Önce şükür sonra sabır

14 Aralık 2023 Perşembe gecesi, Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü'nün, Uluslararası Final Üniversitesi ve Acapulco Otel işbirliğiyle düzenlediği Mevlana'yı Anma Gecesi, hem dinleti hem de görsel açıdan izleyenlere muhteşem bir deneyim yaşattı.

14 Aralık 2023 Perşembe gecesi, Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü'nün, Uluslararası Final Üniversitesi ve Acapulco Otel işbirliğiyle düzenlediği Mevlana'yı Anma Gecesi, hem dinleti hem de görsel açıdan izleyenlere muhteşem bir deneyim yaşattı.

Gecede Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Sayın Metin Feyzioğlu, yaptığı konuşmada, 'Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023'ün, Hazreti Mevlana'nın vuslata erişinin 750. sene-i devriyesi olduğunu' hatırlatarak, 'Hazreti Mevlana, büyük bir mutasavvıf, düşünür, alim ve gönül insanı olarak, yüzyıllardır hoşgörünün, iyiliğin, barışın ve kardeşliğin sembolü oldu. Yaşantısıyla hepimize yol gösterici bir rehber olan Hazreti Mevlana'nın eserleri, yüzyıllar sonra yine aynı heyecan ile okunuyor ve düşünceleri asırları aşan bir etkiyle günümüze kadar ulaşmaktadır' dedi.

Mevlana'nın söylediği bir sözün, bugün bile insanların kalplerini titretmeye yettiğini belirten Feyzioğlu, anma etkinliğinin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Türkiye Büyükelçiliği himayesinde yapılan bu etkinlik için teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Mevlana, İslam mistik geleneği içinde önemli bir düşünürdür. Felsefesi genellikle aşk, birlik ve hoşgörü üzerine odaklanır. Mevlana'nın en önemli eseri, 'Mesnevi' adlı eseridir. Bu eser, insanın Tanrı'ya olan aşkını ve birliğini anlatan derin öğretilerle doludur. Hoşgörü, sevgi ve insanlar arasındaki bağlantıya vurgu yaparak evrensel bir mesaj sunar.

'Şeb-i Arus,' Türkçe'de 'Düğün Gecesi' anlamına gelir. Ancak, genellikle Mevlana Celaleddin Rumi'nin vefat yıl dönümü olan 17 Aralık'ı ifade eder. Şeb-i Arus Töreni, Mevlana'nın ölüm yıl dönümü anısına düzenlenen anma törenidir. Konya'da gerçekleşen bu tören, her yıl 17 Aralık'ta kutlanır ve dünya çapında ziyaretçi çeker. Geleneksel danslar, sema gösterileri ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapar.

Semazen, Mevlana Celaleddin Rumi'nin öğretilerini yaşatan ve sema adı verilen dönme hareketini gerçekleştiren kişidir. Mevlevilik mensupları arasında semazenlik önemli bir geleneği temsil eder. Semazenler, manevi bir deneyim ve tevhid arayışı içinde dönerek sema ritüelini icra ederler.

Mevlana'nın öğretilerinde gül, sembolik bir anlam taşır. Gül, güzellik ve aşkın simgesi olarak kullanılır. Mevlana'nın eserlerinde gül, Tanrı'ya olan aşkı ve birliği ifade etmek için sıkça kullanılan bir semboldür. Aynı zamanda, Mevlana'nın hoşgörü ve sevgi mesajlarıyla örtüşen bir sembol olarak gül, insanlar arasındaki birliği ve dayanışmayı da temsil eder.

Temennimiz, ülkemizde düzenlenen bu etkinliğin birçok kişi tarafından izlenmesi ve izleyenleri etkilemesidir. Bu günü, Mevlana'nın şu sözleriyle noktalayalım; 'Gitmez dediğin dertler gider. Bitmez dediğin zaman geçer. Hayat öyle bir sır ki; Önce şükür, Sonra sabır, Sonra da inanmak gerek.'
Bu haber 2517 defa okunmuştur

:

:

:

: