şans olduğunu söyledi.

Türkiye-İngiltere Parlamento Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, Kıbrıs'ta iki lider arasında sürdürülen müzakerelerin Türkiye tarafından desteklendiğini belirtirken, bu müzakere sürecinin Ada'da barışın sağlanması için son şans olduğunu söyledi.
İngiltere'nin başkenti Londra'da Chatham House olarak anılan Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsünde bir konuşma yapan Kınıklıoğlu, İnglitere'nin Kıbrıs eski Özel Temsilcisi Sir David Hanney tarafından da izlenen konuşmasına Türkiye'nin 1980'li yıllardan itibaren değişen siyasi, ekonomik ve bölgesel konumunun geniş bir özetini yaparak başladı.
Türkiye'nin bu süreçte komşularıyla olan ilişkilerini geliştirip, çeşitlendirip, yeni bir entegrasyon dönemine girdiğini anlatan Kınıklıoğlu, Kıbrıs'ta barışa ulaşılması açısından kritik bir yılın yaşanmakta olduğunu, bir çok kişinin başarılamaz dediği şeylerin başarılması için çalışıldığını, sürecin Kıbrıs'ta barışa ulaşılması açısından son şans olduğunu söyledi.
Ada'da bir anlaşma sağlanamaması halinde Türkiye ve BM gibi aktörlerin uzun süre bir daha bu konuya el atmayacaklarına dikkati çeken Kınıklıoğlu, bu nedenle sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Kınıklıoğlu, uluslararası kamuoyu ve Avrupa ülkelerinin de sorunun çözümü için daha aktif çaba harcamaları gerektiğini bildirdi ve ''daha çok zaman ve enerji harcayıp, tarafları anlaşmaya ikna etmeliyiz'' dedi.
Kınıklıoğlu, müzakerelerin yeni fasılların açılmasıyla devamını engelleyen, hatta bu konuda AB'nin önceliklerini de hiçe sayarak enerji gibi fasılları bile engelleyen Kıbrıs Rum kesiminin tutumunu da eleştirdi.
Kıbrıs konusunda müzakerelerin geleceğinin Rumlar'ın 2004'ten ne kadar ders aldıklarına da bağlı olduğunu belirten Kınıklıoğlu, ''Eğer Kıbrıs'ta Rumlar arasında kendileri açısından daha iyi bir çözüm olabileceğine inanıp, bu sürecin başarısız olmasına aldırmayanlar varsa, bunlar yanılıyor. Bu son şans'' dedi.

ERDOGAN'DAN TALAT'A BÜYÜK DESTEK

TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a olan büyük desteğini vurgulayan Kınıklıoğlu, Türk tarafının süreci büyük bir iyi niyetle sürdürdüğünü de kaydetti.
Bir soru üzerine Türkiye'nin Danimarka'nın eski Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliğine itirazının temelinde, seçim sürecinin öncesinde bu konuda AB üyesi ülkeler ve Türkiye arasında tam anlamıyla bir danışma sürecinin yaşanmamasının bulunduğunu belirten Kınıklıoğlu, Rasmussen'in karikatür krizi sırasındaki tavrı ve Roj TV konusundaki tutumunun da Türk kamuoyunun ağzında iyi bir tat bırakmadığını hatırlattı.
Kınıklıoğlu, NATO'nun Türkiye'nin batıyla en önemli bağlantısı olduğunu ve bu yüzden de Türkiye'nin bu yapının kredibilitesine büyük önem verdiğini söyledi.
Kürt meselesi ve Kuzey Irak konusundaki bir soruyu yanıtlarken, bunun sadece Türkiye'nin değil, bölgenin meselesi olduğunu ve bu nedenle de daha bölgesel bir yaklaşım gerektirdiğini belirten Kınıklıoğlu, bu konudaki yeni açılımlara önem verdiklerini ifade etti.
Kınıklıoğlu, Yunanistan-Türkiye ilişkileri konusundaki bir soru üzerine de, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin son yıllarda büyük bir değişim geçirdiğini, Yunanistan'ın da ''Türkiye'nin AB üyeliğini ve Türkiye ile arasındaki sorunların bu temelde çözümü fikrini desteklediğini'' anlattı.
Bu haber 18 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER