Yönetim ve süreci

Yönetim, bir kurumun hedeflerine ulaşması için kaynaklarını planlama, koordinasyon, organizasyon ve kontrol etme sürecini kapsar.

Yönetim, bir kurumun hedeflerine ulaşması için kaynaklarını planlama, koordinasyon, organizasyon ve kontrol etme sürecini kapsar. Bu süreç, etkili iletişim, liderlik, problem çözme ve karar verme becerilerini içerir. Yönetim, insanların birlikte çalışarak belirlenen amaçlara ulaşmalarına yardımcı olan bir süreçtir ve organizasyonun sürdürülebilirliği için kritik bir rol oynar. İnsan kaynağı yönetimi, organizasyonların başarısı için kritik bir faktördür çünkü insanlar, iş süreçlerinin merkezindedir ve doğru şekilde yönetildiklerinde görev yerinin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olurlar. İyi bir insan kaynağı yönetimi, yeteneklerin en iyi şekilde kullanılmasını sağlar ve çalışanların işlerine bağlılık duymalarını teşvik eder. Bu nedenle, kurumların , işletmelerin ve organizasyonların insan kaynağı yönetimine önem vermeleri, uzun vadeli başarılarını destekler.
İnsan kaynaklarının Kamuda olsun, özel sektörde olsun büyük önemi vardır. Çağımızın teknolojisi ve bilgisine ulaşıp uygulama becerisi esastır, bir kurumda çalışan insan kaynaklarının gelişen teknolojiye uyumu, sürekli eğitim, süreçlerin dijitalleştirilmesi, veri analitiği kullanımı, yazılımların benimsenmesi, iletişim ve güvenlik önlemlerine odaklanmayı gerektirir. Böylelikle işgücü ihtiyacı daha etkili bir şekilde karşılanır. Zamanı tasarruf etmek elzemdir. Son bir yıl içerisinde gündemde olan yapay zeka konusunu irdelemek, kullanmak ve denetmek günümüzde kullanılmaya başlanmıştır. Örneğin Fransa’da kamu görevlileri için zaman tasarrufu adımı atılmıştır. Dönüşüm ve Kamu Hizmeti Bakanı Stanislas Guerini, 'Fransız yöneticiler arasında yapay zekanın en ön saflarında yer almasına öncülük edenlerden olmak istiyorum.” Açıklamasını haberlerden okuyanız. Türkiye Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise sosyal medyadan Twiter hesabından şöyle bir paylaşım yapmıştır. TRT habere yaptığı açıklamada “Sunulan hizmetlerin kalitesinin artırılması adına sürekli elektronik hizmetlerin geliştirildiğini bildiren Şimşek, mükelleflere kaliteli hizmet sunumunun vergisel uyumu artırdığını ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin de bu uyumun artırılmasında önemli rol oynadığını söyledi.
Şimşek, risk analiz ve denetim çalışmalarında yapay zeka uygulamalarını, yani gelişen tüm dijital teknolojileri kullandıklarını belirterek, 'Bu yıl kiralık konutlar, eğlence yerleri ve restoranlarda fiili denetimler gerçekleştiriliyor, özellikle KDV oranlarını hatalı uygulayan mükellefleri yakından takip ederek gerekli denetimleri yapıyoruz. Piyasada oluşan fiyat hareketlerini yakından takip ediyor ve birçok sektöre ilişkin detaylı analizler yapıyoruz. Ülke genelinde hazırlanan denetim planları ile sahada da denetimlerimizi sürdürüyoruz.' demiştir. Baştaki alıntıda Sayın Mehmet Şimşek’in 27 Ağustos tarihli twiter ön sözü ise aynen şöyledir. “Kayıtdışılıkla mücadelemiz artarak devam ediyor. Denetimlerde yapay zekayı devreye alıyoruz…
Kayıtdışılık sadece vergi kaybı değildir; esas sorun, kayıtlı ekonomi aleyhinde oluşan haksız rekabetin yol açtığı tahribattır. Yani finansmana erişememe, düşük ölçek ve zayıf verimlilik…”
Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2023-2024 Adli Yıl Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi veya kısaca UYAP, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarının dijital ortama taşınmış bilgi sisteminden bahsetmiş ve UYAP sistemini yapay zekâ destekli şekilde geliştirme çalışmalarının devam ediyor olduğunu ve Dijital Dönüşüm Ofisi ile TÜBİTAK iş birliğinde yürüyen projenin hizmete girmesiyle davaların sonuçlanma süresi daha da kısalacak olduğu bilgisini konuşmasında zikretmiştir.
KKTC’den bu gelişmeleri izlerken insanın aklına gelen soru neden biz de böyle bir sistemi uygulamıyoruz sorusu geliyor. Demek ki takipte ve insan kaynağı eğitiminde öğrenilecek çok şey vardır, Anavatanın bu gibi uygulamalar ve sistem için değişimde değerli katkıları ülkemizede mutlaka olur kanaatinindeyim.
Bu güne söz mü? “Öğrenmek, bilgelik kazandıran yolculuğun ta kendisidir; yönetmek ise bu bilgeliği paylaşarak anlam kazandırandır”
O zaman bilgi takibinde sınır olmamalıdır!
Bu haber 2608 defa okunmuştur

:

:

:

: