Mutluluğun sırları ve nüfusun memnuniyetini sağlama yolları oldukça karmaşık olabilir, ancak bazı temel prensiplerin saplanması ve uygulanması ile toplum mutluluğu daha iyiye götürülebilir. Nasıl mı diyecek olursak öncelikle sağlık ve iyi yaşam tarzı, mutluluk için temel bir faktördür. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve yeterli uyku, fiziksel ve zihinsel sağlığı iyileştirir.
Sosyal bağlantılar ve sosyal ilişkiler, mutluluğun önemli bir parçasıdır. Aile, arkadaşlar ve toplulukla bağlantı kurmak, destek ve mutluluğu arttırabilir unsurlardır.
Kişisel amaçlar belirlemek ve yaşamın anlamını bulmak, mutluluğu temelidir. Bu, iş, aile, hobiler veya gönüllü çalışma gibi farklı alanlarda gerçekleşebilir.
En önemlisi nedir diye soracak olursanız olumlu düşünme alışkanlıkları geliştirmek ve olumsuz düşünce kalıplarını değiştirmek, duygusal refahı artırabilecektir. Diğer önemli bir husus stresle başa çıkma becerilerinin olabilmesidir. Meditasyon, yoga ve plates teknikleri stresi azaltabilir.
Kendinizi geliştirmek, yeni beceriler öğrenmek ve kişisel büyümeyi teşvik etmek, mutluluğun temel taşlarıdır.
Çevreye saygı göstermek, doğal kaynakları korumak ve kültürel aktivitelere katılmak, toplum memnuniyeti için gereklidir.
Nüfusun memnuniyetini sağlamak için ise iyi bir kamu politikası ve yönetişim önemlidir. Erişilebilir eğitim ve sağlık hizmetleri, insanların yaşam kalitesini yükseltir.
İş olanakları ve gelir dağılımının adil olması, toplumun genel memnuniyetini etkiler.
Hukukun üstünlüğüne ve adalet sisteminin işleyişine güven, toplumun memnuniyetinin esasıdır.
Sosyal yardım ağları ve destek sistemleri, dezavantajlı gruplara yardımcı olabilir.
Çevresel sürdürülebilirlik politikaları ve doğal kaynakların korunması, toplumun genel memnuniyeti olur.
Vatandaşların karar alma süreçlerine katılma ve demokratik haklarına sahip olma yetisi de memnuniyetin artırılmasında etkendir.
Bu faktörler, mutluluğu ve memnuniyeti artırmaya yönelik önemli unsurlardır, ancak her bireyin ihtiyaçları farklıdır ve bu nedenle kişiselleştirilmiş yaklaşımlar gerekebilir.
Tüm bunları kaleme alırken bu husustaki istatistiksel bilgilere bakacak olursak; Dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasında Finlandiya son 6 yılda olduğu gibi 2023'te de zirvede yer alırken, listenin ilk 3 sıralamasını İskandinav ülkeleri oluşturdu.
Toplamda 137 ülkenin değerlendirildiği listede Afganistan ise son sırada yer aldı.
“World Happiness”raporundan liste değerlendirilirken alınan kriterlerin, ülkelerin kişi başına düşen geliri, özgürlüğü,sağlık ve sosyal yardım imkanları, yolsuzluk karnesi, eğitim ve alım gücü gibi kriterlerin baz alındığı ve Amerika Birleşik Devletleri 15'inci, Almanya 16'ıncı, Japonya 47'inci, Çin 64'üncü İngiltere ise 19'uncu sırada yer aldığını da paylaşılan verilerden gördük.
Anketleri okurken, düşüncelerim arasına acaba bizler mutlulumuyuz sorusu yer almadı desem yanlış olur.
2019 ve sonrasında iki yıllık korona salgını nedeniyle sosyal çevreden uzaklaşma, ekonomik sıkıntılar, bulaş olmamak adına hayatımızda yalnızlığa bu sürede yer verme, yalnızlığın alışkanlık yarattığı bir çevre, derken KKTC Cumhuriyet Meclisi'ndeki 50 milletvekilini belirlemek için yapılan erken seçimin 23 Ocak 2022 tarihinde gerçekleşmesi, sonrasında 25 Haziran 2023 tarihinde yapılan ara seçim, siyasetin getirdiği mali külfet yanında ,dövizde ki anormal seyir, pahalılık, deprem ve şampiyon meleklerin ve vefat eden tüm depremzedelerin gönüllerde bıraktığı acının stresi varken şimdi de reçete krizi ve devam eden süreç, zan altında bırakılan bir sektör, trafik kazalarının çokluğu, ani ölümler derken insan psikolojisindeki davranışların kontrol altına alınması kaçınılmaz bir durum yaratmıştır. Bu gün Ekim ayının ilk iş günü ve KKTC Meclisinin yeni yasama yılının tatil sonrası başlangıcı. Bu dönemde UBP Genel Başkanı ve Başbakan Ünal Üstel ve hükümetinden, ana muhalefet ve CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’dan ve mecliste yer alan tüm milletvekillerinden toplum yararına olacak her konuda uzlaşı yaratmalarının, vatandaşın genel isteği olduğu kanaatimi özellikle belirtirim.
Bu güne bırakacağımız söz mü? “Mutluluk, içsel bir yolculuktur; dışsal koşullar ne olursa olsun, içindeki huzuru bulduğunda gerçekleşir.” demek ki! iç huzurumuzu sağlamak hepimizin insani görevidir…